DAVUTOĞLU-VENİZELOS ORTAK BASIN TOPLANTISI

upa-admin 19 Temmuz 2013 2.363 Okunma 0
DAVUTOĞLU-VENİZELOS ORTAK BASIN TOPLANTISI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ege Denizi’ni bir barış ve refah havzası haline getirmek istediklerini belirtti. Davutoğlu, “Tek taraflı deklarasyonlardan daha çok, her iki taraf da birlikte bu işbirliği alanını genişletmeye yönelmeliyiz. Bu, ortak hedefimiz için çok daha doğru bir yol” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos’’u Ankara’’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, Venizelos’’un göreve gelmesinin ardından ilk ziyaretini Ankara’’ya yapmasının kendileri için sembolik olarak çok önemli olduğunu kaydetti. Venizelos’’un ilk ziyaretini Ankara’’ya yapmasının Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostluk ve komşuluk ilişkisinin doğal bir yansıması olduğunu ifade eden Davutoğlu, Venizelos ile ilk olarak başbaşa daha sonra da heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, son derece sıcak bir atmosferde görüşme gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

ÜÇ ANA BAŞLIK ÜZERİNDE GÖRÜŞTÜK

Venizelos ile üç ana başlık üzerinde görüştüklerini vurgulayan Davutoğlu, “”Birincisi ikili ilişkiler, ikincisi Avrupa Birliği çerçevesindeki ilişkiler ve üçüncüsü de son dönemde özellikle Ortadoğu bağlamında yaşanan bölgesel gelişmeler üzerinde durduk. İkili ilişkilerde özellikle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’’nin son toplantısında alınan kararları gözden geçirdik. Bir sonraki toplantı gelecek sene başında Yunanistan’’da olacak. Ben de bu sene içerisinde muhtemelen Kasım veya Aralık aylarında bir Yunanistan ziyareti yapacağım. Burada Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi çalışmalarını gözden geçirip yeni anlaşmalara, atılabilecek yeni adımlara bakacağız”” diye konuştu.

“TAP PROJESİNDE MUTABIK KALINDI”

Venizelos ile ticaret, kültür, enerji ve turizm alanlarında işbirliğindeki olumlu gelişmelerin kendilerini mutlu ettiğinin altını çizen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: ““Özellikle son bir hafta içerisinde önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye ve Yunanistan ilişkilerine yeni bir boyut katacak. Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan TANAP anlaşması sonrasında devamı mahiyeti konusunda TAP projesinde mutabık kalınması Türkiye ile Yunanistan’’ı enerji bağlamında birbiriyle tamamen irtibatlandıracak ve ilişkilerimizi pekiştirecek. Ayrıca aramızdaki sorunları çözmek anlamında süre giden mekanizmalarla ilgili istişarelerde bulunduk. Görüşmelerimiz son derece pozitif bir atmosferde devam ediyor. Diğer müsteşarlarımız arasında devam eden çalışmalarımız konusunda da çok pozitif bir atmosfer var. Bu konudaki görüşlerimizi paylaştık”.”

“YUNANİSTAN’’IN DÖNEM BAŞKANLIĞINI DEVRALACAK OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Davutoğlu, Doğu Akdeniz’’de barış, huzur ve refahın egemen olması için Kıbrıs sorunun çözülmesi bağlamında görüşlerin de son derece samimi şekilde paylaşıldığına dikkat çekerek, ““İkinci gündem maddesi olarak AB ile ilgili görüşleri de gözden geçirdik. Özellikle bu dönemde bu çok önemli. Çünkü 2014 ilk yarısında AB’’de Yunanistan dönem başkanlığı devralacak. Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir ivme kazanılması açısından bu önemli bir dönem olacak. Gerek yeni fasılların açılmasıyla Türkiye’’nin AB’’ye katılmasıyla ilgili yeni bir ivme, gerek vize muafiyetinin başlatılmasıyla Türkiye’’nin vizesiz Avrupa Birliği’’nin parçası haline gelmesi, gerekse başta Serbest Ticaret Anlaşmaları olmak üzere Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi konuları da ele aldık”” diye konuştu. Yunanistan’’ın, Türkiye’’nin AB’’ye üyeliği konusunda verdiği destekten dolayı teşekkürlerini ilettiklerini belirten Davutoğlu, Yunanistan’’ın bu desteğinin devam etmesini istedi.

“MISIR HALKININ İRADESİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ”

Ortadoğu’’da son dönemde yaşanan gelişmeleri de ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye olarak kanaatlerini paylaştıklarını ve özellikle Arap Baharı sonrasında Ortadoğu’’da başlayan demokratik geçiş süreçlerine verdikleri desteği bir kez daha ifade ettiklerini dile getirdi. Yunanistan ile Türkiye’’nin Ortadoğu’’daki demokratikleşme sürecine bakış açısının aynı olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, “”Bu çerçevede Mısır konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldık. Mısır’’da demokrasinin bir an önce tekrar restore edilmesi, demokratik anlayışa dönülmesi ve Mısır halkının iradesine saygı gösterilmesi istiyoruz. Biz Mısır’’da bir kişiyi, grubu veya bir yaklaşımı değil, temel demokratik ilkeleri savunuyoruz. Mısır halkının iradesine saygı duyulmasını gerektiğini söylüyoruz. Ümit ederiz ki Mısır’’ın en kısa sürede bütün tarafların katıldığı ve tamamiyle sivil mekanizmalar içerisinde yürüyen bir süreç devreye girer”” dedi.

