MISIR’DA KANLI ÇARŞAMBA

upa-admin 14 Ağustos 2013 1.731 Okunma 0
MISIR’DA KANLI ÇARŞAMBA

Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi destekleyen  grupların yaptığı oturma eylemine polis müdahale etti. Güvenlik güçlerinin müdahalesinde çok sayıda Mursi destekçisi öldü.

Fransız Haber Ajansı’nın başkent Kahire’de bulunan muhabiri, kurulan sahra hastanesindeki morgda en az 43 ölü bulunduğunu bildiriyor. Aynı derme çatma hastanede çok sayıda da yaralı tedavi ediliyor. Mursi’yi destekleyenler, ölümlerin bağımsız olarak doğrulanamadığını ve kayıp sayısının çok daha fazla olduğunu savunuyor. Mısır devlet medyası en az iki polisin öldüğünü bildiriyor. Son haberlere göre resmi rakamlara göre ölü sayısı 15, Müslüman Kardeşler ise sayının 300’ü geçtiğini öne sürüyor.

Yetkililer ve görgü tanıkları gösterilerin Mursi’yi destekleyen grupların Salı günü ordu desteğindeki geçici hükümetin bakanlık binalarına yürüdüğünü bildiriyor. Polis kuvvetleri, buldozer ve zırhlı araçlarla protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Televizyonlara, protesto noktaları üzerinde uçan askeri helikopterler ve karadan yükselen duman bulutu yansıdı. Devlet medyası  35 kişinin göz yaşartıcı gaz bulundurdukları gerekçesiyle tutuklandığını açıkladı.

Bölgeden gelen haberlere göre, Kahire Üniversitesi yakınlarındaki Nahda Meydanı’ndaki tüm göstericiler dağıtılarak, üniversiteye çıkan yollar kapatıldı. Ülkenin demiryollarından bir yetkili de Kahire’ye gelen ve giden tüm tren seferlerinin protestocuların  tekrar toplanmasını önlemek için askıya alındığını açıkladı. Mursi’nin devrilmesini destekleyen yerel halk ve esnaf, İçişleri Bakanlığı’na yürüyen Mursi destekçilerine taş attı. Protestocular da esnafa taşla karşılık verince iki grup arasındaki çatışma polis tarafından atılan gaz bombalarıyla dağıtılmaya çalışıldı.

Devrik Cumhurbaşkanını destekleyen bir başka grup da Kahire’deki iki kampta kalmaya devam ediyor. Ancak geçici hükümetin güvenlik güçleri yakında o grupları da dağıtabilir. Mursi’nin devrilmesinden bu yana Mısır’daki siyasi şiddette 250’den fazla kişi hayatını kaybetti. Mısır geçici hükümeti ise, önümüzdeki yılın başlarında genel seçim yapmayı ve anayasa reformu içeren bir geçiş planıyla ilerlemeyi planlıyor.

Kaynak: Amerika’nın Sesi

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.