2020 AZERBAYCAN SEÇİMLERİ: AVRUPALI GÖZLEMCİLERE GÖRE GERÇEK BİR REKABET OLMADI

upa-admin 13 Şubat 2020 22.777 Okunma 0
2020 AZERBAYCAN SEÇİMLERİ: AVRUPALI GÖZLEMCİLERE GÖRE GERÇEK BİR REKABET OLMADI

Azerbaycan’da erken parlamento seçimleri geçtiğimiz gün (9 Şubat 2020 Pazar günü) yapıldı. Azerbaycan Merkezi Seçim Komisyonu’nun (MSK) açıkladığı resmi sonuçlara göre; Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Genel Başkanlığındaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP), parlamentoda 72 koltuk kazandı. 125 koltuklu Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi için yapılan seçimlerde, toplam 1314 aday yarıştı. Seçimi birinci sırada tamamlayan YAP dışında, bağımsızlar 43 ve diğer partiler 10 milletvekili çıkardı.

Erken parlamento seçimleri hakkında yorum yapan uluslararası gözlemciler (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi gözlemcileri), çok sayıda aday yarışmasına rağmen, Azerbaycan seçimlerinde “gerçek rekabet” ve “seçenek” olmadığını iddia ediyorlar. Azerbaycan Merkez Seçim Komisyonu ise oylamanın “başarılı” olduğunu açıkladı. Seçimi değerlendiren Avrupa Konseyi Parlamento Birliği’nin Başkanı Frank Schwabe, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi’nin tekrarlanan müracaatlarına zıt olarak birkaç potansiyel adayın aday gösterilmesi engellenmiştir” diyerek  şöyle devam etti: “Seçimlere hazırlık sürecinde kaydedilen ilerlemeye rağmen, sayma prosedürlerinin yaygın ihlali ve bunun oylamanın sonucu üzerinde ciddi endişe yarattığı belirlenmiştir.

Azerbaycan’da normal takvime göre parlamento seçimleri 2020 sonbaharında yapılacaktı. Fakat, 5. çağrı Milli Meclis’in feshinden sonra, 9 Şubat’ta erken seçim yapılması planlandı. Ön sonuçlara göre, 125 sandalyeli parlamentodaki görevlerin çoğu iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) tarafından kontrol edilecek. Muhalefet partileri ve örgütleri ise seçim sonuçlarını protesto ettiler.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü tarafından bu ve iki ay sonra yayınlanacak olan nihai raporunu ayrıntılı olarak analiz edeceğini söyledi.

                                                                                                                       Nisa MAMMADOVA

 

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.