FRANSIZ SOSYALİST PARTİSİ’NDE YENİ DÖNEM

upa-admin 07 Mayıs 2018 1.764 Okunma 0
FRANSIZ SOSYALİST PARTİSİ’NDE YENİ DÖNEM

François Hollande’ın terör olayları nedeniyle gölgelenen Cumhurbaşkanlığı (2012-2017) sonrasında, Hollande’ın Ekonomi Bakanı yaptığı ama daha sonra partisinden ayrılarak Cumhuriyet Yürüyüşü (LREM) adlı liberal çizgide yeni bir parti kurarak Cumhurbaşkanı seçilen ve Fransa’da ipleri eline alan Emmanuel Macron’un bir anda ülkedeki en büyük partiden 5. parti konumuna (Benoit Hamon’un aday olduğu 2017 Fransa Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları itibariyle) düşürdüğü Fransız Sosyalist Partisi (PS)[1], geçen süre zarfında bir toparlanma sürecine girmeye başladı. Nitekim partinin Nisan ayında düzenlenen 78. Kongresi’nde, Olivier Faure (1968-)[2] partinin yeni Genel Başkanı olarak seçildi. Bu yazıda, Sosyalist Parti’de son yaşananları özetleyecek ve Olivier Faure ismine dikkat çekeceğim.

Olivier Faure, PS’nin yeni lideri oldu

François Hollande’ın Cumhurbaşkanı seçildiği ve zirveye çıkılan 2012 yılından sonra hızlı bir güç kaybetme sürecine giren Fransa’nın köklü sosyal demokrat (merkez sol) partisi PS, yerel seçimlerde yaşadığı oy kayıpları sonrasında asıl büyük darbeyi kendi içerisinden yemiş ve Macron’un partisinden ayrılarak yeni bir parti kurması karşısında adeta şoka girmişti. Hatta ekonomik sorunlar nedeniyle, partinin 1981’de satın alınan ve -Fransız solu açısından sembolik değere sahip olan- Paris’in Solferino Sokağı’nda bulunan genel merkez binası bile satılığa çıkarılmış[3] ve moraller iyice bozulmuştu. Bu süreçte Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun popüler konumu ve Paris’in 2024 Olimpiyatları’nı düzenlemeye hak kazanması ile moral bulan PS, Nisan ayında yeni liderini belirlemek için 78. Kongresi’ni düzenledi. Kongrede iki favori aday; genç Olivier Faure ve deneyimli Stéphane Le Foll çekişirken, diğer adaylar da Emmanuel Maurel ve Luc Carvounas olarak sıralandılar. Kongrede oyların neredeyse yarısını alan Olivier Faure, partinin yeni Genel Başkanı seçildi.[4]

Merkez solun Fransa’daki yeni lideri olan Olivier Faure, Macron rüzgârı karşısında oldukça zor bir dönemde başa geçmesine karşın, hala elinde çok önemli kozlar bulunduran başarılı bir genç siyasetçi figürüdür. Ekonomi Hukuku ve Siyaset Bilimi eğitimi almış olan Faure, 1991-1993 yılları arasında Meclis Kanunlar Komisyonu Başkanı Gérard Gouzes’in çalışma ekibinde yer almış, daha sonra ise özel sektörde yöneticilik görevinde bulunmuştur. 1997-2000 yıllarında Çalışma Bakanı Martine Aubry’nin danışmanı, 2000-2007 yıllarında ise Sosyalist Parti Genel Başkanı François Hollande’ın kabine direktör yardımcısı olmuştur. Faure, 2007 Fransa genel seçimlerinde milletvekili adayı olsa da, az bir oy farkıyla seçimi kaybetmiştir. Olivier Faure, Ekim 2007’de meclisteki Sosyalist Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault’nun yakın çalışma ekibinde yer alarak Meclis Sekreteri olmuş ve Ayrault’nun Fransa Başbakanı olmasının ardından onun özel danışmanı olarak görev yapmaya başlamıştır. 2012 Fransa genel seçimlerinde milletvekili seçilen Faure, 2014-2016 yılları arasında Sosyalist Parti’nin sözcülüğünü üstlenmiş ve adeta kendisi bu göreve hazırlamıştır.

