FRANSA’DA BAŞBAKAN DEĞİŞİKLİĞİ

upa-admin 01 Nisan 2014 3.101 Okunma 0
FRANSA’DA BAŞBAKAN DEĞİŞİKLİĞİ

Fransa’da yerel seçimlerin 2. turu Türkiye ile eş zamanlı olarak 30 Mart 2014 tarihinde yapıldı. Pazartesi günü açıklanan sonuçlara göre an itibariyle ülkenin başında bulunan Sosyalist Parti (Partie Socialiste) büyük bir yenilgiye uğradı. Ülke çağında toplam 58 şehir, soldan sağ partilere kaydı. Bu şehirler arasında Toulouse, Limoges ve Saint-Etienne gibi büyük merkezler de yer alıyor. Buna karşılık ancak 3 şehir sağdan sol partiye geçebildi. Seçim sonuçları François Hollande hükümetinin Fransızların güvenini kaybettiğini bir kez daha doğruladı. Olay Fransız gazetelerinde ‘Hollandizm öldü’, ‘Tarihi yenilgi’, ‘Solun düşüşü’ gibi başlıklarla yansıdı.

Yenilginin sorumlularının kendi hükümetleri olduğunu ve üzerine düşen payı da kabul ettiğini belirten Jean-Marc Ayrault (eski Başbakan), ekonomik krize karşı yaptıkları veya yapmak zorunda kaldıkları hamlelerin halka yeterince anlatılamadığını ve oy kaybının da buradan ileri geldiğini vurguladı.

31 Mart Pazartesi günü Fransız Cumhurbaşkanı bir televizyon programında eski Başbakan Jean-Marc Ayrault’un istifasını kabul ettikten sonra hükümet kurma görevini eski içişleri bakanı Manuel Valls’a verdiğini açıkladı. Ayrıca Valls’ın yerine getirmesi gereken 3 görevden bahsetti:

– Ekonomiyi canlandırmak:  Bunun için işverenlerden daha az vergi alınarak işsizlik oranının düşürülmesi planlanıyor.

– Sosyal adaleti sağlamak: 2017 yılına kadar vergilerin düşürülmesi söz konusu.

– Enerji geçişini sağlamak: Amaç petrole veya nükleere daha az bağımlı bir ülke haline gelmek.

Fransızların güvenini tekrar kazanmaya çalışan Cumhurbaşkanı François Hollande, Manuel Valls ile yeni bir çıkış yapmayı umut ediyor. Fakat Valls’ın hükümetin başına gelmesi hem parti içinden, hem de dışından eleştirilere sebep oldu. Hollande hükümet değişikliğini açıkladıktan birkaç dakika sonra Jean-Marc Ayrault hükümetinden 2 ekolojist Bakan ortak bir bildiri ile Valls’ın ekibinde yer almak istemedikleri açıkladı. Sosyalist Parti’nin sol kanadının lideri Emmanuel Maurel ise bu seçimin “ilginç” ve “şaşırtıcı” olduğunu, ülkenin sol bir akıma ihtiyaç duyduğunu ve Valls’ın bunu karşılayacak kişi olmadığını söyledi.

Muhalefet partisi Union Pour un Mouvement Populaire-UMP (Halk Hareketi Birliği Partisi) lideri Jean-François Copé ise, eski Başbakan Jean-Marc Ayrault’un işten çıkarılmasının problemleri çözmeye yeterli olmayacağını ve sosyalist modelden uzaklaşılması gerektiğini belirtti. Sol Parti eşbaşkanı Jean-Luc Mélenchon ise Sosyalist Parti’nin seçim yenilgisini şu sözlerle değerlendirdi: “Seçim felaketine Cumhurbaşkanı politik bir intiharla karşılık veriyor. Hollande seçmenlerin dün ona verdikleri mesajı anlamamış, Valls solun en büyük bölücüsüdür.”

1 Nisan günü Manuel Valls görevi eski Başbakan Jean-Marc Ayrault’dan teslim alacak. Yeni hükümette kimlerin yer alacağı Elysée Genel Sekreteri tarafından Çarşamba günü açıklanacak.

Manuel Valls kimdir?

Manuel Valls 1962’de İspanya’nın Barcelona şehrinde doğmuş ardından 1982 yılında Fransız vatandaşlığına geçmiştir. 2001-2012 yılları arasında Paris’in güneyinde bulunan Essone ilçesinde Belediye Başkanlığı yapmıştır. 2012 yılından bu yana İçişleri Bakanı olarak görevini yürütmekteydi. Valls’ın adı en son Fransız mizahçı Dieudonné ile anılmıştı. Gösterilerinde anti-Semitik ifadeler yer almasından dolayı mizahçı Valls tarafından mahkemeye verilmiş ve gösterileri Fransa genelinde yasaklanmıştı.

Not: 2014 Fransa yerel seçimlerinde sağa kayan şehirleri bu sayfadan görebilirsiniz:

https://mapsengine.google.com/map/u/1/edit?mid=zdfNAJ0TGY1g.kKK_8z60uG_o

Gizem ARAZ

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.