AVUSTRALYA TERÖR TEHDİDİNİ GÖZDEN GEÇİRİYOR

upa-admin 04 Eylül 2014 1.718 Okunma 0
AVUSTRALYA TERÖR TEHDİDİNİ GÖZDEN GEÇİRİYOR

Avustralya, ABD ve İngiltere’nin izinden giderek, kamuoyuna olası terörist ihtarlarını ne şekilde duyurabileceği konusunda tedbir alıyor. Başsavcı George Brandis, meclise yaptığı açıklamada Irak ve Suriye’de artmakta olan terörizm olaylarından ötürü, ülke dışında savaşan askerleri Avustralya’ya geri getirmenin ülke güvenliğinin uzun yıllardır karşılaştığı en büyük tehdit olduğunu vurguladı. İki hafta içinde meclise sunacağı terörizm karşıtı yasa tasarılarını hazırlayan Senatör Brandis, hükümetin düşük, orta, yüksek ve aşırı olarak tanımlanan dört seviyeli ihtar sistemini gözden geçirdiğini dile getirdi. Bu sayede çeşitli seviyelerin tanımlarının halk tarafından daha anlaşılabilir kılınması hedeflenmektedir.

 

Avustralya hükümeti, ABD ve İngiltere sistemlerini kendisine örnek olarak görüyor. İngiltere’nin düşük, orta, mühim, şiddetli ve kritik olarak tanımladığı beş adet güvenlik seviyesi vardır. ABD’nin de düşük, ihtiyatlı, yüksek, aşırı ve şiddetli şeklinde yine beş güvenlik seviyesi bulunmaktadır. Güvenlik yetkililerine göre; 60 Avustralyalı, Suriye ve Irak çatışmalarında yer alırken, 100 kadar diğer Avustralyalı da IŞİD örgütüne destek vermektedirler. Ama buna rağmen, Avustralya ulusal terörizm kamu ihtar sistem seviyeleri “orta” dereceyi göstererek, terörist saldırısı “olabilir” ihtarını vermektedir. İngiltere ise ihtar seviyelerini “şiddetli” olarak yükselterek, saldırı olasılığını yüksek bir ihtimal olarak gösteriyor. Eski ABD Devlet Müsteşarı ve 2009-2010 yıllarında Büyükelçi olarak Irak’ta görev yapmış Christopher Hill mecliste yaptığı açıklamada, Avustralya’nın IŞİD örgütüyle daha fazla çatışmaya girmemesi konusunda tavsiyede bulundu. Hill, “Bu tabii ki Avustralya’nın alacağı kendi egemenliğine ait bir karardır, ama çoğu ülkelerimiz bazı vatandaşlarımızın oraya gidip katıldıklarını görmektedirler… Dolayısıyla bu bizi doğrudan krize müdahil eder” diye sözlerine devam etti.” “Avustralya’nın üstüne düşeni yapması oldukça yerindedir” diye ekleyen Hill, muhabirlere IŞİD’in vahşet dolu davranışlarına rağmen Amerikalıların olası bir savaşa hazır olmadıklarını dile getirdi. “Irak’ta Kürt peşmergelerine yardımcı olabilecek hava taaruzları, eğitim paketleri ve ekipmanlarını içeren bir stratejimiz var” diye de ekledi. Hill’e göre diğer bir çözüm ihtimali, Irak hükümetinin Sünni halk ve ülkelerle görüşüp, Şii önderliğindeki Irak ile uzlaşma sağlamasından geçer. Hill, IŞİD’in Batı’ya El Kaide’den daha az tehdit oluşturduğunu söylerken, “Batı’yı hedef alma potansiyeli yine de var” diye ekledi. “Bıçaklarını köreltme ve insanların kafalarını kesme istekliliklerini gördükçe, bombalama operasyonları içinde harekete geçmeleri beni şaşırtmaz” diye devam etti. Hill, “Müslüman inancına ciddi zarar veren bu şiddete karşı, Müslüman liderlerin çabaları yetersizdir” diye sözlerini tamamladı.

 

Gelişmelerle ilgili detayları buradan okuyabilirsiniz; http://www.sbs.com.au/news/article/2014/09/04/govt-reviews-terror-alert-system

Ali ÜNCÜ

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.