G-20 BM’NİN YERİNİ ALACAK MI?

upa-admin 17 Kasım 2015 1.806 Okunma 0
G-20 BM’NİN YERİNİ ALACAK MI?

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G20 zirvesine, bu sene dönem başkanı olarak Türkiye ev sahipliği yapıyor. Antalya’da düzenlenen zirvenin en önemli maddeleri; küresel ekonomik sorunlardan önce Suriye’nin geleceği ve IŞİD’e karşı koalisyon birliklerince ve Rusya tarafından yürütülen hava operasyonlarıydı. Fakat Paris’teki terör saldırılarından sonra, zirvenin gündemi neredeyse bütünüyle IŞİD ile mücadele üzerine yoğunlaştı.

Saldırının amacı Avrupa’da aşırı sağı tahrik etmekti.

Paris’te 132 kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarını IŞİD üstlenmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise, saldırılarından sonra yaptığı açıklamalarda Fransa’nın IŞİD operasyonlarında daha acımasız olacağını vurgulamıştı. Fransa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşadığı en büyük terör eylemi olan bu saldırının amacının, terörün her bölgeye rahatlıkla sıçrayabileceğini göstermek ve Avrupa’da aşırı sağ grupların kışkırtılarak Avrupa’da yaşayan Müslümanlara karşı nefret duygularının beslenmesine ve Avrupa’nın mülteci politikasına zarar vermek olduğu aşikardı. Türkiye en sahipliğini yaptığı G20 zirvesinde, başta BM Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere tüm devletler, terörün küresel bir sorun olduğunu, hiçbir dine veya ırka mal edilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.

Rusya, IŞİD ile mücadelede ABD’yi ikna etmeye çalışıyor.

Zirvede, ABD Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında yaklaşık 30 dakikalık gayri resmi bir görüşme gerçekleşti. Beyaz Saray’dan gelen açıklamaya göre; ikili arasında gerçekleşen görüşmede, Suriye’de IŞİD’e karşı süren operasyonlar ve Esad’ın akıbeti görüşüldü. Fakat esas mesele, artık Batı’nın da Esad’ın geleceği ile ilgilenmek yerine, ABD’nin de Rusya ile birlikte IŞİD’e karşı hareket etmeleri gerektiğidir. Burada Türkiye’nin alacağı rol de, öncelikle sınır güvenliğini sağladıktan sonra, uçuşa yasak güvenli bölge ile IŞİD teröründen kaçan Suriyelilere yaşam alanı sağlanmasıdır.

Başkan Obama, Başkanlıktan ayrılırken teröre karşı daha somut adımlar atacaktır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasındaki görüşmede, öncelikli konu terör meselesiydi. Daha önce ABD’nin PYD’ye verdiği destek nedeniyle bu ülkeyi eleştiren Türkiye’nin, hem PKK’ya PYD’den gelen desteğe, hem de PYD’nin IŞİD ile mücadelede Batı’nın desteğini alırken diğer yandan bunu PKK kanalı ile terörize ettiğine ABD’yi inandırması gerekiyor. Başkan Obama, zirvede yaptığı konuşmada IŞİD ile mücadelede öncelikle örgütün maddi kaynaklarının kesilmesi gerektiğini, bunun önceliğinin de petrol gelirlerinin kesilmesi olduğunu söyledi. Neticede IŞİD’in Batı’ya saldırma potansiyeli olduğunu görmek, örgütün kapasitesini ifade ediyor. Fakat terörle baş etmenin en güç yanı, örgütün güçlü silahlarının olmaması ve adeta üyelerinin kendi vücutlarını silah haline getirmeleridir. Bunun istihbarat olarak tespiti ise oldukça zordur. Başkan Obama ise, diplomasiyi askeri harcamalara tercih ediyor. Fakat Obama, Başkanlıktan ayrılmadan önce “pasif Başkan” olarak anılmamak adına somut bazı adımlar atacaktır.

Sonuç

Artık Avrupa’nın, Türkiye’nin 31 yıldır mücadele ettiği terörü idrak etmesi gerekiyor. Fransa, bu elim saldırıyı savaş sebebi olarak ilan ederken, Türkiye terörle mücadele yıllarca yalnız bırakıldı ve Avrupa ülkeleri çoğu zaman terör örgütlerini destekler açıklamalarda bulundular. G20 Zirvesi ise, Türkiye için Birleşmiş Milletler’in güven ve istikrarı sağlamada yerini alacak bir oluşum olarak görülüyor. BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası güvenliği sağlamadaki başarısızlığının çaresi, güçlü bölgesel örgütler ve onları bir araya getirecek olan daha kapsamlı ulusüstü örgütler olacaktır. Soğuk Savaş kurumları, artık barışın tedarikçisi olamıyorlar.

Furkan KAYA

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.