MISIR’DA SİSİ KATILIMIN DÜŞÜK OLDUĞU SEÇİMİ KAZANDI

upa-admin 30 Mayıs 2014 2.398 Okunma 0
MISIR’DA SİSİ KATILIMIN DÜŞÜK OLDUĞU SEÇİMİ KAZANDI

Mısır’da üç gündür devam eden Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından oyların da büyük kısmı sayıldı. Askeri darbe lideri eski Savunma Bakanı Abdülfettah El Sisi oyların yüzde 90’ından fazlasını aldı. Ancak seçime katılım oranı Sisi’nin istediği gibi olmadı.

Mısırlı devlet yayın organları Sisi’nin oyların yüzde 96’sından fazlasını aldığını belirtiyor. Ancak halkı oy kullanmaya özendirme çabalarına ve oy kullanma süresinin bir gün uzatılmasına rağmen katılımın yüzde 45’in altında kaldığı ifade ediliyor. Müslüman Kardeşler’in destekçileri ve eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesi için Tahrir meydanında toplanan liberaller dahil birçok grup seçimi boykot etti.

Sisi, seçim öncesindeki son konuşmasında 54 milyon kayıtlı seçmenin “En az 40 milyonunun sandığa gideceğini” tahmin etmişti. Sisi’nin seçimi büyük bir farkla kazanmasına karşın katılım oranının düşük kalmasıyla darbeye desteğin sınırlı olduğunun gözüktüğü belirtiliyor.

Müslüman Kardeşlerin tasfiyesi

Emekli mareşal Sisi, geçen yıl Temmuz ayında ülkenin demokratik seçimlerle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’yi devirmişti. Muhammed Mursi’nin de üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketi kanlı bir şekilde tasfiye edilmişti. Bu süreçte 1400’den fazla kişi öldü, 16 bin kişi gözaltına alındı. Dört ayrı davadan yargılanan ve suçlu bulunması halinde idam cezasına çarptırılabilececeği belirtilen Mursi de, hareketin üst düzey yetkilileriyle birlikte hapiste.

Sisi seçim öncesinde verdiği bir röportajda da Cumhurbaşkanı olursa Müslüman Kardeşleri “bitireceğini” söylemişti. Sisi’nin tek rakibi olan Hamdin Sabahi seçimde usulsüzlükler tespit ettiklerini söyledi. Buna rağmen Sabahi, Mısır’ın çıkarına olmayacağını söyleyerek seçimlerden çekilme çağrısına uymadı. Askerlerin desteğindeki yönetim, Pazartesi ve Salı günü yapılan seçimlerde katılım oranını yükseltme umuduyla oy verme süresini uzatmış ve dün de oy kullanılmasına izin vermişti. Ancak oy kullanma merkezlerine neredeyse kimsenin gitmediği görüldü.

Kaynak: BBC Türkçe

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.