G-20 LİDERLER ZİRVESİNİN ARDINDAN

upa-admin 11 Temmuz 2017 2.001 Okunma 0
G-20 LİDERLER ZİRVESİNİN ARDINDAN

Giriş

Almanya’nın en büyük ikinci şehri olan Hamburg, şimdiye kadarki en büyük uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı. Dünyanın gayrisafi hâsılasının beşte dördünü temsil eden 19 ülke ile Avrupa Birliği’nden (AB) oluşan G20 üyelerinin liderleri, Almanya’nın Hamburg kentinde bir araya geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hamburg’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde ticaret konusunda yapılan müzakerelerin zor geçtiğini ifade etti ve bu konuda Dünya Ticaret Örgütü’nün öneminin ortaya çıktığını vurguladı. “Katılımcıların çoğu serbest ve aynı zamanda adil bir ticarete ihtiyaç duyulduğuna işaret etti” diyen Merkel, ticarete ilişkin zirvede çıkacak ortak bildiri üzerinde çalışmaya devam edildiğini ve iyi bir sonuç çıkmasını umduğunu belirtti.[1] G20 Zirvesi sonuç bildirgesinde ise, iklim, terörle mücadele, küresel ticaret ve Afrika konuları yer aldı.

Kaynak: http://www.financialexpress.com/world-news/g20-summit-2017-leaders-set-to-tackle-issues-like-trade-climate-change/754894/, (Erişim Tarihi: 09.07.2017)

G20 nedir?

İlk zirvesini 1999 yılında Berlin’de yapan 20’ler Grubu (G20), dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülke liderleri ile Avrupa Birliği temsilcisini bir araya getiren uluslararası bir oluşum. Bu grupta yer alan ülkeler, dünyanın gayrisafi hâsılasının beşte dördünü, ticaretinin ise dörtte üçünü temsil ediyor. Ayrıca dünya nüfusunun üçte ikisi de bu ülkelerde yaşıyor. Gayrıresmi bir forum olan G20’nin uluslararası bir örgüt statüsü bulunmuyor. Bu nedenle de, aldığı kararların doğrudan yasal bağlayıcılığı ya da yaptırım gücü yok. Bununla birlikte, G20, hem ulusal, hem de uluslararası alanda bazı değişimlerin yaşanmasına neden olabilecek düzeyde etkili kararlar da alabiliyor. Grubun sabit bir sekretaryası ya da idari konseyi bulunmuyor. Dönem başkanlığı mekanizması bulunuyor ve dönem başkanı her yıl değişiyor. Bir önceki G20 zirvesinin Çin’de yapılmasının ardından dönem başkanlığı da Almanya’ya devredilmişti.[2]

G20 Üyeleri ve Katılımcıları

Kaynak: https://dogruhaber.com.tr/haber/253908-nedir-bu-g20/, (Erişim Tarihi: 09.07.2017)

19 ülke ve AB’den oluşuyor. Ülkeler: ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere (Birleşik Krallık), İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye. Grubun 20. üyesi Avrupa Birliği’dir.[3] İspanya da daimi davetli konuk devlet kategorisindeydi. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Miletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de zirveye katıldı.

Zirvede Öne Çıkan Noktalar

Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen 12. G20 Liderler Zirvesi’nin ana gündem maddesi iklim değişikliğiydi. İklim değişikliğinin yanı sıra, ekonomik büyüme, göç akını ve terörle mücadele konuları da gündemde yer aldı. Ayrıca bu yılki zirvede ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme de yakından izlendi. Bu, Trump’ın göreve gelmesinden bu yana iki liderin yüz yüze ilk görüşmesi oldu.

Kaynak: http://edition.cnn.com/2017/07/07/politics/trump-putin-meeting/index.htmlhttps://dogruhaber.com.tr/haber/253908-nedir-bu-g20/, (Erişim Tarihi: 10.07.2017)

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil ettiği zirvenin sonuç bildirgesinde “Küreselleşmenin Yararlarının Paylaşılması”, “Dayanıklılığın Oluşturulması”, “Sürdürülebilir Geçim Kaynaklarının Geliştirilmesi” ve “Sorumluluk Kabul Etmek” ana başlıkları yer aldı.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/avrupa/201707071029171755-g20-zirve-merkel-liderler/, (Erişim Tarihi: 10.07.2017)

