ÇİN VE RUSYA’DAN ORTAK TATBİKAT

upa-admin 22 Nisan 2012 2.948 Okunma 0
ÇİN VE RUSYA’DAN ORTAK TATBİKAT

Çin ve Rusya’ya ait savaş gemileri ve denizaltılar, Sarı Deniz’de düzenlenen “Denizde İşbirliği 2012” adlı ortak tatbikata başladı. Pekin yönetiminin özel bir önem verdiği tatbikat, Çin basınında da geniş bir yer buldu. Ülkenin doğu sahilindeki Çingdao şehrinde açılışı yapılan tatbikatta, Çin ayrıca kendi imalatı olan gemi ve denizaltıları da kamuoyuna tanıttı. Yedisi Rusya’dan gelen, yirmi beş geminin katıldığı tatbikata Çin donanmasından dört bin asker katılıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, Ria Novosti’ye tatbikatta, iki ülke donanmasının kaçırılan gemilere kurtarma operasyonu düzenlenmesi, ticari araçlara refakat, konvoyları hava ve denizden gelebilecek saldırılara karşı koruma gibi misyonları ortaklaşa yerine getireceklerini anlattı. Çin Milli Savunma  Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Tatbikatın kesinlikle üçüncü bir tarafa  gözdağı ya da gövde gösterisi niteliği taşımadığı” açıklanmıştı. Çin’in bu açıklamasının hedefinde, Asya-Pasifik’te askeri etkinliğini artıracağını açıklayan ABD bulunuyor.

Uzmanlar ise olayı “ABD’nin Pasifik’teki stratejik etkinliğine yönelik  ciddi bir tehdit” olarak yorumlarken, “Tatbikatın Çin ve Rusya’nın bölgedeki  ortak menfaatine olduğunun” altını çiziyor. Altı gün sürecek tatbikat 27 Nisan’da sona erecek. “Denizde İşbirliği 2012”, Çin ve Rus Donanma Kuvvetlerinin son on yılda  Sarı Deniz’de düzenlediği yedinci ortak tatbikat oldu.

(HÜRRİYET)

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.