KREMLİN ZİRVESİ

upa-admin 19 Temmuz 2012 1.835 Okunma 0
KREMLİN ZİRVESİ

Kremlin Sarayı’nda Putin’le bir araya gelen Başbakan Erdoğan, Türk jetiyle ilgili belgelerin Türkiye’ye verildiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Lavrov’u yalanlarken “Paylaştığımız belge yok” diye konuştu. Erdoğan, döndükten sonra yaptığı açıklamada Putin’in Esad’sız Suriye’ye olumlu baktığını belirterek “Teklifimizi düşünüyor” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, Suriye’de Beşar Esad sonrası kaos endişesi taşıyan Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Esad sonrası kararı Suriye dışında başka ülkeler vermesin. Suriye halkı versin” mesajı verdi. Erdoğan, Akdeniz’de düşen Türk jetiyle ilgili belgeleri Türkiye’ye verdiğini açıklayan Dışişleri Bakanı Lavrov’u da gözlerinin içine bakarak yalanladı ve “Bizimle paylaşılan belge yoktur” dedi.

Bir saat başbaşa

Erdoğan ve Putin, Kremlin’de Suriye konusunda kritik bir görüşme yaptı. Heyetler arası 3 saat süren görüşmelerin ardından iki lider kameraların karşısına geçti. Erdoğan, bir Rus gazetecinin, “Suriye’de Esad sonrası kaos olur mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Bölünmeye karşıyız

“Her şeyden önce Suriye’nin istikrarı, bölgenin istikrarı noktasında en ufak bir ihtilafımız yok, aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye’nin bölünmesine kesinlikle karşıyız. Ama bildiğiniz gibi Suriye’de otokratik yapının neticesi olarak şu anda 18 bini bulan öldürülmüş insan var. Kendi halkını acımasızca öldüren bir rejim var. 40 bin göçmen bizim ülkemizde var. 150 bin göçmen Ürdün’de var. 20 bin göçmen Lübnan’da var. Böyle bir tablo karşısında bir değerlendirme yapıyoruz. Biz diyoruz ki olması gereken halkın iradesi Suriye’de neyi istiyorsa o olsun.

Cenevre önemli yol haritası

Ve Beşar Esad’dan sonrasının kararını Suriye dışında başka ülkeler vermesin. Suriye halkı versin. Bu noktada BM Güvenlik Konseyi’ne özelikle de daimi üyelere çok önemli görev düşüyor. Cenevre’de yapılmış toplantı önemli bir yol haritasıdır. Bu yol haritası istikametinde atılacak bir adımla netice alınabileceğine inanıyorum. Fakat sürecin uzaması orada baba Esad’ın yaptığı katliamların bir neticesini getiriyor. Bizim isteğimiz Türkiye olarak katliamlar dursun. Barış Suriye’ye egemen olsun. Halkın iradesiyle Suriye durulsun.  (Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, düşen uçakla ilgili Rusya’nın elindeki bilgileri Türkiye’ye verdiğini söyledi. Bunu görüştünüz mü?) Paylaştığımız belge yok. Ama bilgi noktasında olayların ilk olduğu anda sayın Başkanla telefon görüşmem vardı. O telefon görüşmesi sırasında sayın Başkanın aktardığı bilgiler vardı ben de bilgi aktardım. Aramızdaki bilgi paylaşımı budur. Belge paylaşımı yoktur.”

Putin: Olumlu karşılıyoruz

Erdoğan’ın “Cenevre’de yapılmış toplantı önemli bir yol haritasıdır” sözlerini Putin, “Rusya, Türkiye’nin Cenevre eylem gurubu toplantısında alınan kararları desteklemesini olumlu karşılıyor” diye değerlendirdi.

Suriye uçağımızı düşürdüğü halde…

Rusya’da Devlet Başkanı Putin’le görüştükten sonra Türkiye’ye dönen Başbakan Erdoğan, Suriye lideri Beşar Esad’ın gitmesi konusuna Rusya’nın olumlu baktığını söyledi. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda temaslarıyla ilgili açıklamalar yapan Erdoğan, Suriye’de üst düzey yetkililerin öldüğü saldırıya da değindi. Erdoğan,  Suriye’nin Türkiye’yi suçlayan açıklamalarıyla ilgili “Bu tür yollara tevessül etmemizi kimse bizden bekleyemez. Suriye Enformasyon bakanının yaptığı açıklama kabul edilir gibi değil” dedi. Erdoğan şunları söyledi: “Cenevre Süreci’nin en önemli yanı Beşar’ın olmadığı bir geçiş hükümeti ki burada iktidarın katılımı olmalı, muhaliflerin katılımı olmalı, tarafsızların katılımı olmalı. Bunların hepsi orada olumlu karşılandı. Bunların oluşturacağı bir hükümet ve bununla beraber seçime gidiş. Rusya buna yani görüşmemizde aslında olumlu baktı. Tabii Beşar’ın olmaması halinde ne olur diye bazı endişeleri var. Bu konularda biz başka alternatifler kendilerine sürünce onların üzerinde bir düşünmeleri gerektiği noktasına vardılar. Şu anda dezenformasyon yapmak suretiyle Suriye hükümeti uçağımızı düşürdüğü halde bu konuda önceleri kaçma yolunu denediler daha sonra farklı bir yaklaşım içerisine girdiler. Buna tabii maalesef şu anda ulusal medya ile burada beraberiz. Ulusal medyamızında sağolsun katkısı oldu. Ulusal medyamız ne Başbakanı’na inandı, ne Genelkurmay Başkanı’na, ne Dışişleri Bakanı’na inandı. Ama ABD’deki bir gazetenin ve Suriye’nin resmi yayın organın haberlerini kabul ettiler ve öyle bir yayın sürecinin içerisine girdiler.”

Kaynak: Hürriyet

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.