GÜL: YAŞASIN CAN AZERBAYCAN

upa-admin 13 Kasım 2013 3.323 Okunma 0
GÜL: YAŞASIN CAN AZERBAYCAN

Çankaya Köşkü’nde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i ağırlayan ve Devlet Nişanı tevcih eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve işgal altındaki topraklarının kurtarılması Türkiye’nin önem verdiği meselelerdir. İnanıyorum ki, eninde sonunda bir gün bu gerçekleşecektir. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kadim dostluk ve kardeşlik bağlarını müşahhas projelerle geliştirip zenginleşmeyi sürdürüyor. Bunlara Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum enerji projelerini, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Trans Anadolu (TANAP) boru hatlarını süratle tamamlayarak yeni başarı hikâyeleri ilave etmek istiyoruz. Yaşasın can Azerbaycan! Yaşasın Türkiye! Yaşasın Türkiye-Azerbaycan kardeşliği!” dedi.

Eninde Sonunda
2 lider nişan tevdi töreninden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Gül, “Azerbaycan’ın milli meselesi ve bizim de milli mesele olarak baktığımız Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve işgal altındaki topraklarının kurtarılması konularını gözden geçirdik. Bu konularda şüphesiz ki, Türkiye olarak en önem verdiğimiz meselelerden birisidir. İnanıyorum ki, eninde sonunda bir gün bu gerçekleşecektir. Bütün bunların diplomasi yoluyla gerçekleşmesine de şüphesiz çok önem veriyoruz” dedi. Aliyev de konuşmasında tekrar Türkiye’de olmaktan ve Türkiye’nin gelişimini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Azerbaycan, Türkiye’nin desteğiyle daha da güçlü hale geldi. Türkiye ne kadar güçlü olursa Azerbaycan da o kadar güçlü olacaktır. Türkiye ve Azerbaycan belki de dünyada birbirine en bağlı iki ülkedir” diyen Cumhurbaşkanı Aliyev, şunları söyledi;

“Azerbaycan toprakları Ermenistan tarafından işgal edildi. Bu adaletsizlikle barışmak mümkün değildir. Ümit ediyorum ki gelecek aylarda bu meseleye bağlı daha da ciddi adımlar atılacaktır. Türkiye’nin desteğiyle Azerbaycan gücünü daha da artıracaktır. Bugün aynı zamanda global seviyedeki projeleri müzakere ettik. Bu projelerin her biri büyük hadiselerdir ve ancak iki ülkenin birliği sayesinde bu projelerin gerçekleştirilmesine nail olduk. Azerbaycan tarihteki en büyük yatırımlarını tabii ki Türkiye’ye yapmaktadır. Aynı zamanda Türk şirketlerinin de Azerbaycan’a koyduğu sermayeyi alkışlıyor ve yatırımları destekliyoruz. Bizim gücümüz birliğimizdedir. Bugün iki müstakil ülke birbirini daima desteklemekte ve birbirinin gücünü artırmaktadır. İlişkilerimiz eminim ki gelecekte de devam edecektir”.

Yeni nişan hatırası
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva’yı Çankaya Köşkü’nde eşi Hayrunnisa Gül ile birlikte törenle karşıladı. Gül, Aliyev’e, Atatürk silueti ve TC ibarelerinin çıkartılarak, yeniden dizayn edilmiş Devlet Nişanı’nı tevcih etti. Aliyev de, Gül’e, Haydar Aliyev Nişanı ve Beratı takdim etti. Gül daha sonra Aliyev’e TAİ’yi gezdirdi. Gül ve Aliyev, kendilerine hediye edilen pilot montlarını giyerek Türkiye’nin ürettiği eğitim uçağı Hürkuş’un önünde pilot selamı verdi. Atak helikopterinin ve Hürkuş’un gösterileri uçuşunu kuleden izlediyen iki lider, insansız hava aracı Anka’yı da inceledi.

‘First lady’ler Köşk’te

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mehriban Aliyeva onuruna Çankaya Köşkü’ndeki Osmanlı Salonu’nda öğle yemeği verdi. Yaklaşık 1 saat süren yemeğe Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yılmaz’ın eşi Selma Yıldız, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faik Bağırov’un eşi Lale Bağırova da katıldı.

Kaynak: Hürriyet

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.