KANADA SEÇİMLERİ İKTİDAR DEĞİŞTİRDİ

upa-admin 20 Ekim 2015 3.425 Okunma 0
KANADA SEÇİMLERİ İKTİDAR DEĞİŞTİRDİ

Kanada’da Stephen Joseph Harper Başkanlığında dokuz yıldır devam eden Muhafazakar Parti iktidarı dün sona erdi. Ülkede yapılan 42. federal seçimleri, Justin Trudeau liderliğindeki Liberal Parti kazandı.

Kanada’da 77 gün devam eden ve en uzun seçim kampanyası olarak ülke tarihine geçen propaganda döneminin ardından, seçmenler dün sandığa gitti. 2 Ağustos’tan kampanya döneminin bitimine 1 hafta kalaya kadar Muhafazakar Parti ile anamuhalefetteki Yeni Demokrat Parti arasında geçen çekişmeli seçim propagandası, son hafta Kanadalı siyaset analistlerinin bile anlayamadığı şekilde Liberal Parti lehine döndü.

Gece geç saatlerde açıklanan resmi olmayan kesin sonuçlara göre, yüzde 40,4 oy alan Liberal Parti, 338 sandalyeli Kanada Federal Parlamentosu’nda 189 sandalye kazanarak tek başına iktidar oldu. Stephen Joseph Harper Başkanlığındaki Muhafazakar Parti ise, yüzde 32,2 oyla 103 milletvekilliği çıkardı ve Kanada’nın yeni anamuhalefet partisi oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, anamuhalefetteki Yeni Demokrat Parti, ciddi bir oy kaybına uğradı ve 103 milletvekiline sahipken, sandıktan ancak 35 milletvekili çıkarabildi. Quebec eyaletinin bağımsızlığını savunan Quebec Bloku ise parlamentoya 10 milletvekili sokabildi. Parlamentonun son sandalyesini ise Yeşil Parti Genel Başkanı Elizabeth May seçilerek doldurdu.

GERÇEK DEĞİŞİM VAADİ İŞE YARADI

Kanada siyasetinin 43 yaşındaki genç lideri Justin Trudeau, ülkenin orta direği sayılan dar gelirliler üzerine kurduğu “Real Change” (Gerçek Değişim) sloganı ile, son hafta tüm anketleri alt üst etmeyi başardı. Liberal Parti’nin iki üniversite mezunu genç liderinin, babası Pierre Trudeau’nun 4 kez oturduğu Başbakanlık koltuğuna oturacak olması, en çok Yeni Demokrat Parti taraftarları ve Lideri Thomas Mulcair’i şoke etti.

LAYTON’IN BAYRAĞI YOLDA KALDI

Kendisini ölüme götüren kansere rağmen 36 milletvekilli partisini, 2011 seçimlerinde 103 milletvekili ile Federal Parlamento’da anamuhalefet haline getiren Jack Layton’ın bayrağını devralan Thomas Mulcair, Layton’ın “Orange Revolution” (Turuncu Devrim) bayrağını “burca” dikemedi.

Seçim kampanyasını “Stop Harper” sloganı üzerine kuran Mulcair, Harper’ın başarısızlıklarını seçmene anlatmakta yetersiz kalınca güç kaybetti. Türkiye’ye sevgisi ve Türklere yakınlığı ile bilinen Mulcair’in, partisinde başlaması muhtemel iç muhalefete ne cevap vereceği ise şimdilik bilinmiyor.

“İKİNCİ OLURSAM BIRAKIRIM” DEMİŞTİ

Ekseriyeti Kanada toplumuna mülteci ya da göçmen olarak katılan topluluklarca, seçilmemesi için yoğun çaba harcanan Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan Stephen Joseph Harper,  kampanya döneminin ilk ayındaki anketleri önde götürmüştü. Anket analizlerinin de etkisiyle risk içeren açıklamalardan kaçınan Harper, Ekim ayı başlarında netleşen ve “Harper’a verme de kime verirsen ver” kampanyasının da etkisiyle, ikinci olması halinde siyaseti bırakacağını açıklamıştı. Şimdi gözler, seçimlerden ikinci parti olarak çıkan Muhafazakar Parti’ye ve onun lideri Stephen Joseph Harper’a çevrilmiş durumda.

Harper siyaseti bırakırsa, partisinin televizyon reklamlarında “acemi, cahil ve yetersiz” eleştirilerinde bulunduğu genç Trudeau’ya yenilen Başbakan olarak tarihe geçecek.

Kaynak: Hürriyet

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.