TAYLAND’DA YÖNETİM KARŞITI GÖSTERİLER SÜRÜYOR

upa-admin 03 Aralık 2013 1.618 Okunma 0
TAYLAND’DA YÖNETİM KARŞITI GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Yönetim karşıtı gösterilerin geçen haftadan bu yana devam ettiği Tayland’da güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalar da sürüyor. Yetkililer, güvenlik güçlerinin Başbakanlık ile diğer hükümet binalarına taş ve molotof kokteylleri atan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermi kullandığını söyledi. Savaş alanına dönen başkent Bangkok’ta okullar ve resmi kurumlar geçici olarak tatil edildi.

Televizyondan halka seslenen Başbakan Yardımcısı Surapong Toviçakçaykul, göstericilere ülke ekonomisine ve imajına daha fazla zarar vermemeleri çağrısında bulundu. Surapong, “Hükümetimiz, sabırlı olmaya ve şiddet karşıtı ilkelerini uygulamaya devam edecek. Sabrımızın ve ilkelerimizin Tayland’da barışın yeniden sağlanmasına yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.  Cumartesi gününden bu yana halk karşısına çıkmayan ve güvenliği için açıklanmayan bir yere götürüldüğünü sanılan Başbakan Yinglak Şinavatra ise sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta üst düzey hükümet yetkilileri ile yaptığı toplantının fotoğraflarını yayınladı.

Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip Bangkok’taki merkez ofisinin kapılarını kapatan Birleşmiş Milletler, çalışanlarına gönderdiği e-postada, gösterilerin devam ettiği başkentte şiddet olayları yaşanabileceğine dikkat çekerek, hükümet binalarından uzak durmalarını istedi. Protestocuların lideri Suthep Thaugsuban, yeni başbakanı seçmek üzere halk konseyi kurulması talebinde bulundu. Eski başbakan yardımcılarından Thaugsuban’ın talebi, birçok çevre tarafından demokrasiye aykırı olduğu için eleştiriliyor.

Hafta sonu çıkan çatışmalarda 3 kişi yaşamını yitirmiş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı. Endonezya’nın ardından Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci ekonomisi olan Tayland’da yönetim karşıtları, ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın çıkarlarına hizmet ettiğini ileri sürerek, Başbakan Yinglak Şinavatra’nın istifasını istiyor. Askeri darbe ile 2006 yılında görevden uzaklaştırılan Taksin Şinavatra, görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunmuş, 2 yıllık hapis cezasından kaçmak için 2008’de ülkeyi terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

Başbakan Yinglak: Göstericilerin talepleri kabul edilemez

Televizyondan halka seslenen Tayland Başbakanı Yinglak Şinavatra, yönetim karşıtı göstericilerin taleplerinin kabul edilemez olduğunu ve istifa etmeyeceğini açıkladı. Başbakan Yinglak, ülkenin son yıllarda karşı karşıya kaldığı en büyük siyasi krize barışçıl çözüm bulabilmek amacıyla görüşmeler için “her kapıyı açmaya” hazır olduğunu söyledi.

Yaklaşık 12 dakika süren konuşmasında, göstericilerin lideri Suthep Tagsuban’ın yeni başbakanı seçmek üzere halk konseyi kurulması talebine de değinen Yinglak, “Böyle bir konseyin nasıl kurulacağını bilmiyorum. Anayasada böyle bir şey yok. Eğer barışı sağlamak için yapılacak bir şey varsa ben, elimden geleni yapmaya hazırım. Halkımı mutlu etmek için her şeyi yaparım. Ancak başbakan olarak anayasaya uygun davranmak zorundayım. Hükümet, iktidarı elinde tutmak zorunda değil. Tek isteğimiz barış” dedi.

Pazar akşamı Yinglak ile görüşen Suthep, başbakana iki gün içinde istifa etmesi çağrısında bulunmuştu. Başbakanın istifa etmesinin ya da seçimlerin sorunun çözümü için yeterli olmayacağına işaret eden Suthep, yeni başbakanı seçmek için, üyeleri seçimle belirlenmemiş bir halk konseyi kurulması gerektiğini de savunmuştu. Suthep, “Bu başbakanla son görüşmemdi. Bundan sonra herhangi bir görüşme ya da uzlaşma olmayacak” ifadesini kullanmıştı.

Bu arada Tayland Havayolları, göstericilerin liderlerinden Sathit Wongnongtoey’in Başbakan Yinglak’in Güney Afrika’ya kaçacağı iddialarını yalanladı. Bangkok Post gazetesinin haberine göre, Tayland Havayolları, Başbakan Yinglak’ın Güney Afrika ziyaretinin bir ay önce iptal edildiğini, yönetim karşıtı gösterilerle hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.