TİMOŞENKO SERBEST BIRAKILDI

upa-admin 23 Şubat 2014 2.532 Okunma 0
TİMOŞENKO SERBEST BIRAKILDI

Ukrayna’da kanın da döküldüğü siyasi kriz, eski Başbakan Yuliya Timoşenko’ya özgürlük getirdi. Turuncu Devrim’in simgelerinden Yuliya Timoşenko, parlamento kararının ardından serbest kaldı, ilk sözleri de “Bir diktatörlük sona ermiştir. Vatanımız bugünden sonra artık güneşi görecektir” oldu. Serbest kalmasının ardından Bağımsızlık Meydanı’nda binlerce kişi seslenen Timoşenko, “Sizler asrın kahramanlarısınız” dedi.

Yuliya Timoşenko avukatı Andrey Kojemyakin ve Sergey Vlasenko ile Kharkiv’de tedavi gördüğü hastaneden ayrıldı. Timoşenko, hastane önünde bekleyen yandaşları tarafından “Yuliya” diye alkışlandı. Aracın camlarını indirerek, kendisini karşılamak için çıkan taraftarlarını selamlayan Timoşenko, hastane çıkışında herhangi bir açıklama yapmadı. Timoşenko daha sonra protesto gösterilerinin yapıldığı meydana gitti, ve oradaki binlerce taraftarına seslendi.

Bağımsızlık Meydanı’nda halka seslendi: “Sizler asrın kahramanlarısınız”

Eski Başbakan, protesto gösterilerinin sürdüğü Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda protestoculara “Sizler asrın kahramanlarısınız” diye seslenerek, eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu. Sağlık sorunları nedeniyle konuşma yapacağı yere tekerlekli sandalyesi ile getirilen ve binlerce kişiye hitap eden Timoşenko, Kiev’i tanıyamadığını ve başkentin artık özgür insanların şehri olduğunu söyledi.

Eylemcileri “asrın kahramanları” ve “ülkenin kurtarıcıları” diye niteleyen Timoşenko, yönetim karşıtı gösteriler sırasında kurşun sıkanların ve masum insanları öldürenlerin affedilemeyeceğini vurgulayarak, şayet affedilirlerse bunun yüzyıllar boyunca utanç kaynağı olacağını belirtti. Meydanlarda hayatını kaybeden her bir kişi için orada olamayışından, demir parmaklıkların buna izin vermeyişinden büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Timoşenko, eylemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu. En kısa zamanda çalışma hayatına döneceğini dile getiren Timoşenko, “Kendi topraklarınızda mutlu olmanız için bir dakika bile gecikmeden işe döneceğim” dedi.

322 vekil “evet” oyu verdi

Timoşenko’nun serbest kalmasını, yakın çalışma arkadaşı Aleksander Turçinov’ın başkanı seçildiği mecliste alınan karar sağladı. Meclis’te onaylanan “Timoşenko’ya Özgürlük” başlıklı kararnamenin kabulü için 322 milletvekili “evet” oyu verdi. Dün ise meclis Timoşenko’nun hapse atılmasına gerekçe olan yasayı değiştirmişti. Timoşenko, 2011 yılında Rusya ile doğalgaz anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili olarak haksız kazanç elde etmekten dolayı yedi yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Meclis onayı olmasaydı dört yıl daha hapis yatacaktı. “Turuncu Devrim’in” lideri Timoşenko, 2005 yılında ülkenin ilk kadın başbakanı olmuştu.

Yanukoviç görevden alındı

Öte yandan Ukrayna Parlamentosu, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i görevden aldı. Parlamento, Ukrayna’da 25 Mayıs’ta devlet başkanlığı seçimi yapılmasını kararlaştırdı.

Yanukoviç Kiev’den ayrıldı

Yanukoviç başkent Kiev’den ayrıldı ve kendisine desteğin güçlü olduğu doğuya gitti. Yanukoviç’in içinde bulunduğu uçağın ülke dışına çıkmasına izin verilmediği iddia edildi. Harkiv kentinden bir televizyon aracılığıyla mesajlarını veren Yanukoviç, “Yaşananlar darbedir” dedi. Yanukoviç açıklamasında, “Ültimatomlarla tehdit ediliyorum. Ben meşru bir şekilde seçilen bir devlet başkanıyım. Ülkeyi terk etmeyeceğim. İstifa da etmiyorum” ifadesini kullandı.

Timoşenko 2011’de tutuklanmıştı

Ukrayna ile Rusya arasında 2009’da imzalanan doğalgaz anlaşmasında ülkesini zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 Ağustos 2011’de gözaltına alınan eski Ukrayna Başbakanı ve Anavatan Partisi lideri Yuliya Timoşenko, 2011 yılı Ekim ayında tutuklanmıştı. Timoşenko, hakkındaki kararın iptali için Kiev Temyiz Mahkemesi’ne gitti ancak, 23 Aralık 2011’de temyiz verilen kararda değişiklik yapmadı. 30 Aralık 2011’de Timoşenko, Harkiv şehrinde bulunan Kaçanov Hapishanesi’ne götürüldü.

Hapishanede bel rahatsızlığı geçiren Timoşenko, Ukraynalı doktorlara güvenmediğini belirterek bağımsız doktorların yardımını talep etti. Fakat Ukrayna devleti Timoşenko’nun bu talebini geri çevirdi ve 20 Nisan 2011’de Harkiv’deki bir hastaneye sevk etti. Timoşenko ise hastaneye güç kullanarak götürüldüğünü iddia etti. Bunun üzerine Ukraynalı basınında Timoşenko’nun kolları ve karın bölgesinde morlukları gösteren fotoğraflar çıktı. Hapishane idaresi ve savcılık eski Başbakan Timoşenko’ya şiddet uygulanmadığını açıkladı. Bu gelişmeler üzerine Timoşenko açlık grevi yaptı. Sürecin devamında 4 Mayıs 2012’de bir Alman kliniği doktorları gözetiminde Timoşenko, Harkiv şehrindeki bir hastanede tedavi görmeye başladı.

9 Mayıs 2012’den bu tarafa Timoşenko’nun hastanede Alman doktorların gözetiminde tedavisi devam ediyor. Alman tarafı Timoşenko’yu defalarca Almanya’da tedavi etmeyi teklif etti. Akrabaları ve avukatları sürekli olarak Timoşenko’nun yurt dışına çıkması ve ameliyat olması için baskı yapmasına rağmen Ukraynalı yetkililer, tutukluların yurtdışında tedavi edilemeyeceğini böyle bir işlemin kanunda yeri olmadığını belirtti. Geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Nikolay Azarov, hapiste bulunan Timoşenko’nun Rusya ile imzaladığı doğalgaz anlaşması nedeni ile ülkesinin kaybının 15 milyar Euro’ya ulaştığını söylemişti.

Ülkede üç aydır devam eden süreçte ise hem batılı ülkeler, hem de muhalefet Timoşenko’nun serbest bırakılması için iktidara baskı yapmıştı. Bugün ise parlamentoda alınan karar ile Timoşenko’nun serbest kalmasının önü açıldı ve Timoşenko serbest bırakıldı.

Kaynak: CNN Türk

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.