KIBRISLI LİDERLER ARA BÖLGEDE BULUŞTU

upa-admin 26 Kasım 2013 1.668 Okunma 0
KIBRISLI LİDERLER ARA BÖLGEDE BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Rum Lider Nikos Anastasiades, 30 Mayıs’tan sonra ilk kez bir araya geldi. Saat 18.30’da başlayan görüşme 2 buçuk saat sürdü. Görüşmede, liderler 2 aydır özel temsilcilerin sürdürdüğü ortak açıklamayı ele aldı. Görüşme sonrası iki lider kendi dillerinde açıklama yaptılar.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Klerides’in vefatından dolayı Kıbrıs Rum halkına bire kez daha  başsağlığı dilerken, “Sayın Anastasiades ile 2008’de başlayan içinde bulunduğumuz süreçte bu akşam bir ilki gerçekleştirdik” dedi. Özel temsilcilerin taslak açıklama üzerindeki egzersizin doyum noktasına ulaştığını belirten Eroğlu, “Ortak açıklama eksersizinin sonuca ulaşamamasının nedeni, Kıbrıs Rum tarafının öze yönelik ve kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde masada görüşülmesi gereken konuları ortak açıklama metnine dahil etmeye çalışmasıdır” diye konuştu.

Eroğlu şöyle devam etti; “Bu akşam gerçekleşen toplantıda Sayın Anastasiades’e bu zorlukların aşılabilmesi için bazı yeni formüller önerdik. Biliyorsunuz, ortak açıklama konusunda tartışılan tüm konular yönetim ve güç paylaşımı başlığının unsurlarındandır. Bu nedenle, bu akşam Sayın Anastasiades’e kendisi yurtdışından döner dönmez kapsamlı çözüm müzakerelerine yönetim ve güç paylaşımı başlığı ile başlayıp tüm bu unsurları sonuçlandırmayı teklif ettim. Görüşme sırasında ayrıca Sayın Anastasiades’e 30 Mayıs 2013’te önermiş olduğum birlikte Apostolos Andreas Manastırı’nı ziyaret etme önerimi de yeniledim. Noel’den önce bunun gerçekleşmesinin halklarımıza iyi bir mesaj vereceğini düşünüyorum. Bu akşam size vermek istediğim mesaj nettir: Gerekli zemin, müzakere masasındaki yakınlaşmalarda vardır. Ben hiçbir önkoşul olmaksızın Sayın Anastasiades’in yurtdışından dönmesi ertesinde masaya oturmaya hazırım”.

Rum Lider Anastasiades ise iki tarafın pozisyonlarının anlaşılması açısından görüşmenin yararlı geçtiğini söyledi. Anastasiadis, “Ne yazık ki arzu edilen sonuca ulaşıncaya kadar daha gidecek yolumuz var” dedi. Rum lider, “Bizim arzumuz, müzakerelerin başlayabilmesi için ortak açıklamaya varabilmemiz amacıyla, tarafların müzakerecileri arasında görüşmelerin devam etmesi yönündedir” diye konuştu.

Kaynak: BRT

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.