KUZEY IRAK SEÇİMLERİNİ MESUT BARZANİ KAZANDI

upa-admin 22 Eylül 2013 2.593 Okunma 0
KUZEY IRAK SEÇİMLERİNİ MESUT BARZANİ KAZANDI

Cumartesi günü Kuzey Irak’ta yapılan seçim sonuçları açıklandı. Kuzey Irak’ta yapılan seçimler, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden Mesut Barzani’nin zaferi ile sonuçlandı.

Cumartesi saat 07.00’de başlayan ve 10 saat süren oylamada 2 milyon 818 bin kayıtlı seçmen, Erbil kentindeki 111 sandalyeli Bölgesel Kürt Parlamentosu’nun üyelerini belirlemek için oy kullandı. Seçime katılımın yüksek olduğu belirtildi. Seçmenler, 27 parti ile 4 bağımsız aday arasında seçim yaparken parti ve aday tercihlerinde bulundu. Bölgesel Kürt Parlamentosu’nda 11 sandalye aralarında Türkmenler’in de bulunduğu dini ve etnik gruplara ayrılırken, her partinin yüzde 30 kadın kotasının bulunduğu açıklandı.

Kürdistan TV, seçimden sonra yapılan açıklamaları canlı olarak ekrana getirirken, kesin sonuçların 5 gün içerisinde açıklanacağı belirtildi. Resmi olmayan ilk sonuçlarda Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki IKDP rakiplerini geride bıraktı. IKDP’nin oy oranının yüzde 53 olduğu, Talabani liderliğindeki KYB’nin yüzde 21, iki Kürt grubun izlediği politikalara muhalefet eden Noşirvan Mustafa liderliğindeki ‘Goran’ hareketinin ise yüzde 22 oranında oy aldığı ifade edildi.

Talabani’nin etkili olduğu Süleymaniye’de de KYB’nin ikinci sıraya gerilediği ifade edildi. Seçime giren PKK’nın bu ülkedeki siyasi partisi konumundaki PÇK ise, ilk tespitlere göre seçimlerde hayal kırıklığına uğrarken parlamentoya üye dahi gönderemedi. Barzani yanlıları özellikle Erbil kentinde elde ettikleri büyük zafer ardından uzun süre silahla kutlama atışları yaptı. Barzani, seçim nedeniyle bölgede yükselen tansiyonu düşürmek için yaptığı açıklamada her kesimi sakin olmaya ve sandıktan çıkan iradeye saygılı olmaya davet ettiğini söyledi.

Kaynak: Haberfx

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.