Jean-Luc Mélenchon

Faure, seçilmesinin hemen ardından, başta Cumhurbaşkanı Macron olmak üzere rakiplerini eleştirmeye başlamıştır. Liberal Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Fransa’ya bir pazara-markete dönüştürmekle eleştiren Faure[5], Macron’un yapmaya çalıştığı sosyal reformlar ve ihtişamlı yaşamı[6] nedeniyle tepkilerin yükseldiği ve binlerce kişinin sokak protestoları düzenlediği bir dönemde[7], partisini yeniden güçlendirmek için en uygun aday olarak gözükmektedir. Zira Macron’un gençleri ve kadın seçmenleri etkileyen gençliği ve karizması, Faure’de de fazlasıyla bulunmaktadır. Faure’nin başarısız olması durumunda ise, PS’nin düşüşüne paralel olarak, aşırı sol Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise) partisi ve lideri Jean-Luc Mélenchon sol siyasette giderek güç kazanabilir. Nothingham Üniversitesi’nden akademisyen Paul Smith, Faure’nin partisinin halen Ulusal Meclis’te birçok sandalyesinin bulunduğuna ve yerel yönetimlerde de etkin bir konumda olduğuna dikkat çekerek, Faure’nin kendisini Macron’un sol destekçisi gibi görünmekten çıkarmaya çalışacağını ve Avrupa Birliği konusunda şüpheci olan aşırı sol Mélenchon çizgisiyle de farklarını ortaya koyarak yeni bir siyasi söylem oluşturacağını iddia etmiştir.[8]

Faure’nin bu çabasını takdir ederken, Cumhurbaşkanı Macron’un şimdiye kadar dış politikada çok aktif (Çin ve ABD gezileriyle dünya basınında ilk sıraya oturması ve Paris İklim Sözleşmesi ile İran nükleer anlaşması konularında ABD’ye kendisini arabulucu olarak kabul ettirmesi), ekonomide ise bazı tepkilere rağmen işsizlik anlamında oldukça başarılı olduğunu kabullenmek gerekiyor. Zira Fransa, Macron sayesinde son yıllarda ilk kez dünyada bu kadar gündem olmayı başaran bir ülke haline geldi ve işsizlik de 2009’dan beri en düşük seviyesine gerilemiş durumda.[9] Bu nedenle, Faure’nin yükselişi konusunda kilit unsur Macron’un performansı olacak gibi gözüküyor.

 

Dr. Ozan ÖRMECİ

 

 

[1] Web sitesi için; http://www.parti-socialiste.fr.

[2] Hakkında bilgiler için; https://tr.wikipedia.org/wiki/Olivier_Faure ve https://en.wikipedia.org/wiki/Olivier_Faure.

[3] https://tr.sputniknews.com/avrupa/201709201030225283-fransa-sosyalist-parti-merkez-sat/.

[4] https://www.nouvelobs.com/politique/20180316.OBS3710/election-a-la-tete-du-ps-victoire-d-olivier-faure-apres-l-abandon-de-stephane-le-foll.html.

[5] http://www.france24.com/en/20180408-french-socialist-party-conference-olivier-faure-new-leader.

[6] http://www.france24.com/en/20171216-france-president-macron-criticised-40th-birthday-chambord-chateau.

[7] Bakınız; http://www.dw.com/tr/on-binlerce-fransız-macronu-protesto-etti/a-43670996.

[8] http://www.france24.com/en/video/20180408-long-haul-new-leader-bids-revive-french-socialists.

[9] http://www.france24.com/en/20180215-macron-praised-french-economy-powers-ahead-unemployment.

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.