ALMANYA’DA SEÇİM HEYECANI

upa-admin 22 Eylül 2013 1.967 Okunma 0
ALMANYA’DA SEÇİM HEYECANI

Almanya’da yaklaşık 62 milyon kişi, 18. dönem Federal Meclis’i oluşturmak için sandık bugün başına gitti. 18. dönem Federal Meclis’ini (Bundestag) belirleyecek seçimde oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başladı. Seçmenler, sabah erkenden seçim merkezlerine gitti. Oy verme işleme saat 18.00’a kadar sürdü. Seçime katılım oranı % 72 dolaylarında seyretti.

Alman ARD kanalından gelen sonuçlara göre seçimi beklendiği üzere liderliğini Alman Şansölyesi Angela Merkel’in yaptığı CDU (Hıristiyan Demokrat Birliği) – CSU (Hıristiyan Sosyal Birlik) partilerinden oluşan Hıristiyan Demokratlar % 41,5 oranında oyla kazandı. İkinci sırada yer alan SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) % 25,7 oy oranında kaldı. Üçüncü sırada gelen parti % 8,6 oyla Die Linke (Sol Parti) oldu. Die Linke’yi dördüncü sırada % 8,4 oyla Alman Yeşiller Partisi izledi. Hıristiyan Demokratların (CDU/CSU) koalisyon ortağı olan FDP (Hür Demokratlar) ise % 4,8 oy oranıyla parlamento dışında kaldı. Yine bu seçimlerde tepki oylarıyla çıkış yapması beklenen Almanya İçin Alternatif Partisi’nin (AFD) oy oranı % 5’in altında (% 4,7) kaldı.

Bu sonuçlara göre Hıristiyan Demokratların parlamento çoğunluğu gerekli sayıyı bulabilirse tek başına hükümet kurması ya da önceki hükümetteki koalisyon ortakları Hür Demokratlar (FDP) parlamento dışında kaldığı için sosyal demokrat SPD ile büyük bir koalisyona gitmesi muhtemel gözükmektedir.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.