OBAMA: FİLİSTİNLİLER BAĞIMSIZ DEVLETİ HAK EDİYOR

upa-admin 22 Mart 2013 1.821 Okunma 0
OBAMA: FİLİSTİNLİLER BAĞIMSIZ DEVLETİ HAK EDİYOR

ABD Başkanı Obama, Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, bağımsız Filistin devleti kurulmasını desteklediklerini ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediğin belirterek, ”Filistinliler devleti hak ediyor” dedi. Ortadoğu turu çerçevesinde dün İsrail’e gelen ve ziyaretinin ikinci gününde Ramallah’a geçen ABD Başkanı Obama, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Obama ile Abbas, Filistin Devlet Başkanlığı Sarayı’nda iki saati aşkın süre görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Obama, burada yaptığı konuşmada, 5 yıl önce geldiği Ramallah’ı tekrar ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu, ziyareti sırasında hem şehirdeki ilerlemeyi hem de zorlukları görme fırsatı yakaladığını söyledi.

‘ABD BAĞIMSIZ FİLİSTİN’İ DESTEKLİYOR’
Obama, ”Ramallah’a döndüm, çünkü ABD bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor. Filistinliler, işgalin son bulmasını, özgürce ve güvende hissederek hareket ve seyahat etmeyi hak ediyor. Filistinliler, haklarına saygı duyulduğu, yarının bugünden daha iyi olacağı bir geleceği hak ediyor. Filistinliler, kendilerine ait bir devleti de hak ediyor” diye konuştu.

YAHUDİ YERLEŞİM BİRİMLERİ ELEŞTİRİSİ
İsrail’in Batı Şeria’da uyguladığı yerleşim birim politikasını da eleştiren Obama, “Biz Yahudi yerleşim birimlerindeki yeni inşaatların barış çabaları için yapıcı ve uygun olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu.

‘ADİL DEĞİL’
Ardından Kudüs’te İsrailli öğrencilere hitap eden Obama, İsrail’in bağımsız devlet olması yönündeki ifadelerini burada da tekrarladı. “Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme ve adil davranılma hakları tanınmalı” diyen Obama, şunları söyledi: “Kendinizi onların yerine koyun, dünyaya onların gözünden bakın. Bir Filistinli çocuğun kendi devletinde büyüyememesi, ailesinin hareketlerinin her gün yabancı bir ordu tarafından kontrol edilmesi, bir yerleşimcinin Filistinlilere yönelik şiddetinin cezasız kalması adil değil. Filistinlilerin tarım yapamaması, bir öğrencinin Batı Şeria’da hareket özgürlüğünün kısıtlanması ya da Filistinli ailelerin evlerinden olması doğru değil. Ne işgal ne ihraç çözüm. Aynı İsraillilerin anavatanlarında bir devlet kurmaları gibi, Filistinlilerin de kendi topraklarında özgür olma hakları var.”

Kaynak: Ntvmsnbc.com

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.