İTALYA BAŞBAKANI MATTEO RENZİ’NİN TÜRKİYE TEMASLARI

upa-admin 12 Aralık 2014 2.079 Okunma 0
İTALYA BAŞBAKANI MATTEO RENZİ’NİN TÜRKİYE TEMASLARI

Berlusconi’den sonra sancılı bir politik süreç yaşayan İtalya’nın 39 yaşındaki genç Başbakanı Matteo Renzi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine iki günlük (Perşembe ve Cuma) resmi ziyaret için Türkiye’ye geldi. Perşembe günü ilk olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ankara’da görüşen Renzi, sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Cuma günü ise İstanbul’da gerçekleşen Türkiye-İtalya İş Forumu’na katıldı ve konuklara hitap etti.

G-20 ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi

İtalya’nın Türkiye’nin toplam ihracatındaki payının % 4,4 ve ithalatındaki payın % 5,1 olduğunu göz önüne alınca, görüşmenin en önemli konularından birisi haliyle iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasına yönelik çalışmalar oldu. Konuyla ilgili olarak Ahmet Davutoğlu şunları söyledi: “İtalya, Türkiyenin dördüncü önemli ticari ortağıdır. 20 milyar dolara yakın, 19,17 milyar dolar ticaretimiz oldu geçen sene. Bu sene de iyi seyrediyor. Yarın da iş forumunda birlikte olacağız. Ekonomik ilişkileri daha da geliştirmek için karşılıklı olarak yatırımları teşvik etmek ve üçüncü ülkelerde birlikte projeler geliştirme konusunu bugün ele aldık. Ayrıca Milano Exposuna katılma kararını değerli dostumla paylaştım. Biz de kendilerini Antalyadaki 2016 Botanik Expo’suna bekliyoruz. Ekonomik ilişkilerdeki bu sağlam temel, savunma sanayi başta olmak üzere stratejik projelerde de kendini gösteriyor. O alanlarda da bundan sonra birlikte çalışacağız.”

Davutoğlu ile yapmış olduğu ikili görüşme sonrasında Renzi ise, iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasına yönelik her türlü adımı atacaklarını kaydetti. Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı sürecinde yatırımlar ve gelişmeler konusunda büyük başarılar elde ettiğini ve daha fazlasını elde edeceğini vurgulayan Renzi, Türkiye’nin çıktığı bu yolda İtalya’nın her daim en önemli destekleyicisi olacağını da belirtti. Ayrıca Renzi, Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığını da tebrik etti.

İtalya, Türkiyenin Avrupa Birliği üyeliğini destekliyor

İtalya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini her daim vurguladığını belirten genç Başbakan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin AB üyeliği devam etmelidir. Bizler bunun başarıyla sonuçlanması için destek vermeye kendimizi sorumlu hissediyoruz. 13 Ocakta AB dönem başkanlığını devrederken yapacağım son konuşmada da, 2015te yeni fasılların açılması ve ABnin Türkiyeyi de içine alacak şekilde genişlemesi için İtalyanın kararlılığını teyit edeceğim.

Konuyla ilgili olarak Davutoğlu ise şunları kaydetti: “İtalyanın dönem başkanlığı süresince, 17. faslın açılma noktasına geldik. Prosedürler tamamlandığında, önümüzdeki aylarda açılacak. Bu konuda İtalya çok ciddi destek sağladı.

Kıbrıs ve Libya

Görüşmenin bir diğer konusu ise Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki en önemli engellerinden biri olan Kıbrıs Sorunu oldu. Konuyla ilgili olarak, her iki lider de önümüzdeki süreçte her iki ülkenin de yapıcı olacağını ifade ettiler.

Ayrıca Davutoğlu, Kıbrıs ile beraber Libya’daki gelişmelerin de yakından incelendiğini belirtti. Libya konusunda oldukça hassas olduklarını ifade eden Renzi ise, Libya’da diyaloğun başlaması için her türlü çabayı sarf etmek zorunda olduklarını ve hem Libya’da, hem de Suriye’de tarafların yapıcı diyalog içinde olmasının sağlanması gerektiğini de vurguladı.

Suriye Krizi

Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardımlar için teşekkür eden Renzi, İtalya’da sığınmacıların en yoğun olduğu yıllarda bu sayının 150 bin seviyelerinde olduğunu, Türkiye’nin ise 2 milyona yakın sığınmacıya bakarak çok önemli bir iş yaptığını kaydetti. Renzi, bu noktada uluslararası toplumun Türkiye’ye daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı. İtalya’nın şimdiye kadar Suriye krizinin çözümü için somut adımlar atmaya çalıştığını anlatan Renzi, “Çözüm için koalisyonun daha güçlü olması ve önemli rol üstlenmesini diliyorum. İtalya ve Türkiye de bu çerçevede önemli görevler üstlenebilir” dedi.

Türk-İtalyan Üniversitesi

Davutoğlu-Renzi görüşmesi sonrası kameraların karşısına geçen iki liderin bir diğer görüştükleri konu, Türk-İtalyan Üniversitesi fikri oldu. Konuyla ilgili olarak Davutoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de bir Türk-İtalyan Üniversitesi’nin kurulmasını konuştuk. Geçmişte Türk-Alman Üniversitesi, şimdi de Türk-Japon Üniversitesi kuruluyor. Türkiye-Fransa ilişkileri anlamında önem taşıyan Galatasaray Üniversitesi’nden sonra, isteriz ki bir de Türk-İtalyan Üniversitesi kurulsun. Türk ve İtalyan iş adamları bu konuda öncülük alırlarsa, değerli dostum Sayın Renzi ile biz her türlü kolaylığı göstereceğiz. İsteriz ki, bu iki büyük medeniyet merkezi, bir üniversite ile de birbirine bağlansın. Türkler için İtalyancayı, İtalyanlar için Türkçeyi daha kolay konuşabilen yeni nesillerle, gelecek yıllarda Türk-İtalyan ortaklığı Akdeniz medeniyetine yepyeni ufuklar açsın.”

İtalya’daki Siyasi Gelişmeler

Berlusconi’den sonra sancılı bir süreç geçiren İtalya’nın genç Başbakanı, ülkedeki son olaylarla ilgili de konuştu. İtalya’da bazı sendikaların greve gitme kararını değerlendiren Renzi, şunları kaydetti: “Bunlara saygıyla yaklaşmamız gerekir. Son zamanlarda sendika başkanı ve altyapı bakanı arasında bir atışma oldu. Bunun en kısa zamanda çözülmesini diliyorum. Benim grev yapanlarla aynı fikirde olmamam, buna saygı göstermemem anlamına gelmez. Grevin barış içinde geçeceğine eminim. Biz, grev yapan sendikalar için de ülkeyi olumlu yönde değtireceğiz. Bu gibi atışmaların önümüzdeki saatlerde çözüme kavuşmasını ve her şeyin en iyi şekilde sonuçlanmasını umuyorum. Grevcilere de başarılar diliyorum.”

Kısaca, Renzi’nin Türkiye ziyaretinden 5 temel sonuç çıktı:

  1. İki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi,
  2. Avrupa Birliği üyelik sürecinde İtalya’dan daha fazla destek,
  3. Kıbrıs ve Libya konularında işbirliği,
  4. Suriye krizinde uluslararası toplumun Türkiye’ye daha fazla destek olması gerekliliği,
  5. Muhtemel bir Türk-İtalyan Üniversitesi fikri.

Hacı Mehmet BOYRAZ

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.