ÜRDÜN KRALI 2. ABDULLAH TÜRKİYE’DE

upa-admin 06 Mart 2013 1.942 Okunma 0
ÜRDÜN KRALI 2. ABDULLAH TÜRKİYE’DE

“TÜRKİYE-ÜRDÜN İLİŞKİLERİ ÇOK DAHA GÜÇLÜ HALE GELECEK”

Ürdün Kralı II. Abdullah ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Ürdün arasında sağlam dostluk ve kardeşlik bağlarından kaynaklanan köklü ilişkiler bulunduğunu belirterek, ziyaretin ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerde iki ülke ilişkilerini geniş biçimde ele aldıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştiren Ürdün Haşimi Krallığı Kralı II. Abdullah İbn El Hüseyin ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kral II. Abdullah ve eşi Kraliçe Rania’yı, seçkin heyet üyeleriyle birlikte Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti bildirdi. Türkiye ve Ürdün arasında sağlam dostluk ve kardeşlik bağlarından kaynaklanan köklü ilişkiler bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkilerimizi geniş biçimde ele aldıklarını kaydetti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EKONOMİK İLİŞKİLER

Kral II. Abdullah’ın, beraberinde önemli sektörlerden iş adamlarıyla ülkemizi ziyaret etmesinin, görüşmelerin ekonomik ayağını ortaya koyduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, 2009 yılında Amman’a yaptığı ziyaret sırasında Serbest Ticaret Anlaşması, Gümrük Anlaşması ve vize muafiyetinin imzalandığını hatırlatarak, bunların neticelerinin de karşılıklı olarak alındığını belirtti.

ORTA DOĞU’DA YAŞANAN GELİŞMELER 

Kral II. Abdullah’ın ülkemizi ziyaretinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşmesi nedeniyle de önem taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, hem Türkiye hem Ürdün için özellikle Suriye konusunun çok önemli olduğunu ve bunu görüştüklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede ayrıca Orta Doğu barış sürecini ve bölgeyi ilgilendiren diğer konuları da ele aldıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, 23 Ocak 2013 tarihinde Ürdün’de yapılan Temsilciler Meclisi seçimlerinin gayet açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmiş olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi ve tebriklerini iletti.

TAI ZİYARETİ
Ziyaretin iki ülke ilişkilerini çok daha güçlü hale getirdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Kral II. Abdullah ile birlikte yarın TAI’ye bir ziyaret gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.

ÜRDÜN KRALI II. ABDULLAH: “TÜRKİYE İLE BERABER KUDÜS’ÜN KORUNMASI İÇİN ÇABA GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kral II. Abdullah da, Türkiye’de bulunmaktan ve kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür ederek başladığı açıklamasında, farklı konu başlıklarını içeren çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Ziyareti ile iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileri seviyeye taşınacağını belirten Kral II. Abdullah, başta ticaret, bilgi iletişim teknolojileri, imalat, enerji ve benzer alanlarda iş birliğini daha da geliştirecek sonuçlar elde edeceklerini umduğunu söyledi. Kral II. Abdullah, özellikle Kudüs’te kutsal mekânlara karşı yöneltilen hareketler ve yerleşimler ile ilgili süregelen çabaların Ürdün’ün endişelerini artırdığını, Ürdün olarak Türkiye ile beraber Kudüs ve Kudüs’te gerek Hristiyanlar gerekse Müslümanlar için kutsal olan mekânların korunması için de ellerinden gelen çabaları sarf etmeye devam ettiklerini aktardı. Kral Abdullah’ın Türkiye ziyaretinde en çok akılda kalan ise Anıtkabir’deki gözyaşları oldu.

Kaynak: Haber Gazete

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.