2015 KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE SON ANKETLER

upa-admin 12 Nisan 2015 3.426 Okunma 0
2015 KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE SON ANKETLER

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu, 19 Nisan 2015 tarihinde (haftaya Pazar günü) düzenlenecek. Seçimde yarışan adaylarla ilgili temel bilgileri, daha önce yazdığım İngilizce bir yazıda okurlarımızla zaten paylaşmıştım (http://politikaakademisi.org/2015-presidential-elections-in-turkish-republic-of-northern-cyprus/). Bu yazıdaysa, seçimler öncesinde yapılan son anket çalışmalarından yola çıkarak, seçime girecek adayların şanslarını değerlendireceğim.

sibel siber

KKTC’de yükselen bir kadın siyasetçi profili: Dr. Sibel Siber

İlk olarak, Girne Amerikan Üniversitesi’ne bağlı Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE), KKTC’deki 5 ilçeyi de kapsayan ve toplam 695 kişiyle gerçekleştirdiği ankete göz atalım (http://www.gau.edu.tr/haber/1823/gae_cumhurbaskanligi_secimleri_oncesi_beklenti_anketini_acikladi). Mart ayı başında yapılan ankete göre; 19 Nisan’da yapılacak seçimlerde, kararsızların oyları da dağıtıldığında, merkez sağdaki iki büyük parti Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokrat Parti’nin (DP) desteklediği aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, yüzde 46 oy oranıyla seçimin ilk turunu önde tamamlayacaktır. Sosyal demokrat çizgideki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) desteklediği kadın siyasetçi Dr. Sibel Siber ise, ilk turda yüzde 30 oy alarak ikinci tura kalan diğer aday olacaktır. Sosyalist çizgideki bağımsız aday Mustafa Akıncı yüzde 17 oy oranıyla üçüncü olurken, eski başmüzakereci ve merkez çizgideki bağımsız aday Kudret Özersay da yüzde 7 oranına ulaşacaktır. Sadece seçimin ilk turunu değerlendirmeye alan GAE anketi incelendiğinde; ilk turda Eroğlu’nun seçimi kazanmaya çok yaklaşacağı, ancak seçimin yine de ikinci tura kalacağı ortaya çıkmaktadır. İkinci turdaki Eroğlu-Siber mücadelesinde ise; Eroğlu ilk bakışta daha avantajlı gözükmesine rağmen, Akıncı’nın sol çizgideki oylarını kendisine çekmesi muhtemel Siber’in de ciddi anlamda şansı olduğu görülmektedir.

derviş eroğlu

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu seçime rahat girmiyor, ama yine de favori…

Türkiye’de de birçok anket çalışmasına imza atan Gezici Araştırma Şirketi’nin, 21-22 Mart 2015 tarihlerinde, yine KKTC’deki 5 ilçede ve toplam 3.072 gibi çok yüksek bir katılımcı sayısıyla gerçekleştirdiği anket çalışmasında ise (http://m.kuzeypostasi.com//gundem/iste-gezici-arastirmanin-detayli-anket-sonuclari/5880/); ilk turda Cumhurbaşkanı Eroğlu yüzde 37,2 oya ulaşarak yine birinci olurken, ikinci sırada yüzde 30,3 oyla Mustafa Akıncı yer almaktadır. İddialı bir aday olan Sibel Siber, bu çalışmada ilk turda yalnızca yüzde 21,1 oya ulaşarak yarış dışı kalırken, Kudret Özersay da yüzde 11,4 oy oranında kalmaktadır. Bu anketi çok ilginç kılan sonuç ise; “İkinci turdaki muhtemel Eroğlu-Akıncı mücadelesinde kime oy verirsiniz?” sorusuna, katılımcıların yüzde 60,5’inin “Mustafa Akıncı” yanıtını vermesidir. Dolayısıyla, Gezici anketinin sonuçlarını doğru olarak kabul edersek, seçimi ikinci turda sürpriz aday Mustafa Akıncı kazanacaktır.

mustafa akıncı

Gezici anketinde favori aday Mustafa Akıncı

Sonuç olarak genel bir değerlendirme yapmak gerekirse; Dr. Derviş Eroğlu’nun Türkiye kökenli seçmenler ve iç siyasete hakim yapısı nedeniyle seçime herşeye karşın favori olarak girdiği söylenmelidir. Ancak Eroğlu’nun seçimi ilk turda kazanamaması durumunda, ikinci turda hem Akıncı, hem de Siber’in sürpriz yapma şansları hiç de az değildir. Bunun sebebi ise; Kıbrıs Sorunu’ndan ve tanınmamış bir devlette yaşamaktan bunalmış olan Kıbrıs Türk halkının, kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ardından yarım kalmış bu sistemin -Türkiye Cumhuriyeti ile beraber- kurucu unsuru olarak gördüğü Eroğlu’na yönelik eleştirilerinin, tepki oylarında patlama yapması ihtimalidir. Bu nedenle Gezici’nin çelişkili gözüken anket sonuçları, KKTC’deki bir gerçeği de ifade ediyor olabilir. Dolayısıyla, 2015 KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını önceden kestirmek son derece zordur. Elbette karar, Kıbrıs Türk halkınındır…

Yrd. Doç. Dr. Ozan ÖRMECİ

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.