“DAHA ÖNCE YAPILAN ÇALIŞMALARIN MEYVESİNİ TOPLUYORUZ”

Davutoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmenin temel maddesinin ikili ilişkiler olduğunu ifade eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan ve Türkiye arasında daha önceden başlatılan çalışmaların bugün meyvelerinin toplanmaya başladığını söyledi. Yunanistan’’ın AB dönem başkanlığını alacağı tarihten itibaren en kısa süre içerisinde 3. Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı’’nın başlatılması konusunda mutabakata vardıklarını belirten Venizelos, Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı’’nda imzalanan anlaşmaların her iki ülkenin meclis’lerinden bir an önce geçirilmesi konusunda anlaştıklarını dile getirdi.

“TÜRKİYE’’NİN AB YÖNELİMİNİ DESTEKLİYORUZ

Özellikle ekonomik alanda başlatılan işbirliğinin meyvelerinin de toplanmaya başladığının altını çizen Venizelos, özellikle turizm alanında, ulaştırma alanında işbirliğinin artarak devam ettiğini vurguladı. İki ülke arasında turizm alanında vatandaşların gidiş gelişlerinin attırılması konusunda gereken adımların atılmasıyla ilgili çalışmaların hızlanması gerektiğini belirten Venizelos, “”Özellikle doğal gaz ve enerji alanındaki boru hatları iki ülke arasında başlatılmış olan bu işbirliğine yeni bir köprü, yeni dostluk köprüsü oluşturmakta. Bu bizler için bölge jeo stratejik anlamda bir işbirliğidir. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler sadece ekonomik ve kültürel alandaki ilişkiler değil. Tabii ki siyasi ilişkilerde önemli bir boyut kapsıyor. Bu çerçevede de Kıbrıs konusunda temaslarımızın önümüzdeki günlerde daha da artarak devam etmesine karar verdik. İkinci önemli başlık da Türkiye’’nin AB yönelimidir. Yunanistan Türkiye’’nin AB yönelimi konusunda temel stratejik tercihini yapmıştır. Bu tercihimizde Türkiye’’nin o yönelimi çabaları çerçevesinde kendisini her zaman desteklemektir ve Yunanistan’’ın AB dönem başkanlığını üstleneceği süreç içerisinde de bu konuda önümüzde daha farklı fırsatların olacağına inanıyorum. Bizler Avrupalı Türkiye daha doğrusu AB müktesabatı içerisinde hareket eden Türkiye’yi hem ikili ilişkilerimizde, hem de geniş anlamda bölgemizde daha da doğrusu Akdeniz’’de daha önemli roller oynayabilecek olan bir Türkiye olarak değerlendiriyoruz”” diye konuştu.

“İSTİKRAR İÇERİSİNDE OLAN BİR MISIR”

Ortadoğu’’da yaşanan gelişmelerinde masaya yatırıldığını ifade dene Venizelos, Mısır konusunda kendi görüşlerini ifade ettiklerini söyledi. Yunanistan’’ın bir AB üyesi ülkesi olması dolayısıyla AB’’nin bu konuya ilgili izlediği eksen yönünde hareket etmek olduğunu kaydeden Venizelos, Yunanistan’’ın istikrar içerisinde olan bir Mısır ve demokratik Mısır bulunmasını istediklerini dile getirdi.

“BİZ EGE’’Yİ BARIŞ VE REFAH HAVZASI HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

Yapılan açıklamaların ardından Davutoğlu ve Venizelos gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yunan bir gazetecinin, Türkiye ve Yunanistan arasındaki enerji işbirliği konusunda nelerin yer aldığını sorması üzerine Davutoğlu, “”Avrupa ölçeğinde enerji hatlarına bakıldığında en önemli koridorlarından bir tanesi olan Hazar’ın Karadeniz’’in güneyinden geçip Avrupa’ya ulaşan koridor olduğu gözükür. Bu çerçevede geçmişte birçok proje gündeme geldi, birçok fizibilite çalışması yapıldı. Farklı güzergahlar gündeme geldi. Ancak son bir yıl içerisinde gerçekleşen bir anlaşma ve ardından alınan kararla bu güzergah netleşti. Bu anlaşma Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan TANAP anlaşması. Böylece Hazar’’dan Edirne’’ye kadar olan akış ve güzergah kesinleşmiş oldu. Buradan Avrupa’ya dönük iki alternatif güzergah vardı. Bu TAP’’ın devreye girmesiyle Türkiye’’den Yunanistan’’a giden ve oradan Avrupa’’ya ulaşan koridor kesinleşmiş oldu. Böylece bu kuşak Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri pekiştiren kuşak olacak. Bu kuşak üzerinde diğer dost Balkan ülkelerine ve komşu ülkelerine çıkışlar ve eklemeler yapılabilir. Bundan sonra bu temel üzerinde Türkiye ile Yunanistan arasında çok büyük bir işbirliği alanının olacağına inanıyoruz. Bu yeni bir koridor oluşturuyor aramızda. Türkiye ile Yunanistan arasında Ege bağlamlı olarak ortaya çıkan sorunlar ve işbirliği konusunda zaten devam eden mekanizmalar var. Biz Ege’’yi barış ve refah havzası haline getirmek istiyoruz. Bu konuda da görüşmelerde epey bir mesafe alındı. İki ülke için bir şey söylemek istiyorum: tek taraflı deklarasyonlardan daha çok her iki tarafından bu işbirliği alanını genişletmeye yönelmeliyiz. Bu ortak hedefimiz için çok daha doğru bir yol. Ben bu konuda çok iyimserim. Ege’nin iki kanadı aynen Edirne üzerinde enerjide olduğu gibi ekonomik ve turizm yoluyla birleşecek”” diye konuştu.

Kaynak: Mynet

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.