JOHN KERRY YENİ ABD DIŞ İŞLERİ BAKANI

upa-admin 22 Aralık 2012 2.958 Okunma 0
JOHN KERRY YENİ ABD DIŞ İŞLERİ BAKANI

ABD Başkanı Barack Obama, beklenildiği gibi dün bir duyuruyla Hillary Clinton’ın ardından Dışişleri Bakanlığı’na John Kerry’yi (69) atadığını açıkladı.

2004’te Demokratların başkan adayı olan ama George W. Bush’a karşı kaybeden Kerry, halen ABD Senatosu’nun Dışişleri Komitesi’nin başkanlığını üstleniyordu. Massachusetts Senatörü Kerry’nin Ocak ayında Clinton’dan görevi devralması bekleniyor. Obama’nın duyuru sırasında “John’un bütün hayatı bu rol için hazırlanmıştı” diyerek övdüğü, aynı zamanda bir diplomat çocuğu olan Kerry, Senato’daki görevinin de etkisiyle derin dış politika tecrübesiyle biliniyor. Vietnam’da savaşmış, 27 yıldır Amerikan Senatosu’nda görev alan tecrübeli bir politikacı. Kerry, Türkiye’ye karşı da olumlu düşünceleriyle biliniyor. Kerry’nin istifasının ardından Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanlığına kimin oturacağı Ermeni soykırım yasa tasarılarının bu komisyonda görüşülmesinden ötürü Türkiye’yi de ilgilendiriyor.

2016’daki başkanlık seçimlerine aday olması beklendiğinden, ikinci dönem kabinede görev almayacağı çok önceden belli olan Hillary Clinton’ın (65) ardından, bu koltuk için uzun süre ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice’ın adı geçmişti. Ancak Başkan’a çok yakın olan ve 2008’deki seçim kampanyasından itibaren Obama’nın yanında yer alan Rice’ın adaylığı, 11 Eylül 2012’de Bingazi’de meydana gelen saldırıları “spontane gelişen olaylar” olarak nitelendirdiği için tepki çekince, Rice iki hafta önce adının adaylıktan çekilmesini istemişti. Rice’ın ardından ise Kerry’nin Dışişleri Bakanlığı’na atanacağı neredeyse kesinleşmişti.

Kaynak: Hürriyet

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.