KIRIM PARLAMENTOSU RUSYA’YA BAĞLANMA KARARI ALDI

upa-admin 06 Mart 2014 1.600 Okunma 0
KIRIM PARLAMENTOSU RUSYA’YA BAĞLANMA KARARI ALDI

Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosu, bölgenin geleceğiyle ilgili yapılan oturumda, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması kararı alındığını duyurdu. Açıklamaya göre, kararla ilgili 16 Mart’ta referandum yapılacak. Parlamentonun resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, bugün bölgenin geleceğiyle ilgili bir oturum düzenlendiği, oturuma katılan 81 parlamenterden 78’inin, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya’ya bağlanması yönünde oy kullandığı duyuruldu.

16 Mart’ta referandum düzenlenecek

Açıklamada, karar için on gün sonra referandum düzenleneceği ve “Kırım Ukrayna’nın bir parçası olarak mı kalsın yoksa Rusya’ya mı bağlansın” sorusunun yöneltileceği bildirildi. Nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde, parlamentonun ezici çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. 27 Şubat 2014’te parlamentonun Rus askeri olduğu daha sonra anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından parlamentoda Kırım’ın geleceğine ilişkin görüşmeler yapılmaya başlamıştı.

Oturumlarda, tek taraflı olarak, yeni parlamento başkanı ve başbakan da seçilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, söz konusu görevlere getirilecek isimlerin yanısıra referandum gibi pek çok karar için Kiev’deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna’daki yönetim, Kırım parlamentosunun 27 Şubat’tan sonra aldığı kararların tek taraflı olduğunu vurguluyor.

Turçinov, kararı engelleyeceklerini açıkladı

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Kırım Parlamentosunun referandumla ilgili kararını engelleyeceklerini açıkladı. Turçinov, ulusal televizyonda yaptığı açıklamada, Rus askerleri tarafından kontrol edilen Kırım parlamentosunun referandum yapılmasına ilişkin gayri meşru karar aldığını kaydederek, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına ilişkin referandum kararının hiçbir değeri olmadığını belirtti.

Turçinov, söz konusu kararın, Kırım’da yaşayan Ukrayna halkının iradesi ve menfaatlerine aykırı olduğunu ifade ederek, Ukrayna topraklarının dokunulmaz ve egemen olduğunu dile getirdi. Kırım parlamentosunun referandumla ilgili kararını engelleyeceklerini kaydeden Turçinov, Ukrayna Parlamentosunun Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunu feshetme sürecini de başlatacaklarını ifade etti.

Obama: “Aykırı”

ABD Başkanı Obama, Kırım’da referandum düzenleme kararının Ukrayna anayasasına ve uluslararası kanunlara aykırı olduğunu söyledi. Obama, ani bir kararla Beyaz Saray’da Ukrayna ile ilgili açıklama yaptı. Obama, konuyla ilgili yeni yaptırımları bu sabah açıkladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: “Rusya’nın askeri müdahalesinden bu yana uluslararası toplumun, uluslararası kanunların ihlali anlamına gelen bu eylemi kınamaları ve Ukrayna hükümetini ve halkını desteklemeleri için harakete geçtik. Bu sabah, Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal etmekten veya Ukrayna halkının varlıklarını çalmaktan sorumlu kurum ve bireylere yönelik yaptırım getiren başkanlık emrini imzaladım. Benim talimatım doğrultusunda ABD Dışişleri Bakanlığı da bazı yetkililere ve belirli kişilere yönelik seyahat yasağı getirdi”.

ABD Başkanı Obama, Kırım’ın geleceğine yönelik referendum kararıyla ilgili olarak da, “Bu karar Ukrayna’nın anayasasını ve uluslararası kanunları ihlal olur. Ukrayna’nın geleceğine dair her türlü tartışmaya Ukrayna’nın meşru hükümeti de müdahil olmalıdır. 2014 yılında, demokratik liderleri aşarak sınırların yeniden çizildiği dönemlerin çok gerilerde kaldığı günlerdeyiz” diye konuştu.

Kaynak: CNN Türk

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.