KOSOVA’DA ERKEN GENEL SEÇİMLER VE SONRASI

upa-admin 11 Haziran 2014 2.565 Okunma KOSOVA’DA ERKEN GENEL SEÇİMLER VE SONRASI için yorumlar kapalı
KOSOVA’DA ERKEN GENEL SEÇİMLER VE SONRASI

8 Haziran Pazar günü, Kosova Parlamentosu’nda siyasi partilerin temsilci sayısını belirleyecek erken genel seçimler yapıldı. Seçmen katılımının oldukça düşük olduğu seçimler, özellikle Başbakan’ın doğum yeri olan bölgedeki  birkaç sandıkta gelişen manipülasyon girişimleri dışında genel olarak sakin geçti.

19.00’da kapanan sandıklar açılıp oy sayımı başladığında, yaklaşık 3 saat içinde tahmini sonuçlar yavaş yavaş gelmeye başladı. Hükümet partisi PDK ve seçim koalisyonu ortakları, 4 küçük parti ile hemen arkasından gelen ana muhalefet partisinin yaklaşık  % 3 oranında önünde gidiyordu. Derken gece 22.00’den sonra bu koalisyonun sempatizanları seçim zaferlerini kutlamaya başladılar ve gece yarısı Başbakan Hashim Thaçi (Haşim Taçi) ve ekibi, kendilerine oy veren seçmenlere bir teşekkür konuşması yaptılar. Sayım sonrasında geçerli oy sayısına göre sonuçlar aşağıdaki gibidir.

Katılım oranı: % 43

PDK: 29,62 % (Merkez sağ  parti  iddiasında Başbakan Thaçi  ve 4 küçük ortağı)

LDK: 24,8 % (Ana Muhalefet Partisi ve Kosova’nın bağımsızlık lideri İbrahim Rugova’nın partisi – merkez sağ)

VV: 14,03 % (Sosyal demokrat yapıdaki sol parti,  aynı zamanda  Sırbistan ile  3 yıldır devam eden müzakere süreci ve özelleştirme ile ilgili olarak hükümet politikalarını  yetersiz ve koşulsuz bulduğu için hükümeti oldukça sert şekilde eleştiren, Sırbistan ile varılan anlaşmaların Kosova’nın bağımsızlığına ve uzun vadeli geleceğine  ciddi zararlar vereceğini  sürekli vurgulayan siyasi hareket)

AAK: 9,16 % (Sağ parti, lideri Ramush Haradinaj Lahey’de savaş suçlarından yargılanıp, suçsuz bulundu)

NISMA: 5,09 % (Başbakan’ın en yakın adamları ve  partisi  PDK’nın kurucularından olan, biri  geçen  parlamento  döneminde meclis başkanı Jakup Krasniqi, diğeri ulaştırma Bakanlığı yapan  Fatmir Limaj olmak üzere, her ikisi de eski UÇK komutanı olan bu iki politikacının PDK’den ayrılıp kurduğu siyasi parti)

AKR: 4,48 % (Uzun yıllar yurtdışında yaşayan, geçen dönemin hükümet ortağı olan, aynı zamanda işadamı Behçet Pacolli’nin  kurduğu Liberal  Demokrat Parti, bu seçimlerde barajı aşamadı)

Seçim propogandasına, hükümetinin de verdiği tüm olanakları kullanarak aylar önce başlayan ve bu süreci tek başına sürükleyen Başbakan Thaçi, seçim öncesinde 4 küçük parti ile kurduğu koalisyon ortaklığını seçmenlerine Yeni Misyon adı altında ve bu söylem ile tanıttı. Başbakan Thaçi, elinde  adeta bir sihirli değnek  bulunurcasına işsizlik, yoksulluk ve kamu işyerlerinde bolca görünen rüşvet ve adam kayırma ile boğuşan halka, tüm bunları Yeni Misyon adı altındaki politikaları ile düzelteceğini belirterek, inanılmaz umutlar vaad etti. Son hamle olarak, Nisan’dan itibaren kamu çalışanlarına ortalama % 20-25 oranında zam yaptı. Tüm eski siyasi tutuklulara, savaş şehit ve gazilerine de, belli maddi  kaynak ayırdıklarını söyleyerek seçim propogandasını kapadı.

Tipik bir seçim öncesi siyasi propoganda ile umut dağıtan Thaçi ve PDK, oysa sonuçta yukarıda belirttiğim sorunlardan bunalan  halkın siyasileri ve özellikle hükümeti artık inandırıcı bulmadıklarını sadece  % 43 gibi  az bir katılım oranıyla gördüler. Thaçi ve PDK, 4 küçük ortağı ile  % 29,62’lik sonuç ile seçimlerden galip ayrıldı. Seçimden sonraki 2. gün (dün), ana muhalefet partisi  ve seçimlerden 4. ve 5. parti olarak çıkan 2 parti, yaptıkları bir basın açıklaması ile seçimlerden galip çıkmasına rağmen hükümeti kurmak için yeterli sayıya sahip olmayan  Thaçi-PDK ile hükümet kurmayacaklarını ve kendi aralarında koalisyon anlaşması imzaladıklarını halka duyurdular.

Seçimlerden 3. çıkan VV-Vetevendosye Hareketi’nin Thaçi ve üçüncü PDK hükümetini bloke etme düşüncesini, dün gelişen olaylar sonrasında muhalefet koalisyonu uygun buldu. LDK, AAK ve Nisma’dan oluşan muhalefet koalisyonuna, Thaçi ve PDK’ya 3. kez hükümet kurma şansını vermeyeceği için bu girişimi ilk fazda destekleyeceklerini ancak bunun asla koşulsuz bir destek olmayacağını belirterek, bu süreci 3 fazda değerlendireceklerini açıkladılar. Özellikle  geçmiş hükümet döneminde çok belirgin olup, Kosova halkını bunaltan yolsuzluk, rüşvet, adam kayırma ve Sırbistan’la süren ilişkilerin normalleşmesi görüşmelerini ve varılan anlaşmaların tekrar gözden geçirilmesini ve koşullara bağlanmasını, dün kurulan bu muhalefet koalisyonuna şart koşacaklarını da bildirdiler.

Bugün itibarı ile siyasi partiler, siyasi analistler ve hukukçular arasında, dün kurulan muhalefet koalisyonunun anayasa ile uyumlu olup olmadığı tartışılıyor. Son olarak, Kosova’da önümüzdeki kısa vadede bir belirsizlik görünüyor, şöyle ki; bu koalisyon hükümeti kurulabilir ya da tekrar olağanüstü seçime gidilebilir.

 

Esma BUNJAKU

Comments are closed.