KERRY ANKARA’DAN AYRILDI

upa-admin 04 Mart 2013 1.970 Okunma 0
KERRY ANKARA’DAN AYRILDI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Bakan olmasının ardından çıktığı tur kapsamında ilk kez Türkiye’ye geldi. Kerry ve beraberindekileri Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve diğer ilgililer karşıladı. John Kerry,  Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin görüşmelerinde Suriye ve Ortadoğu’daki sıcak gelişmeler başta olmak üzere pek çok konu ele alındı. Türk tarafı, Amerikalı muhatabına Suriye konusunda mevcut durum, Türkiye’nin bakışı ve neler yapılması gerektiğine dair görüşlerini aktararak ve bu konularda ABD yönetiminin neler düşündüğünü dinledi.

Türk-Amerikan ilişkilerinin çok geniş kapsamlı olması nedeniyle ikili ticari, ekonomik ve siyasi işbirliği konularının, bölgedeki ve uluslararası alandaki diğer gelişmelerin, Afganistan, Balkanlar ve Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki son seçim kapsamında Kıbrıs sürecinin görüşmelerde geniş yer aldı. Kerry’nin Avrupa ve Ortadoğu turunda Ankara’dan önceki durakları İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya oldu. Kerry’nin Türkiye ziyaretinin ardından Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a da gitmesi bekleniyor.

Kerry, Ankara’daki ikinci gününe Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Kerry ve beraberindeki heyet, aslanlı yoldan yürüdü. Kerry daha sonra Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı. Kerry Anıtkabir Özel Defteri’ne, “eğitim ve bağımsızlıkların öncüsü bir asker ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk‘e ve Türk halkına, Amerikan halkının temsilcisi olarak saygılarımı sunmaktan onur ve gurur duyuyorum” yazdı.  Kerry daha sonra da Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni gezdi. Anıtkabir’den ayrılışı esnasında ABD Elçiliği’nde çalışan bir görevlinin çocuklarını seven Kerry, onlarla fotoğraf çektirdi. ABD Dışişleri Bakanı, Anıtkabir’den ayrıldıktan sonra Esenboğa Havalimanı’na gitti. Kerry Ortadoğu turuna Kahire’de devam edecek. 

Kaynak: CNN Türk

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.