TÜRKİYE VE AZERBAYCAN’DAN BÜYÜK İMZA

upa-admin 26 Haziran 2012 3.419 Okunma 0
TÜRKİYE VE AZERBAYCAN’DAN BÜYÜK İMZA

Azeri gazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidecek. Türkiye de kendi ihtiyaçları için bu gazdan pay alacak. Azerbaycan ve Türkiye arasında arasında imzalanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesinin 5 yılda hayata geçmesi planlanıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP projesinin sadece Türkiye-Azerbaycan’ın projesi olduğunu belirterek, “Bu projeyi kendi gücümüz, paramız ve teknik imkanlarımızla yürüteceğiz. Bu projenin gerçekleşmesi sonucunda Türkiye’ye daha fazla gaz sevk edeceğiz ve Türkiye üzerinden Avrupa’nın enerji arzını karşılayacağız” dedi.

Aliyev, Beşiktaş’taki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi Hükümetlerarası Anlaşması imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin bugün en yüksek zirvede olduğunu, iki ülke ilişkilerinin gittikçe güçlenip derinleştiğini söyledi. Dünyada Türkiye ve Azerbaycan arasındaki sıkı ilişki olan ikinci bir birliktelik bilmediğini dile getiren Aliyev, şunları kaydetti: “Türkiye ile bölge sorunları üzerinde birlikte hareket ediyoruz. Siyasi istişareler yürütüyoruz. Ekonomik alandaki işbirliklerimiz, bölgede büyük önem taşıyor. Gerçekleştirdiğimiz büyük projeler dünyada ses getiriyor. Enerji alanına gelirsek, bizim birlikte gerçekleştirdiğimiz büyük projeler bugün dünya enerji haritasına yeni tanımlar getirmiştir. Bölgeyi bizim birlikte yürüttüğümüz projeler olmaksızın tasavvur etmek imkansız. 2006 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan, 2007’de Bakü-Tiflis-Erzurum, Avrupa’nın enerji haritasını büyük ölçüde değiştirdi. Bugün de tarihi öneme haiz TANAP projesine start veriyoruz”.

 

“Başarılı olacağına inanıyorum”

TANAP projesinin de başarılı olacağına inandığını vurgulayan Aliyev, “Bildiğiniz gibi Azerbaycan gazının dünya pazarına sevkiyatı ile alakalı son yıllarda oturumlar, tartışmalar yapılıyordu. Ancak görüyoruz ki bu müzakereler devam ediyor ama sonuç çıkmıyordu. Biz de Türkiye ile Azerbaycan olarak istişareler yaptık, iki kardeş ülke olarak bu projede liderliği üzerimize alma ve beraber gerçekleştirme kararı verdik” diye konuştu.

Projenin sadece Türkiye ve Azerbaycan’a ait olduğuna işaret eden Aliyev, “Bu proje sadece Türkiye-Azerbaycan projesidir. Bu projeyi kendi gücümüz, paramız ve teknik imkanlarımızla yürüteceğiz. Bu projenin gerçekleşmesi sonucunda Türkiye’ye daha fazla gaz sevk edeceğiz ve Türkiye üzerinden Avrupa’nın enerji arzını karşılayacağız. Bu konuyla alakalı iki ülke arasında fikir ayrılığı yok. TANAP projesi büyük miktarda gaz sevkiyatını öngörüyor” şeklinde konuştu.

Azerbaycan!ın gaz kaynaklarının çok yüksek olduğunu dile getiren Aliyev, Şahdeniz yatağının 1,2 trilyon metreküp gaz potansiyeline sahip olduğunu, diğer kaynaklarda onaylanan miktarın ise 2,6 milyon metreküp olduğunu söyledi. Aliyev, “Bugün başladığımız proje belki 10, belki 100 yıldan uzun bir sürede bizim çıkarlarımızı temin edecek. Aynı zamanda Azerbaycan için yeni pazarların açılmasına olanak sağlayacak” dedi.

 

Erdoğan: “Hedef 50 milyar metreküp”

Başbakan Erdoğan da, imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı. TANAP Projesi’nden Türkiye’nin nasıl bir geri dönüş beklediği yönündeki soru üzerine Erdoğan, “Buradaki hedef doğalgaz 50 milyar metreküp. Bugün 6 milyar metreküp, ama daha sonra buradan 10 milyar metre küp doğal gaz alabileceğiz. ‘Daha sonraki yıllarda ne kadar ihtiyacınız varsa, Aliyev gardaşım o kadar verebiliriz’ dedi. Sıkıntı yok” diye konuştu.

Erdoğan, başka bir soru üzerine de özellikle Petkim konusunda Azerbaycan’ın tavrının her türlü takdirinin üstünde olduğunu ifade ederek, Petkim’in özelleştirme projeleri içinde en önemli yatırımlardan biri olduğunu söyledi. Aliağa’nın adeta bir şehir gibi olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Orasının gerek rehabilitasyonu, gerek ilave yatırımlarla birlikte, orada çok farklı bir şehir oluşuyor. Sadece Petkim ile kalmıyor. Petrol ürünlerinin dışında, limandan tutun da oradaki yeni ilave tesislere kadar, rafine olayına varıncaya kadar bütün adımlar atılıyor. Bu adımlar atılınca bir şey çok önemli, Azeri gazı aynı zamanda kendi ünitesinde işlenir gibi orada işlenir hale geliyor. İşte tek millet olmanın en güzel ifadelerinden bir tanesi de Aliağa’dır, Petkim’dir, rafinerisidir, limanlarıdır vesaire”…

 

 

Kaynak: CNN Türk

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.