SARKOZY GÖZALTINDA

upa-admin 01 Temmuz 2014 2.760 Okunma 0
SARKOZY GÖZALTINDA

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Salı sabahı erken saatlerde Nanterre Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Merkezi’nde ifade verdi. Tarihinde ilk kez eski bir Cumhurbaşkanı gözaltına alınan Fransa, sabah saatlerinden beri bu haberle çalkalanıyor.

2012 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Sarkozy, dün gözaltına alınan avukatı Thierry Herzog ve 2 üst düzey Yargıtay hâkimi Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust ile Paris’e bağlı Nanterre bölgesinde “nüfuzunu kötüye kullanmak” ve “bilgi sızdırmak” suçlarından sorgulanıyor.

Sarkozy, 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını Kaddafi ailesinden gelen fonlarla yürüttüğü şüphesiyle uzun zamandan beri dinleniyordu. Bu dinlemeler esnasında savcılar, Sarkozy ve avukatının “Bettencourt” davasıyla ilgili Yargıtay’ın gizli bilgilerine eriştiklerini, hatta dinlendiklerini bildiklerinden farklı bir isme kaydettirilmiş cep telefonu kullandıklarını ortaya çıkardı. Bunun üzerine Sarkozy’ye veya avukatına bu bilgileri sızdıran kişiler hakkında soruşturma başlatan savcılar, 2 üst düzey Yargıtay hâkimi Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust’in isimlerine ulaştı. Dinlemeler esnasında Gilbert Azibert’in gizli bilgileri, görev yerinin Monako’ya alınması karşılığında verdiği ortaya çıktı.  Hakkında 6 ayrı dosya bulunan Sarkozy’i yine zor günler geçiriyor. Bu yeni suçlama 2017 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan eski Cumhurbaşkanı ve yandaşları üzerinde soğuk bir duş etkisi yaptı.

Eski Cumhurbaşkanın gözaltı süresi 48 saate kadar uzayabilir. Bu sürenin sonunda Sarkozy serbest bırakılabilir veya savcılığa sevk edilebilir. Savcılığa sevk edildiği takdirde Sarkozy’nin önünde 2 olasılık görünüyor; 1. olasılık:  hiçbir yükümlülüğü olmaksızın sade şahit sıfatıyla ifade verebilir, 2. olasılık: yeterli kanıt toplandıysa hakkında ceza davası açılabilir.

Savcılar, yapılan dinlemelerde, 2 üst düzey Yargıtay hâkimi dışında, özellikle yargı ve polis teşkilatı gibi devlet kurumlarının içerisinde Sarkozy veya yakınlarına bilgi saylayan çeteler ortaya çıkardı. Ayrıca Sarkozy’nin kendisini tehdit edebilecek dosyalar veya gelişmeler hakkında bilgi topladığı saptandı.

Diğer bir taraftan Sarkozy’nin gözaltına alınması partizanları tarafından sert bir tepkiyle karşılandı. Sarkozy’nin eski partisi Halk Hareket Birliği Partisi’nin (UMP) bazı milletvekilleri ise bu gözaltı sürecinin, Sarkozy’nin siyasete geri dönüşünü sabote etmek için kurulmuş bir komplo olduğu düşüncesinde. Eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Jean-Pierre Audy ise Twitter üzerinden Nicolas Sarkozy’yi savunmak için büyük bir eylem yapılması çağrısında bulundu.

Gizem ARAZ

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.