YUNANİSTAN SEÇİMLERİNİ SYRIZA KAZANDI

upa-admin 26 Ocak 2015 2.114 Okunma 0
YUNANİSTAN SEÇİMLERİNİ SYRIZA KAZANDI

Yunanistan’da genel seçimde ilk sandık sonuçlarına göre Syriza oyların yaklaşık yüzde 35’ini alarak, rakiplerini büyük bir farkla geride bıraktı. Ancak Syriza’nın tek başına iktidar olup olamayacağı henüz bilinmiyor. Syriza’nın tek başına iktidar olabilmesi için parlamentodaki 300 koltuktan en az 151’ine sahip olması, dolayısıyla oyların yaklaşık yüzde 40’ını alması gerekiyor. Şimdiye kadar oyların yaklaşık yüzde 80’i sayıldı ve Syriza’nın parlamentoda 149 koltuğa sahip olduğu açıklandı. Partinin lideri Aleksis Tsipras, Atina’da kutlama yapan destekçileriyle bir araya geldi ve “Yunanistan siyasetindeki partilerin kurduğu oligarşinin yenildiğini” söyledi. Şimdiki hükümetle birlikte tasarruf tedbirlerinin de gideceğini belirten Tsipras, Yunanistan’a kredi verenlerle görüşerek, daha uygulanabilir bir anlaşma yapmaya çalışacağını kaydetti. Ancak bu durumun Yunanistan ile Avrupalı ortakları arasında ihtilaf yaratabileceğini bildiriliyor.

Başbakan’dan tebrik telefonu

Yunanistan Seçim Komisyonu’nun açıkladığı resmi tahminlere göre Syriza oyların %35’ten fazlasını, iktidardaki merkez sağ parti Yeni Demokrasi ise yaklaşık yüzde 28’ini aldı. İlk sonuçlara göre radikal sağ parti Altın Şafak oyların %6,29’unu alırken; Potami %5,59, Komünist Parti %5,30 ve sosyalist Pasok %5,21’de kaldı. Başbakan Antonis Samaras da seçimlerdeki yenilgiyi kabul etti ve Tsipras’a tebrik telefonu açtı. Sonuçların açıklanmasıyla beraber Syriza destekçileri sokaklarda kutlamalara başladı. Destekçilerine hitap eden Syriza lideri Tsipras, “Yunan halkı bugün tarih yazdı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Siz tarihin değişiminin tanıklarısınız. Sizin kararınız, tasarruf ve tahribata yol açan paketi hiç tereddüt etmeden iptal etmiş oluyor.”

Almanya’dan ‘anlaşma’ hatırlatması

Alman Merkez Bankası başkanı Jens Weidmann, Syriza’nın zaferinin “Şimdiye dek ekonomik krizin çözülmesi için elde edilen kazanımları tehlikeye atmayacağını umduklarını” söyledi. Weidmann, ancak şimdiye kadar varılan anlaşmalara uyulması halinde Alman Merkez Bankası’nın Yunanistan’a yardım etmeye devam edeceğini belirtti. Alman Sol Partisi (Die Linke), seçim sonuçlarını memnuniyetle karşıladığını duyurdu ve bu sonuçların aynı zamanda “Avrupa için de yeni bir başlangıç olabileceği” değerlendirmesinde bulundu. İspanya’da tasarruf karşıtı politikasıyla tanınan parti Podemos’un lideri Pablo Iglesias, sırada İspanya’nın olduğunu söyledi. İspanya da Yunanistan’a benzer bir şekilde ekonomik kriz nedeniyle ağır bir darbe almıştı.

40 yaşında ve kravat takmayan bir lider

1974 doğumlu Tsipras, 1980’lerin sonunda Yunanistan Komünist Partisi’nin gençlik örgütü içinde siyasi eylemliliğe ilk adımı attı. Atina Teknik Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite yıllarında öğrenci hareketleri içinde aktif rol üstlendi. İlerleyen yıllarda, Syriza’yı kuran gruplardan en büyüğü olan Synaspismos içinde önemli roller edindi ve 33 yaşında lideri oldu. Daha sonra ise Syriza’nın liderliğine geldi. Kravat takmaması dikkat çeken Tsipras’ın en büyük zevklerinden birinin motosiklet kullanmak olduğu belirtiliyor.

‘Ülkenin onurunu yeniden inşa’ sözü

Sol bir parti olan Syriza, Yunanistan’ın borçlarının silinmesini ve kesintilerin de kaldırılmasını istiyor. Ülke ekonomisinde 2008 yılındaki küresel mali krizle beraber daralma görülmüş ve işsizlik artmıştı. Yunan halkı da kesintilerin ve işsizliğin artışıyla yoksulluğa sürüklenmişti. Syriza lideri Aleksis Tsipras, partisinin Yunanistan’da milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyen istihdam, ücret ve emekli maaşlarındaki kesintileri geri çekerek, “ülkenin onurunu yeniden inşa etme” sözünü vermişti. Parti, ülke borçların önemli bölümünün silinmesini, yardımlar için yeni müzakereleri ve sosyal hakların artırılması sözünü vermişti.

Kaynak: BBC Türkçe

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.