DR. MASAMİCHİ İWASAKA’NIN GÖZÜNDEN 2014 JAPONYA GENEL SEÇİMLERİ

upa-admin 12 Aralık 2014 1.751 Okunma 0
DR. MASAMİCHİ İWASAKA’NIN GÖZÜNDEN 2014 JAPONYA GENEL SEÇİMLERİ

Japon gazetesi Asahi‘nin (internet sitesi) 11 Aralık tarihli haberine göre; bu Pazar günü yapılacak olan genel seçimler sonrasında, Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Yeni Komeito Partisi (NKP) koalisyonu, alt meclis olan Temsilciler Meclisi’nde 317/475 oranında bir oya ulaşarak, üçte ikilik çoğunluğu sağlayacaklar.

Başbakan Şinzo Abe’nin partisi, seçimlere 293 sandalye ile girmesine rağmen, seçim sonrasında 300’ün üzerinde sandalyeye sahip olabilecektir. Bu nedenle, koalisyon ortağı olan Yeni Komeito Partisi’nin 31 olan sandalye sayısında azalma olsa bile, koalisyon hükümetinin üçte iki çoğunluğu sağlayacağı tahmin edilmektedir.

Öte yandan, anamuhalefet partisi olan Japonya Demokrat Partisi (DPJ), 62 olan sandalye sayısını 70’e çıkaracak gibi gözükmektedir. Milliyetçi çizgideki partiler JIP ve PFG’nin ise, Temsilciler Meclisi’ndeki koltuk sayılarında azalma yaşanması beklenmektedir (ilkinin 42’den 30’a, ikincisinin 19’dan 10’a düşmesi beklenmektedir). Japon Komünist Partisi (JKP) ise, 8 olan koltuk sayısını iki katına çıkarabilir.

Seçime katılım ise daha da düşecektir. Asahi‘ye göre katılım, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en düşük oran olacak yüzde 55 dolaylarında olabilir. Bugüne kadar yaşanan en düşük katılım, 2012 genel seçimlerindeki yüzde 59,32 idi. Ayrıca bu Pazar günü yapılacak olan seçimlerde, Temsilciler Meclisi’ndeki 480 olan sandalye sayısı 475’e düşürülecektir.

Düşük katılım oranı beklentisinden de anlaşılabileceği üzere, Japonya’da siyasete ilgisiz kesimler statükonun devamını sağlamaktadır. Ancak katılım düşük kalsa bile, seçilen partiye meşruiyet sağlayacak ve “bizi halk seçti” demelerine imkan tanıyacaktır.

Seçimler hakkında yorum yaparken, aktif ve aktif olmayan seçmen grupları ve destekçileri dikkate alınmalıdır.

Dr. Masamichi IWASAKA

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.