FRANSA’DA MERKEZ SAĞ İLK TURU ÖNDE BİTİRDİ

upa-admin 24 Mart 2014 1.660 Okunma 0
FRANSA’DA MERKEZ SAĞ İLK TURU ÖNDE BİTİRDİ

Fransa’da yaklaşık 45 milyon Fransız seçmeni dün 36 bin belediye başkanı ve 900 bin belediye encümenini seçmek için sandık başına gitti.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, merkez sağ oyların yüzde 48’ini, merkez sol yüzde 43’ünü alırken, aşırı sağcı Ulusal Cephe oyların yüzde 7’sini aldı. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yönetimine duyulan tepki, ana muhalefet Halk Hareketi Birliği’ndeki (UMP) iç çekişmeler ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle seçmenin siyasetçileri sandığa gitmeyerek ya da Ulusal Cephe’ye oy vererek cezalandırmak istediği belirtiliyordu. Seçime katılım yüzde 60’ın üzerinde gerçekleşti.

Başkent Paris’te yarış, Sosyalist Parti’den Anne Hidalgo (54) ve UMP’den Nathalie Kosciusco-Morizet arasında geçti. Yarışın favorisi Sosyalist Parti’nin adayı Hidalgo gösteriliyor. Lyon Belediye Başkanı Gerard Collomb’un yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Aşırı sağ Ulusal Cephe ise Fransa tarihinde yine ilk kez büyük illerde belediye başkanı çıkarabilir.

Cumhurbaşkanı Hollande’ın iki turlu yerel seçimlerin ardından kabine değişikliğine hazırlandığı da belirtiliyor. Kulislere sızan bilgilere göre Hollande, eski sevgilisi Valerie Trierweiler’in kıskançlığı nedeniyle bakan olamayan 4 çocuğunun annesi 30 yıllık eski nikahsız eşi Segolene Royal’in  kabineye girmesi için yeşil ışık yaktı. Segolene Royal güçlü bir bakanlıkla ve yeni ve güçlü bir imajla dönüş yapacak. Royal’in 3 bakanlığın birleştirildiği bir süper bakanlıkta “Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı” olarak görev alacağı dile getiriliyor. Liberation, Royal’in hükümete girmesi konusunda, “Segolene Hollande’ın eşi değil. Hükümete girmesinde de bir sakınca yok” diye yazdı.

Kaynak: Hürriyet

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.