UKRAYNA AVRUPA ORTAKLIĞI SÜRECİNİ DURDURDU

upa-admin 21 Kasım 2013 1.809 Okunma 0
UKRAYNA AVRUPA ORTAKLIĞI SÜRECİNİ DURDURDU

Avrupa Birliği’nden Ukrayna’nın zararlarının telafi edileceğine ilişkin bir işaret alınamamasından dolayı Kiev Avrupa ortaklığı sürecini durdurdu. Kiev’de verilen basın toplantısı sırasında hükümetin Ukrayna ile AB arasında ortaklık anlaşması imzalama sürecini durdurma kararını yorumlayan Başbakan Yuriy Boyko, Avrupalı partnerlerinin, son dört ay içinde Rusya ve diğer BDT ülkeleri ile ilişkilerin zayıflatılması sonucu Ukrayna ekonomisinin uğradığı zararları görmezlikten geldiklerini ifade etti.

Başbakan ayrıca, zararların telafisinden kasıtla “Yunanistan ve bazı AB ülkeleri gibi parasal destekten bahsedilmediğini sadece Ukrayna malları için Avrupa pazarlarının açılmasını talep ettiklerini” söyledi.

Ukrayna’da, AB ile ortaklık sürecinin devam etmesi halinde, daha onlarca şirketinin kapanması ve binlerce insanın işten çıkarılması tehlikesiyle karşı karşıya kalınabileceğini açıklayan Boyko, “Ukrayna hükümeti tarafından Rusya ile ticari ilişkileri yeniden geliştirme yönünde bir karar alındığını” belirtti.

Moskova, Ukrayna’nın kararından memnuniyet duydu

Moskova, Ukrayna’nın Rusya ve diğer BDT ülkeleri ile işbirliğini geliştirme kararından memnuniyet duydu. Moskova’da perşembe günü bu yönde bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Rusya, en yakın ortağı olan Ukrayna ile işbirliğini geliştirmeye hazır” dedi.

Ukrayna hükümeti bugün daha erken saatlerde, Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması imzalamaya yönelik hazırlık sürecini durdurma kararını açıklamış ve ilgili Bakanlıklarından, AB ve Rusya’ya ticari ve ekonomik alanda üç taraflı komisyon kurma önerilmesini talep etmişti.

Kaynak: Rusya’nın Sesi

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.