FRANSA SURİYE SINIRINA ASKERİ BİRLİK GÖNDERİYOR

upa-admin 08 Ağustos 2012 1.646 Okunma 0
FRANSA SURİYE SINIRINA ASKERİ BİRLİK GÖNDERİYOR

Beşar Esad’ın Başbakanı Riyad Hicab’ın muhaliflerin saflarına geçerek Esad’ı soykırım yapmakla suçlamasının ardından Fransa, Esad’ın iktidardan gitmesi ve siyasi çözüm için harekete geçti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye-Ürdün sınırına tıbbi amaçlı oluşturulacak bir ekiple beraber sınırdaki sığınmacılara ilaç ve gıda yardımı götürecek bir askeri birlik göndereceklerini açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da 15-17 Ağustos tarihleri arasında Türkiye, Ürdün ve Lübnan’daki sığınma kamplarını ziyaret edecek.

Suriye’de Esad yönetiminden isimlerin Esad’ı terk etmesi Fransa’yı harekete geçirdi. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından “En azından ben Libya’da bir şeyler yaptım, Suriye için hiçbir şey yapılmıyor” eleştirileri ve Fransız Filozof Bernard Henry Levy’nin eleştirel yazısının ardından, Hollande bölgede askeri birlik göndereceğini açıkladı. Kararı yazılı bir açıklamayla duyuran Hollande, sınırdaki insani durumun aciliyetini göz önüne alarak bu girişimde bulunduklarını belirtti. Hollande, bu adımın Fransa’nın diplomatik pozisyonunu tamamlayan bir karar olduğunu, 6 Temmuz’da Paris’te yapılan Suriye’nin Dostları Konferansı sonrası Fransa’nın Arap Ligi ve Suriyeli muhaliflerle teması yoğunlaştırdığını, siyasi geçişi hızlandırmak için bu adımları attığını dile getirdi. Ürdün hükümeti, Fransa’nın birlik göndermesini kabul etti. Bu hafta sonunda Ürdün sınırında kurulacak birlik, sığınma kampında tesisler kurarak, sağlık hizmetleri verecek. Hollande’ın aldığı askeri birlik kararını ise Fransız Meclisi’ne Başbakan Jean Marc Ayrault anlatacak.

Fabius Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e gidiyor

Bu arada Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da tıbbi amaçlı olarak giden askeri birliğin çalışmalarını yerinde görmek ve Suriye’ye sınır ülkelerde temasta bulunmak üzere 15-17 Ağustos tarihlerinde Ürdün sınırından başlayan bir geziye çıkacak. Fabius, Ürdün’ün yanı sıra mülteci kamplarının bulunduğu Türkiye ve Lübnan’ı da ziyaret ederek, bu ülkelerde üst düzey yetkililerle de bir araya gelecek.

Kaynak: Amerika’nın Sesi

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.