ORTADOĞU BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE DEVAM

upa-admin 30 Temmuz 2013 2.658 Okunma 0
ORTADOĞU BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE DEVAM

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistinli yetkililerin barış görüşmelerinin ikinci turunu önümüzdeki iki hafta içinde ya İsrail ya da Filistin topraklarında yapacaklarını açıkladı.

Kerry, iki yanında İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli baş müzakereci Saib Erekat ile yaptığı açıklamada görüşmelerin Washington’daki ilk turunu olumlu ve yapıcı  olarak tanımladı. ABD Dışişleri Bakanı  tarafların barış yapacağından emin olduğunu da belirtti. Pazartesi akşamı iftardan sonra başlayan görüşmelerin evsahipliğini yapan Kerry tarafları “makul uzlaşmalar” gerçekleştirmeye çağırdı. Sorunların zor, karmaşık, duygusal ve sembolik olduğunu belirten Kerry ancak hiç bir şey yapmamanın daha kötü sonuçlar söyledi. Kerry, Başkan Barack Obama’nın barış ve güvenlik içinde yaşayan iki devlet vizyonunu gerçekleştirmek için elinden geleni yapacağını da vurguladı.

Görüşmelere Amerika adına Ortadoğu özel temsilciliğine atanan ABD’nin eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk katıldı. İsrail hükümeti Pazar günü  yıllardır cezaevinde yakan Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını onaylayarak barış görüşmeleri yolunu açtı. Başbakan Benyamin Netanyahu kabine toplantısında güçlü muhalefeti aşmayı başarırken 13 bakan kararın lehinde yedisi aleyhinde oy verdi, iki bakan ise çekimser kaldı.

Karar gereğince Amerika’nın arabuluculuğuyla başlayacak barış görüşmeleri sırasında 104 Filistinli mahkum dört aşamada serbest bırakılacak. Karar lehinde oy kullanan Adalet bakanı Tzipi Livni tahliyelerin ancak  Filistinliler planlanan görüşmelerde ciddi bir ortak olduklarını kanıtlarlarsa gerçekleşeceğini söyledi. Filistin Yönetimi görüşmelerin başlaması için İsrail’in 1993 Oslo Anlaşmaları önce tutuklanan ve hala hapis yatan Filistinlileri bırakmasını şart koşuyordu. İsrail medyası bırakılacak tutuklular arasında  İsrailli sivilller ve güvenlik güçlerine yönelik ölümcül saldırılardan hüküm giymiş Filistinliler de bulunduğunu bildiriyor.

Aşırı milliyetçi bakanlar kabine toplantısında bu tür  tutukluların bırakılmasına karşı çıkarak bunun terörizmi ödüllendirmek olacağını savundu. Netanyahu ise bakanlara bunun kendisi ve öldürülen İsraillilerin aileleri için güç bir karar olduğunu söyledi ancak barış sürecini başlatmak için gerekli olduğunu savundu.

Kaynak: Amerika’nın Sesi

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.