TÜRKİYE VE YUNANİSTAN KIBRIS MÜZAKERELERİNE CESARET VERİLMESİ KONUSUNDA UZLAŞTI

upa-admin 13 Aralık 2013 1.788 Okunma 0
TÜRKİYE VE YUNANİSTAN KIBRIS MÜZAKERELERİNE CESARET VERİLMESİ KONUSUNDA UZLAŞTI

Türkiye ile Yunanistan, Kıbrıs’ta ortak bir metinde mutabakata varılması ve çözüm için müzakerelerin kısa sürede başlaması amacıyla KKTC ve Rum Yönetimi’ni cesaretlendirmek konusunda anlaştılar.

Atina’da önce Başbakan Andonis Samaras, ardından da Yunan Dışişleri Bakanı  Evangelos Venizelos ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mevkidaşı ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında tam üç kez Atina’dan KKTC’ye geçeceğini söyleyerek, Türkiye’nin Kıbrıs için müzakerelerin kısa sürede başlaması konusundaki isteğini ve çözüm için siyasi iradesini göstermek istedi.

Davutoğlu “Türkiye ile Yunanistan ortak bir perspektife yaklaştıkça, Ada’da da hissedilecektir. İki ülkenin de çözüm için  görüş ayrılıkları yok.  Kıbrıs 50 yıldır süregelen bir mesele. Her şey konuşuldu, tartışıldı. Yeni taleplerde bulunmak (Rum Kesimi’ni kastediyor) bir sonuç getirmez. Müzakerelere geçilmesi vakti geldi. Doğu Akdeniz’de barış Kıbrıs’tan başlar” dedi. Türk-Yunan ilişkilerinin son yıllarda dünyaya örnek olacak ilerlemeler kaydettiğini ve belirten Davutoğlu “Bu geleneği sürdüreceğiz. İlişkiler son yıllarda ezber bozdu. Sözgelimi THY uçaklarında Yunanlı pilotları görmem benim için çok sevindirici” diye konuştu. Davutoğlu,  1 Ocak’ta başlayacak Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığı’nı Türkiye-AB ilişkileri için fırsat saydıklarını ve bu başkanlık döneminde olabildiğince fazla faslın açılmasını beklediklerini söyledi.

Atina’da cami açılması ve Osmanlı döneminden kalan ender eserlerlerden Fethiye Camii’nin restorasyonu ile ilgili olarak Hürriyet’in sorusunu cevaplandıran Davutoğlu, “Yunan hükümetinin attığı adımları büyük memnuniyet ve takdirle izliyoruz. Ben Atina hayranıyım. Geçmişte 2001 yılında Atina’yı ziyaret ettiğimde Akropolis’i hayranlıkla, yıkılmak üzere olan Fethiye Camii’ni ise hüzünle seyretmiştim” dedi. Türkiye’de kiliselerin restorasyonlarına değinen ve “Ayasofya’ya gözbebeğimiz gibi bakıyoruz” diyen Dışişleri Bakanı, “Selanik’teki Alaca İmaret’te erotik sergi açılması ya da bir süre öncesine kadar eskiden Müslümanların ibadet yeri olan bir mekanda porno filmleri gösterilmesi bizi rahatsız etmişti” diye konuştu.

Venizelos ise Türkiye’nin AB ile kaçak göçmenlerin geri iade anlaşması imzalamasının Yunanistan için hayati önem taşıdığını, Türk vatandaşlarına vizenin kalkacak olmasını büyük memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Venizelos Kıbrıs konusunda “Bazı şeylerin (Ortak metin) önceden netleşmesi önemlidir. Kıbrıs halkının kabul edebileceği bir çözümü destekliyoruz. Kıbrıs’ta olumlu gelişmeler Türkiye’nin AB’de daha çok faslının açılmasına da yardımcı olur” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.