KÜRT PETROLÜ İÇİN YENİ HAT KURULACAK

upa-admin 02 Ağustos 2013 1.855 Okunma 0
KÜRT PETROLÜ İÇİN YENİ HAT KURULACAK

Türkiye ile Irak Bölgesel Kürt yönetimi, Kuzey Irak petrollerini dünya pazarına açmak için yeni bir petrol boru hattı inşa edilmesi konusunda görüş birliğine vardı. İlk kazmanın bu yılın sonunda veya 2014 yılı başında vurulması planlanıyor.

Ankara’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde çözüm süreci ve enerji konularının üzerinde durulduğu ifade edildi. Barzani, Türk makamlarına 1991’deki Körfez Savaşı’nın ardından Türkiye’nin Kürtlere kapısını açtığını hatırlatarak, “Saddam’ın zulmünden kaçıp Türkiye’ye sığındık. Türkiye yıllarca bize ağabeylik yaptı. Şimdi Suriye’de benzer bir kriz yaşanıyor. Oradaki Kürt kardeşlerimizi ihmal etmeyeceğinizi umuyoruz” dedi.

Neçirvan Barzani’nin temasları sırasında Kürt petrollerinin pazarlanması için de önemli bir adım atıldı. Mevcut boru hattına paralel yeni bir petrol boru hattının inşa edilmesi için taraflar mutabakata vardı. Hattın yapımına bu yılın sonunda veya 2014 yılı başında başlanacağı belirtiliyor.

Kaynak: Radikal

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.