MURSİ: MÜBAREK GİBİ İTAATKAR OLMAYACAĞIZ

upa-admin 24 Eylül 2012 2.948 Okunma 0
MURSİ: MÜBAREK GİBİ İTAATKAR OLMAYACAĞIZ

Mısır’ın ilk demokratik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, devrik lider Hüsnü Mübarek gibi ABD’ye karşı itaatkâr davranmayacaklarını, ancak Batı’ya düşman da olmayacaklarını söyledi. New York’taki BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak için ABD’ye gitmeden önce New York Times gazetesine konuşan Mursi, ABD’nin Arap dünyasına bakışında köklü değişikliklere gitmesi gerektiğinin altını çizdi. Mursi, Arap dünyasında ABD’ye yönelik kızgınlığın sona ermesi için Washington’ın Arapların değerlerine saygı duyması ve Filistin devletinin kurulmasına yardım etmesi gerektiğini belirtti. Mursi, “Washington, İsrail ile imzalanan Camp David Anlaşması’na sadık kalmamızı istiyorsa, kendisi de anlaşmanın Filistin ile ilgili taahhütlerini yerine getirmelidir” dedi. Geçtiğimiz hafta Arap dünyasında etkili olan gösteriler sırasında Kahire’deki ABD Büyükelçiliği’ne yönelik gerçekleştirilen saldırıyı neden hemen kınamadığı sorusunu ise Mursi, “Muhtemel bir ters etkiye sebebiyet vermemek için biraz bekledik” şeklinde cevapladı.

Diğer Arap ülkelerinin tersine Mısır’daki gösteriler etkili olmamış, ancak ABD Başkanı Barack Obama, Kahire yönetimine tepki göstererek, “Mısır ile ne müttefikiz ne de düşman” ifadelerini kullanmıştı. Obama’nın bu yöndeki açıklamaları Kasım ayında yapılacak olan ABD başkanlık seçimleri öncesi rakibi Mitt Romney’den gelen saldırıları püskürtme hamlesi olarak değerlendirilmişti. Nitekim dün Obama, Mursi’ye gönderdiği mektupta, Mısır’ın gösteriler sırasında ABD Büyükelçiliği’ni korumak için gösterdiği gayretlere teşekkür etti. Mursi’nin Facebook sitesinden yapılan açıklamada, Obama’nın gösterilere sebebiyet veren ve İslamiyet’e hakaretler içeren filmi kınadığı, Mısır ile stratejik ortaklık düzeyinde ilişkileri inşa etmek istediğini söylediği belirtildi.

Mülakatta Müslüman Kardeşler hareketi ile olan bağlarına vurgu yapan Mursi, “Müslüman Kardeşler’le (MK) büyüdüm, öğretilerimi ve vatanımı nasıl seveceğimi MK içinde öğrendim, siyaseti orada öğrendim. Ve MK lideriydim.” dedi. Cumhurbaşkanlığına aday olduğunda MK’nin kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi lideri olan Mursi’nin parti üyeliği hala devam ediyor. Mursi, Mısır televizyonlarında ortak yayınlanan bir programda yaptığı açıklamada ise, “Mısır’ı dünyada söz sahibi bir süper güç yapmak için elimden geldiği kadar görevimi yapmaya çalışıyorum. İleriye doğru adımlar atıyoruz, büyük hedefler ve umutlar taşıyoruz. İhtiyacımız olanı elde edinceye kadar çok çalışmamız gerekiyor. Yapmamız gereken işleri başkalarından beklememeliyiz. 4 şeye sahip olmak istiyoruz; halk iradesi, gıda, ilaç ve silah.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Zaman

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.