ERDOĞAN: RUMLARA KAPIMIZ AÇIK

upa-admin 01 Eylül 2014 1.517 Okunma 0
ERDOĞAN: RUMLARA KAPIMIZ AÇIK

KKTC’de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rum vatandaşlarına Türkiye’nin kapısının açık olduğunu söyledi. Ruhban Okulu’nun açılmasının zor olmadığını da ifade eden Erdoğan, “Ama siz de sözünüzde durun. Sizde hiç al yok, bir de al deyin” dedi. Erdoğan, Rize’ye gittiğini söyleyen yabancı bir gazeteciye ise “Bizim eve de gittin mi?” diye sordu.

İlk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla bir araya geldi. Erdoğan ve Eroğlu, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:  “KKTC halkı sabrının karşılığını henüz alamadı. Ümit ederim sabrın sözü selamettir sözü gerçekleşir. Kıbrıs konusunda başından beri adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanayız. Önümüze adil olmayan projelerle gelenler şunu bilsin ki, öyle bir projeyi kabul etmek bizim tarihimizi reddetmek olur ki, böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir. Hedefimiz devam etmekte olan müzakere sürecinin bir an evvel eş zamanlı referandumların yapılması aşamasına getirilmesidir. KKTC referandumda onuruna düşeni yaptı.”

‘EVET DEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’
“Garantör ülkeler olarak bizim samimi gayretlerimizi aynen Yunanistan’ın da ortaya koyması lazım, aynen İngiltere’nin de ortaya koyması lazım ve bunların dışında garantör ülke veya garantör uluslararası kuruluş arama gayreti içerisine girenler de boşuna bu tür gayretlerin içerisine girmiş olurlar. Böyle bir şeye ‘evet’ dememiz de asla mümkün değildir. Mevcut durumun ilanihaye devam etmesine izin verilmesi asla mümkün değildir. Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının eşit statüsünü güvence altına alacak, kalıcı bir anlaşmaya bir an önce varılması müşterek hedefimizdir.”

‘OYALAMAYA KİMSENİN HAKKI YOK’
“Temennimiz 2008’den beri devam eden bu son süreçte, bugüne kadar sarf edilen çabaların heba edilmemesi, zamanın boşa harcanmamasıdır. Mevcut fırsat penceresinin sonsuza kadar açık kalamayacağı herkes tarafından artık idrak edilmelidir. BM sürecini zamana yayıp, Türk tarafını ve uluslararası camiayı oyalamaya kimsenin hakkı yoktur.”

‘TRİBÜNDE SEYİRCİ DEĞİLİZ’
“Biz tribünde bir seyirci değiliz, adı üzerinde garantör ülkeyiz. Garantör ülke olduğumuza göre Kuzey Kıbrıs’taki gelişmelerle ilgili her zaman için elimiz Kuzey Kıbrıs’ın üzerindedir. Söyleyecek sözlerimiz vardır, her zaman da olacaktır. İki devletli bir çözüm kabul edilmezse buna sıcak bakmamız mümkün değildir. Eşitlikte eşit olacağız.”

‘BİZİM EVE GİTTİN Mİ?’
Soru soran yabancı bir gazetecinin Rize’ye gittiğini söylemesi üzerine “Bizim eve de gittin mi?” dedi. Bunun üzerine gazeteci, “Kasımpaşa’ya da gittim” diye konuştu.

GÖKÇEADA ANISINI PAYLAŞTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, azınlıklarla ilgili bir soru üzerine bir anısını paylaştı. Erdoğan, şöyle konuştu: “Birkaç yıl önce Gökçeada’da dolaşıyorum. Bir Rum genci yanıma geldi, partimin oradaki teşkilatında çalışıyormuş. Bir Türk kızına aşıkmış, ‘babam ve annem istemiyor’ dedi. Gökçeada’yı terk etmeden anne ve babasıyla buluştuk. ‘Hayırdır, niye engel oluyorsunuz?’ dedim, ‘Gelenektir’ dedi. ‘Peki diğer çocuklarınız nerede?’ dedim. ‘Amerika’da, gelmiyorlar’ dedi. ‘Biz de burayı terk edemiyoruz’ dedi. Bizim kapımız geçmişteki Rum vatandaşlarına da bundan sonra gelenlere de açık.”

‘BİR DE AL DEYİN’
Erdoğan, Ruhban Okulu’yla ilgili bir soruya “Ruhban Okulu’nu açmak öyle çok da zor bir şey değil ama bir de siz sözünüzde durun. Siz hep ver ağacının altında doğdunuz, orada büyüyorsunuz. Sizde hiç al yok, bir de al deyin. Mesele bu” diye yanıt verdi.

Kaynak: Ntvmsnbc.com

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.