CUMHURBAŞKANI GÜL: TÜRK İŞADAMLARI MOLDOVA’YA YATIRIM YAPSIN

upa-admin 19 Aralık 2013 1.810 Okunma 0
CUMHURBAŞKANI GÜL: TÜRK İŞADAMLARI MOLDOVA’YA YATIRIM YAPSIN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk iş adamlarına Moldova’ya yatırım yapma çağrısında bulundu. Gül, Türkiye’nin Moldova ile tarihi bağından söz ederek ‘‘Moldova’yla ticari hedefimiz 1 milyar dolar’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti, Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı. Ardından Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti ve eşi Margareta Timofti ile baş başa görüşmede bir araya geldi. Heyetler arası görüşmelerden sonra Türkiye ile Moldova arasında kültür bakanlıkları arasında eylem planı imza töreni düzenlendi. İki ülke arasındaki işbirliği anlaşmasını Türkiye adına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik imzaladı.

Türkiye’ye Moldova Cumhurbaşkanlığı düzeyinde, 15 yıldan sonra gerçekleştirilen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Abdullah Gül, Karadeniz’de denizden komşu iki ülke olunduğunu ifade ederek, ikili ilişkilerin geliştirilmesi hususunda görüş alış verişinde bulunduklarını kaydetti. En kısa sürede Moldova ile Stratejik Ortaklık ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanarak hayata geçirilmesi gerektiği hususunda fikir birliğine varıldığını kaydeden Gül, ‘‘Moldova’yla ticarete önem veriyoruz. Halihazırda 250 milyon dolar olarak ticaret hacmimizi artırmak kararlılığındayız. Hedefimiz, 1 milyar dolardır. Türk yatırımcıların Moldova’ya yatırımı teşvik ediyoruz. Var olan yatırımların artırılmasını istiyoruz.’’ şeklinde konuştu.

MOLDOVALILARIN TURİSTİK TERCİHİ: TÜRKİYE

Moldovalıların, turist olarak en çok gittikleri ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Gül, imzalanan anlaşmaların yeni fırsatlar oluşturacağını kaydetti. Kasım ayında, AB ile Moldova arasında imzalanan ortaklık anlaşmasını önemli gördüklerini kaydeden Gül, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracağına inandığını ifade etti.

İLİŞKİLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ HUSUNDA MUTABIKIZ

Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti ise Türkiye’de bulunmaktan dolayı son derece mutluluk duyduğunu ifade ederek, Türkiye’nin bölgede etkin bir rol olmasını görmekten dolayı memnuniyetini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül’le yaptıkları görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin daha ileri taşınması konusunda ortak bir irade gördüğünü kaydeden Timofti, ‘‘Bu ziyarette Moldova-Türkiye ilişkilerin daha ileriye taşınması hususunda mutabakata vardık’’ dedi.

AB’DE BİRBİRİMİZE DESTEK OLALIM

Kasım ayında Moldova ile AB ile ortaklık anlaşması imzalandığını hatırlatan konuk cumhurbaşkanı Timofti, ‘‘Türkiye’nin AB üyelik müzakeresini takip etmekteyiz. Serbest dolaşımla ilgili girişimlerini izliyoruz’’ diyerek, iki ülkenin benzer durumda olduğuna dikkat çekti. Timofti, Moldova ve Türkiye’nin Avrupa’da birbirlerine destek olması gerektiğini kaydetti. Güçlü bir ekonomik işbirliğin önemli olduğunu kaydeden Moldova Cumhurbaşkanı, yatırımcıların iki ülkeye çekilmesi gerektiğini ve kolaylaştırıcı bir yöntem izlenmesi gerektiğini vurguladı. Serbest Ticaret Anlaşması’nın en kısa sürede imzalanarak hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Timofti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü en kısa zamanda Moldova’da ağırlamaktan duyacağı memnuniyeti dile getirdi.

Kaynak. Zaman

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.