VENEZUELA’NIN YENİ LİDERİ MADURO

upa-admin 16 Nisan 2013 2.304 Okunma 0
VENEZUELA’NIN YENİ LİDERİ MADURO

Nicolas Maduro, oyların yüzde 50,7’sini alarak ülkenin yeni devlet başkanı seçildi. Eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölmeden önce yetkilerinin bir kısmını devrettiği ve kendisine bir şey olursa yerine geçmesini vasiyet ettiği Nicolas Maduro, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

Yetkililer, Chavez’in kendine özgü sosyalist devrimini devam ettireceğine ant içen 50 yaşındaki Maduro’nun, oyların 50,7’sini alarak yeni devlet başkanı olduğunu açıkladı. Maduro’nun rakibi, muhalefet partisi lideri Henrique Capriles ise oyların yüzde 49,1’ini aldı.

Capriles: ”oylar yeniden sayılsın”

Capriles, seçim sonuçlarına itiraz etti.  Oyların yüzde 49,1’ini alan ancak seçimi kaybeden Capriles, oylar yeniden sayılmadıkça seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini açıkladı. Capriles, seçim kampanyasını yürüten ekibin de oy sayımına katıldığını ve açıklanandan farklı bir sonuç belirttiklerini bildirdi.

Seçime katılım yüzde 78,71

Bu arada seçimine katılımın yüzde 78,71 olduğu açıklandı. Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Tibisay Lucena, oyların yüzde 99,12’sinin sayıldığını ve 7 milyon 505 bin 338 oy alan geçici Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun seçimin galibi olduğunu söyledi. Venezuela’nın en büyük eyaleti Miranda’nın valiliğini yürüten Henrique Capriles’in ise 7 milyon 270 bin 403 seçmenin oyunu aldığı ve sadece 234 bin 935 oy farkla seçimi kaybettiği belirtildi. Devlet Başkanlığı Sarayı’nın önünde toplanan destekçilerine seslenen Maduro, seçim sonuçlarının Chavez’in hala yenilmez olduğunu bir kez daha kanıtladığını söyledi.

Anlaşma teklif etti

Capriles’in seçim sonuçları açıklanmadan önce kendisini arayarak anlaşma yapmayı teklif ettiğini açıklayan Maduro, bu öneriyi geri çevirdiğini vurguladı. Maduro, ”Eğer sonuçların incelenmesini istiyorlarsa bizim için sorun yok. Bizim Seçim Konseyi’ne güvenimiz tam. Belki oy oranımız, daha da yükselecek” dedi. Parlamento Başkanı Diosdado Cabello da sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının derin öz eleştiri yapmaları gerektiğine işaret ettiğinin altını çizdi.

Muhalif lider Capriles ise seçim sonuçlarının açıklanmasından birkaç saat önce Twitter hesabından, hükümetin sonuçları değiştirmeyi planladığını ileri sürdü. Maduro’nun iddialarına yanıt veren Capriles, ”Ben, yolsuzluk yapanlarla anlaşma imzalamam” dedi. Capriles, seçimde asıl hezimete uğrayanın Maduro olduğunu da savundu. Birbirlerini eleştirmelerine karşın Maduro ve Capriles, taraftarlarına kesinlikle şiddete başvurmamaları uyarısında bulundu.

Geçen yıl Ekim ayında yapılan ve Hugo Chavez’in zaferiyle sonuçlanan seçime katılım yüzde 81’di. Chavez, oyların yüzde 54’ünü alarak üçüncü kez devlet başkanı seçilmişti. Rakibi Demokratik Birlik Koalisyonu’nun adayı Henrique Capriles ise yüzde 45’te kalmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.