FRANSA YENİ OPERASYONA HAZIRLANIYOR

upa-admin 05 Aralık 2013 1.590 Okunma 0
FRANSA YENİ OPERASYONA HAZIRLANIYOR

Yerel milis grupların neden olduğu şiddetin önüne geçemeyen Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan çatışmalarda en az 105 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Fransa, Ocak ayında Mali’ye düzenlediği operasyonun ardından şimdi Orta Afrika Cumhuriyeti’ne takviye asker göndermeye hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) operasyon için yeşil ışık yaktı.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de bugün yaşanan çatışmalarda en az 105 kişinin öldüğü açıklandı. Geçici hükümetin Başbakanı Nicolas Tiangaye, Fransa’nın asker göndererek acilen duruma müdahale etmesini istedi. Birleşmiş Milletler, bugün sivillerin korunması adına uluslararası barış kuvvetlerinin güç kullanmasını onaylayarak olası bir operasyona yeşil ışık yaktı.

Tiangaye, Fransa ve Afrika barış gücü askerlerini (MISCA) göreve çağırırken, yaşanan şiddet olaylarından eski devlet başkanı François Bozizé’nin destekçilerini sorumlu tuttu. Tiangaye, Bozizé’nin geçici hükümeti devirerek yeniden iktidara gelmek istediğini öne sürdü.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde milis kuvvetlerin ittifakını temsil eden Selaka, Mart ayında Bozize hükümetini devirmiş ve ülke şiddete boğulmuştu. Seleka, bugün yaşanan saldırıların Bozize’yi destekleyen milisler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

BAŞKENT KAN GÖLÜ
Bir Reuters muhabiri, başkentin PK5 mahallesindeki bir camide 53 ceset bulunduğunu bildirdi. Cesetlerin ölene kadar dövüldükleri ve bıçaklandıklarına dair izler taşıdığı belirtildi. Bangui’deki Communautaire Hastanesi’nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar üyesi Samuel Hanryon, hastane morgunda da 52 ceset bulunduğunu bildirdi.

Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali gibi bir zamanlar Fransa’nın sömürgesiydi. Zengin minerallere sahip olan 4.6 milyon nüfuslu Orta Afrika Cumhuriyeti, minerallerin çıkarıldığı madenleri işleten milis grupların şiddetine teslim olmuş durumda.

Kaynak: Ntvmsnbc

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.