SEÇİME DOĞRU RUM PARTİLERİ VE VİZYONLARI

upa-admin 13 Mayıs 2016 2.282 Okunma 0
SEÇİME DOĞRU RUM PARTİLERİ VE VİZYONLARI

Güney Kıbrıs’ta nefesler tutuldu ve Rum seçmenler 22 Mayıs’ta yapılacak olan milletvekilliği seçimlerine kilitlendi. Kamuoyu anketleri ise hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde, Simerini gazetesi, “Sigma” kanalının Prime Market Research şirketine, 4-5 Mayıs tarihinde 838 kişinin katılımıyla yaptırdığı anketin sonuçlarına yer verdi.

Anket sonuçları, sandıktan DİSİ’nin yine 1’nci, AKEL’in 2’nci ve DİKO’nun ise 3’ncü parti çıkacağını öngörüyor. Oy oranları ise şöyle olmuş;

DİSİ: Yüzde 22,

AKEL: Yüzde 17,4,

DİKO: Yüzde 10,

Vatandaşlar İttifakı: Yüzde 4,6,

EDEK: Yüzde 4,2,

Çevreciler: Yüzde 3,1,

Dayanışma Hareketi/ EVRO.KO: Yüzde 3,

ELAM: yüzde 2,3,

Diğer partiler: Yüzde 3,3.

Ankete katılanların yüzde 16’sı oy kullanmayacağını, yüzde 13’ü kararsız olduğunu belirtirken, boş oy kullanacakların oranı da yüzde 1 şeklinde yer aldı.

Bu veriler ışığında, Güney Kıbrıs siyasetine şekil veren bu siyasi partilere ve partileri daha yakından tanımak için, tarihsel süreçte parti ideolojilerine şekil veren siyasi figürlere bakmakta fayda var.

Öncelikle DİSİ, yani Demokratik Seferberlik Partisi (Dimokratikos Sinagermos) ile başlayalım. Bu parti, Kıbrıs müzakere süreçlerinde en ciddi yakınlaşmaların sağlandığı liderleri ile daima göze çarptı. Hatta KKTC’nin 1’nci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, verdiği bir röportajda, DİSİ Başkanı Glafkos Kleridis ile çözüm adına yapılabilecek en büyük yakınlaşmaların sağlandığını ifade etmişti. Öte yandan, Annan Planı görüşmelerinde de, Kleridis, planın güneydeki mimarları arasında gösterilmişti. Parti, muhafazakar ideolojisi ile dikkat çekerken, merkez sağda konumlanmıştır. Şu an Kıbrıs müzakerelerinde yaşanan pozitif ivmede de, DİSİ’nin eski Başkanı Nikos Anastasiades’in büyük etkisi vardır.

Güney Kıbrıs’ın bir diğer büyük partisi AKEL veya Emekçi Halkın İlerici Partisi (Anorthotikon Komma Ergazemenou Laou) ise, çift kutuplu dünyadan en çok etkilenen Rum partisidir. Sovyetler ile çok iyi ilişkileri olan bu partinin siyasi yelpazedeki yeri aşırı soldur ve parti Marksist-Leninist Komünist bir parti şeklinde tanımlanmaktadır. Parti, 1926 yılında Yunanistan ve Kıbrıs’ın birleşmesine (Enosis)’e karşı kurulmuştur. AKEL, tam bağımsız ve iki uluslu Kıbrıs Cumhuriyeti’ni savunmasına karşın, 2004 yılında Annan Planı’nın reddi yönünde kampanya yürütmüştür. Rum tarafının AB üyesi olmasından sonra, parti daha sosyal demokrat ya da demokratik sosyalist bir çizgiye kaymış ve Avrupalılaşmıştır.

DİKO veya Demokrat Parti (Dimokratikon Komma) ise, Kıbrıs Rum milliyetçisi olarak dikkat çekiyor. 2000-2006 yılları arasında partinin Başkanlığını Tassos Papadopulos yaptı. Annan Planı’nın referanduma götürüldüğü 2004 yılında Güney Kıbrıs’ın Başkanı da olan Papadopulos, televizyon ekranında ağlayarak “hayır” kampanyası yürütmesi ile akıllarda kaldı. Rum terör örgütü EOKA’nın da önemli bir fügürü olan Tassos Papadopulos’un oğlu Nikolas Papadopulos, şu anda partinin Genel Başkanı’dır.

Siyasi partilere bakarken, son olarak ELAM’ın da altını çizmek gerek. Kıbrıs’ın güneyinde faaliyet gösteren aşırı sağ eğilimli ve ırkçı ELAM veya Rum Ulusal Halk Cephesi’ni de incelemek gerek. ELAM, aşırı Yunan milliyetçiliği ideolojisi ve Kıbrıs’ta çözüm adına federasyonu en sert şekilde reddeden bir yapıya sahip. Kıbrıslı Türklere yönelik taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırıları ile dikkat çeken oluşum, KKTC, Kıbrıslı Türkler ve mülteciler aleyhine yayınladığı bildiriler ve düzenlediği organizasyonlar ile göze çarpıyor. 2011 yılında ELAM 4350 oy, % 1,08 oy oranı ile barajın gerisinde kalmıştı. Bu seçimlerde oyunu biraz artırması beklenen partinin yine de baraj problemleri var.

Oshan SABIRLI

 

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.