KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE 2. TUR

upa-admin 23 Nisan 2015 1.875 Okunma 0
KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE 2. TUR

KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu 19 Nisan Pazar günü gerçekleştirildi. Seçime katılım oranı yüzde 62 seviyesinde oldu ve seçim sonucunda Derviş EROĞLU yüzde 28,35, Mustafa AKINCI yüzde 26,8, Sibel SİBER yüzde 22,49 ve Kudret ÖZERSAY yüzde 21,25 oy aldılar. Bu seçim sonuçlarına göre, en çok oyu alan Derviş EROĞLU ve Mustafa AKINCI ikinci turda yarışacaklar ve ikinci tur 26 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek.

Seçimin sona ermesi ile birlikte, EROĞLU ve AKINCI’nın yarışı önem kazandı. Hemen seçim akşamında ittifaklar, destekler ve pazarlıklar konuşulmaya başlandı. Bir önceki yazımda, ikinci tura kalacak ikinci isimden birisi eğer SİBER veya AKINCI olursa, kaybedenin ikinci tura kalacak kişiyi destekleyeceğini yazmıştım. Beklediğim gibi Sibel SİBER’den, Mustafa AKINCI’ya ikinci tur öncesinde destek geldi. Kudret ÖZERSAY ise, ikinci turda hiçbir adayı desteklemeyeceğini ve seçmenlerine bir aday için işaret vermeyeceğini söyledi. Ancak seçim sonuçlarına baktığımızda; ÖZERSAY’ın almış olduğu yüzde 21,25 oranındaki oyun, ikinci turda nasıl dağılacağı tartışmasında benim düşüncem, bu oyun çok yüksek oranda AKINCI’ya gideceği şeklindedir. Bunun sebebi ise, bu oyların sahiplerinin adada mevcut düzenin değişmesini ve çözüm sürecinde bir yol kat edilmesini isteyen bir zümreye ait olmasıdır. Zaten bu seçmenler, bu düşüncelerinden dolayı birinci turda Derviş EROĞLU’na destek vermediler. Tüm bu faktörleri incelediğimizde, şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; Derviş EROĞLU’nun ikinci turda işi çok zor olacaktır. Zira SİBER’in açık desteği, KKTC sol seçmeninin de net olarak AKINCI’ya destek vermesi ve ÖZERSAY seçmenlerinin değişim arzusu, EROĞLU’na seçimi kaybettirecek ana etkenler olarak gözükmektedir.

AKINCI, bu sürede aldığı destekler sonucunda Pazar günü yapılacak seçim öncesinde önemli bir kazanım elde ederken, tüm seçmenleri kucaklamaya çalışması da sadece KKTC solunun değil, “tüm yurttaşların Cumhurbaşkanı” olmak istemesinin bir tezahürüdür.

26 Nisan Pazar günü yapılacak seçime katılımın yüzde 62’den fazla olacağını düşünüyorum. Çünkü adaylar, ilk turda seçime katılmayan muhtemel seçmenlerini harekete geçirmeye çalışacaklardır. Seçim sonucu konusunda öngörüm ise, seçimi Mustafa AKINCI’NIN açık bir oy farkıyla kazanacağıdır. Zira birinci turu doğru okumamız gerekirse, KKTC vatandaşlarının artık bir değişim istemesi ve bir kısmının da oy kullanmayarak seçimi boykot etmesi, Derviş EROĞLU’nun ikinci turda işini zorlaştırırken, Mustafa AKINCI’nın da işini bir hayli kolaylaştıracaktır.

Mehmet GÜLDAL

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.