YUNANİSTAN “HAYIR” DEDİ

upa-admin 06 Temmuz 2015 2.184 Okunma 0
YUNANİSTAN “HAYIR” DEDİ

Yunanistan’ın kaderini belirleyecek olan referandumda oylar kullanıldı ve sandıklar kapandı. Oyların yarısından fazlasının sayıldığı referandumda “hayır” oylarının oranı an itibarıyla yüzde 61 olarak göze çarpıyor. Sonuçların gelmesiyle Yunanistan’da bir de flaş istifa yaşandı. Ana muhalefette bulunan merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras istifa ettiğini açıkladı.

Yunan vatandaşlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulların hükümet tarafından kabul edilip edilmemesini oyladı.

GPO, Metron Analysis ve MRB şirketlerinin anket sonuçlarına göre sandıktan “hayır” oyu çıkması olası görünüyor. Bu anketlere göre “hayır” oyları yüzde üç civarında bir farkla önde görünüyor. Anketler Yunanistan’daki seçim yasakları nedeniyle sandıkların kapanmasından sonra açıklandı. Yunanistan Başbakanı Çipras, referandumdan “evet” tercihi çıkması halinde istifa edeceğini açıklamıştı.

OYLARIN YÜZDE 85’İ SAYILDI

Yunanistan’da bugün yapılan referandumda halk, kreditörlerin sunduğu önlem paketine net bir şekilde ‘hayır’ dedi. Oyların yüzde 85’i sayılırken, ‘hayır’ seçmenin yüzde 61,5, ‘evet’ ise yüzde 38,4’ünün desteğini aldı.

Sonuçların netleşmesinin ardından parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı’na çıkan binlerce kişi ‘Hayır, Hayır’ diye bağırarak zaferi kutluyor. Yunan hükümeti, ‘hayır’ oyu ile kreditörler karşısında elinin güçleneceğini düşünüyor. Euro Bölgesi liderlerinin Salı günü son durumu değerlendirmek üzere bir araya gelmeleri bekleniyor.

SAMARAS İSTİFA ETTİ

Resmi olmayan sonuçların ezici bir çoğunlukla “hayır” yönünde olmasından sonra muhalefette bulunan Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras istifa ettiğini açıkladı.

MALİYE BAKANI YARDIMCISI’NDAN AÇIKLAMA

Yunanistan Maliye Bakanı Yardımcısı Nadia Valavani Alpha TV’ye açıklamalarda bulundu. Valavani, Yunan vatandaşlarının bankalarda bulunan kasalarından para çekimi gerçekleştiremeyeceğini belirtti. Yunanistan bankaları hükümet tarafından bir hafta önce alınan kararla kapatılmıştı.

ÇİPRAS’TAN HOLLANDE’A TELEFON

Referandumda “hayır” sonucunun çıkmasının ardından Başbakan Çipras, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yunan hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada görüşmenin detaylarına yönelik bir bilgi verilmedi.

KARAYUSUF: AVRUPA’DAKİ HAKİM GÜÇLERE DERS

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Batı Trakya’da da soydaşlar Başbakan Çipras’a destek verdi. Ocak ayındaki erken genel seçimlerde Sriza’dan üç milletvekilini meclise gönderen seçmenler Yunanistan ortalamasının üzerinde yüzde 67 hayır oyu kullandı. Sriza Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf, partisinin seçim bürosunda tebrikleri kabul etti. Yunanistan’da 25 Ocakta seçimlerinde iktidara gelen partisinin Başbakan Çipras aracılığı ile kreditörler ile yaklaşık 4-4.5 aydan beri süren bir müzakere süreci yürüttüğünü söyleyen Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf, “Avrupa’da hakim güçlerin Yunanistan gibi yoksul ülkeler grubunda sayılacak ülkelere herhangi bir tolerans tanımayacağı sinyalini verdi. Demokrasiye inanan bir sol hükümetin de Avrupa’ya karşı ve Avrupa’daki hakim güçlere karşı gönderebileceği en iyi masaj halka gitmekti. Bir şekilde referanduma gidildi. Referandum sonuçları bizi hakikaten sevindiriyor. Yunan halkını ve özelliklede bizim bölgede ortalamanın da üzerinde hayır oyu veren Batı Trakya Türk azınlığını tebrik etmek istiyorum. Yarın itibariyle bakanlar kurulu toplanacak. Bundan sonrada müzakere süreci farklı bir şekil alacak diye düşünüyorum” dedi.

VARUFAKIS’TEN AÇIKLAMA

Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis açıklamalarda bulundu ve ilk sonuçları değerlendirdi. Yunan bakan konuşmasına; “Yunan halkı daha fazla kemer sıkmaya hayır dedi” diyerek başladı ve “bu hayır oyu ile demokratik bir Avrupa’ya evet dendi” vurgusunda bulundu.

Avrupalı kreditörlere de mesajı vardı Varufakis’in… “Verilen bu cesur hayır oyu ile yarından itibaren ortak bir paydada buluşmak için tüm ortaklarımızla görüşeceğiz” diye konuştu. Sabah saatlerindeyse Varufakis’in görevinden istifa ettiği açıklandı.

Kaynak: CNN Türk

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.