Bildirgede korumacılığa karşı mücadeleye devam edilmesi, uluslararası ticaret, ekonomik büyüme, yoksulluğun ortadan kaldırılması, Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın desteklenmesi, Afrika ile işbirliği, istihdamın arttırılması ve kadının rolünün güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. G20 liderlerinin Hamburg’da büyük küresel ekonomik zorlukları ele almak ve refaha katkıda bulunmak için bir araya geldikleri anımsatılan bildirgede, “Çağımızın zorluklarının üstesinden gelmek ve birbiriyle bağlantılı bir dünyayı şekillendirmek, uluslararası ekonomik işbirliği için önde gelen forumumuz olan G20’nin ortak hedefidir” değerlendirmesinde bulunuldu. Güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı büyümeden oluşan G20’deki ortak hedefi ilerletmenin en büyük önceliklerden olduğu vurgulanan bildirgede, “Terörizm, yerinden olma, yoksulluk, açlık ve sağlık tehditleri, istihdam oluşturma, iklim değişikliği, enerji güvenliği ve eşitliğin dahil olduğu küresel toplumun temel zorluklarını ele almaya karar verdik. Gelişmekte olan ülkeler de dâhil olmak üzere diğerleri ile birlikte çalışarak bu zorlukları çözmeye devam edeceğiz.” görüşü paylaşıldı. Bildirgede, büyüme beklentileri cesaret verici olmasına karşın büyüme hızının halen arzulanandan zayıf olduğuna işaret edilerek, liderlerin büyümeyi hızlandırmak ve aşağı yönlü risklere karşı korumak için uluslararası ekonomik ve mali işbirliğine bağlılıklarını tekrar teyit ettikleri bildirildi.[4]

İklimin Korunması

İklim konusunda katılımcıların çoğunun Paris İklim Anlaşması’nın arkasında olduğunun altını çizen Şansölye Merkel, maalesef ABD’nin sözleşmeden ayrılmak istediğini açıkladığını anımsattı. Bu durumun görüşmelerde olumsuz bir rol oynadığını anlatan Merkel, üzerinde çalışılan ortak bildiride, bu konuda görüş ayrılığı yaşandığının yer almasının nasıl ifade edileceğinin beklenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Terörizmle mücadele

Merkel, terörizmle mücadeleye ilişkin, G20 ülkelerinin Birleşmiş Milletler ile daha yakın çalışacağı görüşünün dile getirildiğini ifade ederek, bilgi paylaşımının arttırılacağını ve özellikle teröristlerin mali kaynakların kurutulmasının önemli olduğunu söyledi. İnternet üzerinden yapılan terör propagandası konusunda da çok yoğun müzakere yapıldığını belirten Almanya Başbakanı Merkel, “Burada G20 ülkeleri, internet platformlarını işleten şirketlere, terörizmle ilgili paylaşımları hızlı bir şekilde silinmesinin beklendiğini ifade edecek.” dedi.

Kuzey Kore

Zirvede Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerinin de ele alındığına işaret eden Merkel, bu konuda zirvede BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) rolüne dikkati çekildiğini aktardı. Durumun endişe verici olduğunun ifade edildiğini belirten Merkel, BMGK’nın buna uygun cevabın vereceğinin umulduğunu kaydetti.

Hamburg’daki zirve karşıtı gösteriler

G20 Zirvesi’ne karşı Hamburg’da yapılan gösterilere de değinen Merkel, “Barışçıl gösterilere anlayış gösteriyorum ancak şiddet içeren protestolar, polisleri, bölgede yaşayanları ve kendilerini tehlikeye atıyor. Bu kabul edilemez. Benim tüm desteğim bu saatlerde görev yapan güvenlik güçlerinden yanadır. Bu çok çetin görevdir. Bundan dolayı müteşekkiriz.” değerlendirmesinde bulundu.[5] Zirvenin ikinci günü ise “Afrika’yla Ortaklık, Göç ve Sağlık” temalı üçüncü çalışma toplantısıyla başladı. Bu toplantının ardından “Dijitalleşme, Kadınların Güçlendirilmesi ve İstihdam” başlıklı dördüncü oturum yapıldı.

Sonuç

G-20 zirvesi sona erdi! Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirvenin sonunda liderlerin imzaladığı bildiriyi okudu. Bildiride, ABD dışındaki 19 ülkenin Paris İklim Anlaşması’na tamamen sadık kalacağı vurgulandı ve açık pazarı korumanın öneminin altı çizildi. Merkel, yaptığı açıklamada, Hamburg’daki şiddet eylemlerini kınadığını belirtti ve hükümetin eylemlerden zarar gören kişilere yardımcı olacağını söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, sona eren G20 zirvesinin ardından Türkiye ile ilgili de konuştu. Merkel, “Türkiye, G20 zirvesinin gündemine büyük katkı sağladı. Gözaltılar ve İncirlik konusundaki görüş ayrılıkları sürüyor. Farklılıklarımızı gizlemedik.” ifadelerini kullandı.

  Şeniz DENİZELLİ

 

[1] “G20: World leaders at odds with Trump on trade, climate”, http://edition.cnn.com/2017/07/08/europe/g20-trump-merkel-trade-climate-change/index.html, (Erişim Tarihi: 09.07.2017).

[2] https://www.thesun.co.uk/news/1727642/g20-memebers-hamburg-summit-2017-agenda/, (Erişim Tarihi: 09.07.2017).

[3] https://www.thesun.co.uk/news/1727642/g20-memebers-hamburg-summit-2017-agenda/, (Erişim Tarihi: 09.07.2017).

[4] https://www.cfr.org/councilofcouncils/global_memos/p39162, (Erişim Tarihi: 10.07.2017).

[5] https://tr.sputniknews.com/avrupa/201707071029171755-g20-zirve-merkel-liderler/, (Erişim Tarihi:10.07.2017).

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.