MERAKLA BEKLENEN HİNDİSTAN SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

upa-admin 26 Mayıs 2019 2.221 Okunma 0
MERAKLA BEKLENEN HİNDİSTAN SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

Giriş

Hindistan’da tüm dünyanın meraklı gözlerle beklediği genel seçimin sonuçları açıklandı. Tam 39 gün ve 7 aşamadan meydana gelen ve toplam 900 milyon kişinin oy kullandığı bu seçim süreci, 29 farklı eyalette gerçekleştirilmiştir. Seçim süreci, Hindistan için her şartta zorluk teşkil eden bir aşama olarak adlandırılmaktadır. Bunun nedeni, bu ülkenin Çin’den sonra dünyadaki en kalabalık ikinci nüfusuna sahip olması ve bunun yanında coğrafi şartların getirdiği zorluk derecesidir. Bu yüzden, Hindistan Seçim Komisyonu’nun Hindistan halkına ulaşması için gereken tüm şartları oluşturması, seçimden önce başlaması gereken özenli bir çalışmayı zorunlu kılmıştır.

Hindistan’ın Zorlu Demokratik Mücadelesi

11 Nisan ile 19 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen seçim için bir milyona yakın seçim sandığının kurulmak zorunda olması, Hindistan’da yapılan seçimin nasıl şartlarda yapıldığını ve görevli ekibin ne kadar titizlikle çalışmak zorunda kaldığını bizlere göstermektedir. Tabii ki bu süreç sadece seçim aşamasında değil, seçim kararı alınmasıyla birlikte uzun çalışma fizibilitesi inşa edilerek gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Sadece bu durum bile Hindistan’ın adaletli bir seçim süreci için nasıl yoğun mücadele etmesi gerektiğini bizlere göstermektedir. Dağlık, normal şartlarda bile ulaşılması çok zor olan yerlere bile seçim ekiplerinin gitmesi ve adaletli bir seçim aşaması için en ilkel yöntemlerden (fille taşımacılık vs.) günümüzün en modern ulaşım ve iletişim araçlarına kadar kullanılmasının sağlanması, bu bağlamda demokrasi için büyük önem teşkil etmektedir. Bunların yanı sıra, hiç şüphesiz şunu söyleyebiliriz ki, Hindistan halkının ve birçok ülkenin genel tahmini yine BJP ve Narendra Modi’nin seçimi kazanacağı üzerine olmuştur. Seçim öncesi yapılan anket sonuçlarının çoğu da bu doğrultuda sonuçlar ortaya koymuştur.

Şaşırtıcı Olmayan Bir Seçim Sonucu

Hindistan’da 11 Nisan-19 Mayıs 2019 tarihlerinde yapılan ve  900 milyon seçmenin katıldığı 7 aşamadan meydana gelen seçim sonucu sonunda açıklandı. Seçimlere katılım oranının yaklaşık olarak yüzde 67,11 olduğu açıklandı. Seçimin 11 Nisan’da gerçekleştirilen kısmında Lok Sabha’daki toplam 54o küsur sandalyenin 91’inin, 18 Nisan’da yapılan ikinci kısmında 95’inin, 23 Nisan’da olan kısmında üçüncü kısmında 117’sinin, 29 Nisan’daki dördüncü aşamada 71’inin, 6 Mayıs’ta gerçekleştirilen beşinci kısımda 51’inin,12 Mayıs’taki altıncı etapta 59’unun ve 19 Mayıs’taki yedinci ve son aşamada 59’unun belirlenmesi için oy kullanıldı.

Seçim Komisyonu’ndan gelen ilk verilere göre, Hindu milliyetçisi BJP, parlamentonun alt kanadı Lok Sabha’daki (Halk Meclisi) 540 küsur sandalyenin 303’ünü kazanmış ve tek başına hükümet kurmak için gerekli çoğunluğa ulaşmış görünüyor. Bunun üzerine, Başbakan Modi, seçim sonuçlarına ilişkin Twitter hesabından şu sözleri paylaşmıştır: “Ülke olarak birlikte güçlendik ve refaha ulaştık. Hindistan yine kazandı!’’. Bu doğrultuda, Hindistan ile Şubat ayında savaşın eşiğine gelen Pakistan’dan da ılımlı mesajlar verilmiştir. Pakistan Başbakanı İmran Han, seçim zaferinden dolayı Başkanın Modi’yi kutlamıştır. Han, “Güney Asya’nın barışı, gelişmesi ve refahı için kendisiyle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” demiştir. Modi ve partisi Halk Partisi’ne en yakın oyu ise Hindistan Ulusal Kongresi-Hindistan Kongre Partisi (INC) almış ve ancak 52 sandalyeye sahip olma hakkı kazanmıştır. Ek olarak, Seçim Komisyonu, Tamil Nado’daki Vellore ilindeki seçimleri “seçime şaibe bulaşmış olabileceği” şüphesiyle iptal ettiğinden, Meclis’teki 1 sandalye boş kalmıştır. Bu sonuçlara göre, BJP, Meclis’te tek başına iktidar olmak için gerekli 272 sandalye sayısını rahat şekilde aşmış görünüyor.

Sonuç

Sonuçta, Hindistan halkı için sürpriz olmayan bir seçim gerçekleşmiştir diyebiliriz. Kesin olan bir şey ise, Hindistan’da Hindu milliyetçiliğinin giderek güçlendiği ve bunun küresel barış ve istikrar adına iyi yönetilmesi gerektiğidir.

 

Burçin MEMİŞ

 

KAYNAKLAR

  • 24.05.2019 – Bloomberg
  • 23.05.2019 – Hürriyet
  • 24.05.2019 – AA
  • 23.05.2019 – CNN Türk

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.