PROFESÖR PERVİN DARABADİ İLE MÜLAKAT

upa-admin 04 Ekim 2013 2.808 Okunma 0
PROFESÖR PERVİN DARABADİ İLE MÜLAKAT

Profesör Pervin Darabadi Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesidir. Kendisi askeri ve siyasi tarih, jeopolitika ve uyuşmazlık analizi (conflictology) alanlarında  akademik-metodolojik 100’ün üzerinde makale kaleme almıştır. Ayrıca yayınlanmış bazı kitap çalışmaları şunlardır;

– Voennye problemy politicheskoy istorii Azerbaidzhana nachala XX veka (Military Problems of Azerbaijan’s Political History in the Early 20th century) (1991),

– Geopoliticheskoe sopernichestvo v Kaspiiskom regione i Azerbaidzhan (Geopolitical Rivalry in the Caspian Region and Azerbaijan) (2001),

– Geoistoria Kaspiiskogo regiona i geopolitika sovremennosti (Geohistory of the Caspian Region and Geopolitics of the Present Day) (2002),

– Кавказ и Каспий в мировой истории и геополитике ХХI века / Kavkaz i Kaspiĭ v mirovoĭ istorii i geopolitike XXI veka, (The Caucasus, and Caspian in world history and 21st century politics) (2010).

 

Ahmet Ceylan: Hocam merhaba, mülakat önerimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Bildiğiniz gibi 9 Ekim 2013 tarihinde Azerbaycan’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak ve şimdiki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yeniden aday olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden neler bekliyorsunuz? Cumhurbaşkanı Aliyev dışındaki adayların şansı olabilir mi?

Pervin Darabadi: Öncelikle 2003 yılında İlham Aliyev’in Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından temeli ulu önder Haydar Aliyev tarafından önceki on yılda atılan Azerbaycan devlet yapısının güçlendirilmesi eğilimi yeni ve daha güçlü bir şekilde hız kazandı. Bu süre zarfında ülkenin iç ve dış politikası önemli ölçüde gelişmiş ve bu da ülkenin Güney Kafkasya’nın lider devletine dönüşmesi ile sonuçlanmıştır. Azerbaycan toplumunda ise İlham Aliyev’in daha bir dönem Cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunda yaygın kamuoyu ve hakim düşünce oluşturmuştur.

Ahmet Ceylan: Bazı yabancı basın-yayın organlarında Azerbaycan seçimlerine ve sistemine yönelik eleştirileri nasıl karşılıyorsunuz? Sizce Azerbaycan siyasi sisteminin güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?

Pervin Darabadi: Son iki on yılda oluşmuş Azerbaycan devletinin siyasal sistemi Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşlarının tüm hak ve özgürlüklerini sağlayan Anayasa’nın temel ilkeleri üzerinde kurulmuştur. Ancak ülkede diğer siyasi güçler hiç de hakimiyet mücadelesine hazır değildir. Bu ise Azerbaycan demokrasisinin genç olması ile ilgili yorumlanabilir.

Ahmet Ceylan: Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin son yıllarda güçlendiğini ve önem kazandığını görüyoruz. Türk kimliğine ve kardeşlik duygularına dayalı bağlar, TANAP projesi ile somut bir boyut da kazandı. Siz Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Pervin Darabadi: Son iki on yılın gösterdiği deneyim doğrultusunda Azerbaycan’da Türkiye’nin katılımı ile hayat bulan tüm petrol, doğalgaz ve telekomünikasyon projeleri karşılıklı olarak yararlıdır ve büyük başarıyla gerçekleştirilmektedir.

Ahmet Ceylan: Dağlık Karabağ sorununda gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Dünya kamuoyu Karabağ işgaline neden sessiz kalıyor?

Pervin Darabadi: Bazı önemli dünya ve bölge devletlerinin çözülmemesinden yana oldukları Yukarı Karabağ sorunu ancak Azerbaycan’ın diplomatik ve güç gayretlerinin uzmanca kullanımı yoluyla kendisinin sadık müttefiki olan Türkiye’nin desteği ve bütün Karadeniz-Kafkasya-Hazar bölgesinde uygun askeri-siyasi ortamda çözüme kavuşabilir.

Ahmet Ceylan: Gelecek yüzyılda Azerbaycan’ın yöneliminin Batı’ya (Avrupa-Amerika) mı, Doğu’ya (Rusya) mı olacağını düşünüyorsunuz?

Pervin Darabadi: Pragmatizmi ile seçilen Azerbaycan Cumhuriyeti’nin dış politika şekillenmesi çağdaş dönemin jeopolitik gerçekliklerini dikkate alır ve tüm Büyük Orta Doğu’da reel askeri ve politik düzene bağlı olarak değişebilir. Ülkenin coğrafi konumu Doğu-Batı, Kuzey-Güney yönünde kendine özgü köprü rolünü üstlenmeye, kendinde hem Doğu, hem de Batı değerlerini bulundurmaya olanak tanır. Bunun sonucu olarak yakın gelecekte Batı ve Rusya ile ilişkilerde Azerbaycan’ın gerçek ulusal çıkarları dikkate alınmakla olasılıkla belirli denge korunacaktır.

Röportaj: Ahmet CEYLAN

Tarih: 04.10.2013

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.