WTC DÜNYA TİCARETİ İŞ GELİŞTİRME KONSEYİ BAŞKANI ÜMİT KAYA İLE RÖPORTAJ

upa-admin 31 Ocak 2018 4.259 Okunma 0
WTC DÜNYA TİCARETİ İŞ GELİŞTİRME KONSEYİ BAŞKANI ÜMİT KAYA İLE RÖPORTAJ

Murat Topçu: Kendinizden bahseder misiniz?

Ümit Kaya: 1973 Ankara doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladıktan sonra, 9 Eylül Üniversitesi İİBF Maliye bölümünden mezun oldum. 20 yıla yakın uluslararası finans kurumlarında fon yönetimi yaptım. Daha sonra kendi şirketlerimi kurarak ticaret hayatına atıldım. Dünyanın birçok yerinde uluslararası ticaret yapan şirketlerim mevcut. Savunma sanayisi, enerji, gayrimenkul geliştirme konuları faaliyet alanımız içerisinde yer almakta. Birçok STK’da yönetim kurulu üyeliklerim mevcut. AK Parti içerisinde aktif siyaset hayatım da oldu. Spor ve sanat alanlarındaki çalışmalarımın yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri olmazsa olmazım. Seyahat etmek hayatımın bir parçası. Değişik kültürleri tanımak ve ikili ilişkiler geliştirmek en büyük hobim.Bu yüzden, yaşam tarzım haline gelen bu durumu ülkem adına lobi faaliyetleri yaparak değerlendiriyorum.

Murat Topçu: WTC Dünya Ticareti İş Geliştirme Konseyi Projesi nasıl doğdu ve gelişti?

Ümit Kaya: WTC Dünya Ticareti İş Geliştirme Konseyi‘ni kurana değin değişik evrelerde farklı çalışmalarımız oldu. Türkiye’mizin dünya üzerindeki lobi faaliyetlerinin tam olarak yapılamadığı, eksiklikler ve yanlışlıklar olduğunu saptadık. Daha sonra bunun altyapısını oluşturmaya karar verdik. Bunu butik tarzda başlattık; çünkü diğer yapılar ve siyasi konjonktür bizim tam olarak yapılanmamıza müsaade etmedi. Bize farklı yerlerden mevcuttaki SİAD’lara katılmamız tavsiye edilse de, biz, kendi ideallerimizi gerçekleştirmeye kararlıydık. Bu yüzden, mücadeleye devam ederek bugünkü konumumuza başarıyla geldik.

Ümit Kaya

Murat Topçu: Kurumunuzun vizyonu ve misyonu konusunda bize bilgi verir misiniz?

Ümit Kaya: WTC Dünya Ticareti İş Geliştirme Konseyi’nin vizyonu, Türk iş dünyasının ihracat ağırlıklı bir yapıya kavuşmasına zemin hazırlamak ve buna destek vermektir. Ülkemizin çıkarlarını koruyabilmek adına yurtdışında her türlü lobi faaliyetlerini yürütmek ve Türkiye’nin dünya liderliğine giden yolda bizim de katkımızın bulunmasıdır. Misyonumuz ise, Konsey üyelerimizin karşılaştığı ve/veya karşılaşabileceği sorun ve ihtiyaçlarını belirleyerek, bu konularda çözüm önerilerini ilgili makamlara bildirmek ve böylelikle Türkiye sanayisi ve iş insanlarımızın sesli temsilcisi olmaktır. Bölgesel, ulusal ve uluslararası kurumlar ile işbirliği içerisinde Türkiye’nin ekonomik, kültürel ve sosyal yapısına katkı sunabilmek de misyonlarımız arasında yer almaktadır. Bunların dışında, bu konularda üyelerimizin işbirliği noktasında bir platform etrafında birlikteliğini sağlamak ve onları bölgesel, ulusal ve uluslararası arenada temsil eden bir kurum olarak, Konsey üyelerine uluslararası rekabete yönelik eğitim, organizasyon ve strateji desteği sunmak da bir diğer görevimizdir.

Murat Topçu: Sizin de bildiğiniz gibi, Türk iş insanları dünyanın her yerindeler. Sizce Türk işadamları küresel iş dünyasında önemli bir aktör konumuna ulaşabildiler mi?

