AB: TÜRKİYE’YE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ

upa-admin 21 Ocak 2014 1.550 Okunma 0
AB: TÜRKİYE’YE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beş yıllık aradan sonra Avrupa Birliği yetkilileriyle temaslarda bulundu. AB Konseyi Başkanı Herman Von Rompuy’un daveti üzerine gerçekleşen ziyarette, Başbakan Erdoğan gerek Van Rompuy gerekse AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’yla bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak AB ve Türkiye arasında artan bir işbirliğinin söz konusu olduğunu söyledi. Rompuy, “İnsani durum konusunda aynı duyguyu paylaşıyoruz. Yarın Montrö’deki toplantının yeni bir siyasi süreç başlatmasını diliyorum. Gelecekte de verimli bir işbirliği yapacağız.” diye konuştu.

Yolsuzluk soruşturmalarına ilişkin de konuşan Van Rompuy, HSYK düzenlemesiyle doğan yargı bağımsızlığı tartışmaları için, “Sayın Başbakan kendi analizini belirtti. Gayet ayrıntılı bir şekilde kaydettik. Şimdi biz kendi analizimizi yapacağız. Müzakere çerçevesine uygun olarak bizim bunu yapmamız gerekiyor. Üyelikten sorumlu komiser de sürekli görüşme halinde. Biz burada siyasi durum konusunda bir analiz yapacak değiliz. Bu Türkiye’nin iç durumudur. Biz sonucu görüp değerlendireceğiz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tartışmalarla ilgili “Demokrasiye inanmış ülkelerin hepsinde kuvvetler ayrılığına hassastırlar. Hukukun üstünlüğü noktasında, demokrasiye inanmış ülkelerin problemi yoktur. AB Komisyonu Başkanı Barroso da 17 Aralık’tan bu yana Türkiye’de yaşanan gelişmeleri yakından izlediklerini, bu konuyu Erdoğan’la görüşmelerinde ele aldıklarını belirtti.

Barroso: Başbakan güvence verdi

Barroso, “Samimi bir dost olarak Erdoğan’la konuştum ve bu sohbet sonucunda memnun oldum. Başbakan bize güvence verdi. Erklerin ayrımına saygı duyduğunu belirtti. Bunlar Türkiye’nin ekonomik çıkarınadır.” dedi. AB Komisyonu Başkanı, “Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı konuları izliyoruz. Size yardım etmeye hazırız.” dedi.

Erdoğan da basın toplantısında yaptığı konuşmada, kuvvetler ayrılığı konusuna değindi. Erdoğan, “Yargı, bağımsızlığını tarafsızlık ilkesinden saparak kullanmaya kalkarsa ciddi sıkıntılar doğar. Yasamayı, yürütmeyi yok farz ederek yargıyı sorumsuz değerlendirecek olursak o ülke yargı devleti olur, demokrasi devleti olmaz.” dedi.

Başbakan Erdoğan, “Biz demokratik hukuk devletinden yanayız. Halkın iradesinin üstünde güç kabul etmiyoruz.” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin sınır komşusu Suriye’de yaşanan olayların Türkiye’yi ciddi olarak rahatsız ettiğini belirtip dün rejimin işkence yaptığını iddia eden belgelere de değindi. Erdoğan, “Yarınki Cenevre 2 toplantısını çok önemsediğimi belirtmem gerekmektedir. Artık adımların atılması gerektiğini buradan tekrar ediyorum” dedi.

Kıbrıs konusuna da değinen Erdoğan, “Türkiye olarak her türlü olumlu adımın atılması için kararlıyız. KKTC’nin Cumhurbaşkanı ile yapıcı tavırda olmaları için telkinde bulunduk. Güney Kıbrıs’ın takınacağı tavrın olumlu istikamette olması durumunda inanıyorum ki Kıbrıs’ta her iki halkın kazanacağını görebiliriz” yorumunu yaptı.

Kaynak: BBC Türkçe

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.