GÜNEY KORE’DEN ÇİN’E ASKERİ REST

upa-admin 08 Aralık 2013 2.701 Okunma 0
GÜNEY KORE’DEN ÇİN’E ASKERİ REST

Asya ülkeleri arasında açık denizlerdeki adalar nedeniyle yaşanan gerginlik, bu sefer Çin ile Güney Kore arasında gerginliğe neden oldu. Seul, güvenlik hava sahasını genişlettiğini açıkladı.

Doğu Çin Denizi’nde son yıllarda Çin, Japonya, Tayvan ve Filipinler gibi birçok ülke arasında gerginliğe neden olan sahipsiz adalar, bu sefer Çin ile Güney Kore arasında gerilim yarattı. Güney Kore, bugün yaptığı açıklamada hava savunma sahasının genişletildiği açıkladı. Seul, bu kararın Çin’in yeni bir hava savunma sahası belirlemesi üzerine alındığını ve kısmen iki bölgenin ‘çakışacağını’ belirtti.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, hava savunma sahasını Çin’in kendisine ait olduğunu ileri sürdüğü iki ada ile sualtındaki bir kaya parçasını içine alacak şekilde genişletmekle, bölge ülkelerine konumunu açıkça belirttiğini ifade etti. Bakanlık, hava sahasını genişletmenin komşu ülkelerin egemenliğini ihmal etmediğini belirtti.

MEYDAN OKUDULAR
Çin, yeni hava savunma sahasını geçtiğimiz hafta sonu ilan etmişti. Pekin, hava sahasına girecek yabancı uçakların girmeden önce kendilerini tanımlamalarını ve hava sahası içindeyken Çinli yetkililerle bağlantı halinde olmaları gerektiğini şart koşmuştu. Japonya, Güney Kore ve ABD, Çin’in yeni hava sahasını tanımadıklarını ve sahil güvenlik gemileri ve uçaklarıyla bu sınırları ihlal edeceklerini açıklamıştı.

Açıklamanın ardından, 4 Aralık Çarşamba günü iki ABD B-52 bombardıman uçağı Çin’in ilan ettiği yeni hava sahasına girmişti. Güney Kore savaş jetleri de daha sonra bölgede uçuş yapmış ve bir müdahaleyle karşılaşmamıştı. Söz konusu bölge, Çin’in ‘Diaoyu’, Japonya’nın ise ‘Senkaku’ olarak adlandırdığı iki ada ile Güney Kore ile Çin arasında gerginliğe neden olan bir kaya parçasını içeriyor.

Güney Kore Savunma Bakanı Baek Seung-Joo, Çin’in hava savunma sahasını genişletme kararının, bölgede yeni sorunlar yaratmaktan öteye gidemeyeceğini belirtmişti.

Kaynak: Ntvmsnbc

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.