Ümit Kaya: Türk işadamları ve iş kadınlarımız girişimcilik konusunda cesur ve atak olmaları sayesinde dünyada önemli birer aktör olmayı başarmışlardır. Onlarla gurur duymaktayız.

Murat Topçu: Küresel ekonomik kriz tüm dünyayı kasıp kavururken; sizin bu konjonktürde önerileriniz nelerdir?

Ümit Kaya: Küresel ekonomik kriz, dünyanın eksen kaymasına yol açmış durumda. Bu noktada Türkiye büyük avantajları bünyesinde barındırmakta. Güçlü ülke, güçlü altyapı, gelişmiş yan sanayi, limanlarımız ve yollarımız, enerji alanındaki yatırımlar, havaalanları ve güçlü bir marka olan THY ve ayrıca bölgedeki tüm ülkelerin merkezi durumundaki bir Türkiye var karşımızda… Bu yıl biraz zorlansak da, sonrasında büyük kazançlar olacak. İş dünyası bu yüzden iç piyasanın yanı sıra yurtdışında da yeni pazarlara açılmalı. WTC, bu konuda rehberlik için hazır. İş dünyasını bu dinamik yapının içerisinde yer almaya davet ediyoruz.

Murat Topçu: Dünya iş piyasasını önümüzdeki dönemde ne gibi sıkıntılar bekliyor, sizin öngörüleriniz neler?

Ümit Kaya: Dünya iş piyasası için 2018 yılı çok kolay olmayacak. Ancak Türkiye, bu durumu fırsat olarak değerlendirecek kapasitede. Para piyasaları ve dünya ticaret ağının rotası değişiyor. Bölgede oyuncuların rolü değişmekte. Bunu iyi okuyanlar kazançlı çıkacak. Yeni pazarlar, yeni yatırım fırsatları, yeni finans kaynakları gibi konuların yanı sıra, teşvik ve hibe konularında WTC kurumsal danışmanlık hizmetleriyle üyelerimize destek vermekte. Bizimle birlikte olan yeni pazarlarda hayat bulur…

Murat Topçu: Sizin iş dünyasında bir idolünüz var mı? Varsa kim?

Ümit Kaya: İş dünyasında idol olarak tek bir kişiyi görmem. Başarılı kişileri yakın takip eder, iletişimde bulunur ve kendi tarzımı oluştururum. Ülkemiz bu konuda oldukça cömert. Çok sayıda başarılı iş insanımız var ve bundan gurur duymalıyız.

Murat Topçu: Hayatta keşkeleriniz oldu mu? Herhangi bir pişmanlığınız var mı?

Ümit Kaya: Hayatta hiç “keşke” demedim. Yaptıklarımdan bugüne değin pişmanlık duyacağım bir şey olmadı. Ancak yapmış olduğum hatalarım varsa, onlardan ancak ders alır ve geleceğe odaklanırım. Her yeni günü yeni bir şey öğrenmek için fırsat olarak görürüm

Murat Topçu: En son okuduğunuz kitap?

Ümit Kaya: En son okuduğum kitap değil de, kitaplar dersek eğer; “KUDÜS“, “Savaş Sanatı“, “Türklerin Tarihi“, “Vadideki Zambak” diyebilirim. Genelde tarih ve strateji geliştirme üzerine eserleri okumaktan hoşlanırım. Bunların yanında, tabii ki dünya klasiklerinden eserler keyifli bir okuma gündemi sağlıyor.

Murat Topçu: En son izlediğiniz film?

Ümit Kaya: En son “Ayla” filmini izledim. Bence duygusal ve Türk insanının sözünde durma ve vicdani duygularda ne kadar güçlü bir yapıya sahip olduğunu tüm dünyaya gösteren bir başyapıt.

Murat Topçu: Buradan son olarak vermek istediğiniz mesaj nedir?

Ümit Kaya: Okuyuculara mesajım, uluslararası arenada Türk lobisinin güçlü sesi olmaya WTC Dünya Ticareti İş Geliştirme Konseyi olarak devam edeceğiz. UPA’ya teşekkürler. Sevgilerimle…

Röportaj: Murat TOPÇU

Tarih: 31.01.2018

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.