DOÇ. DR. CENK ÖZGEN MÜLAKATI: RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

upa-admin 12 Mart 2022 1.001 Okunma 0
DOÇ. DR. CENK ÖZGEN MÜLAKATI: RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Uluslararası Politika Akademisi-UPA’da, Dr. Eren Alper Yılmaz’ın bu haftaki konuğu Giresun Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden Doç. Dr. Cenk Özgen’di. Savunma teknolojileri konusunda uzman olan Özgen, dünyanın ve Türkiye’nin gündemindeki Rusya-Ukrayna Savaşı’nı askerî açıdan yorumladı. Öncelikle, ana hatlarıyla Rusya’nın askeri harekâtının öncesini ve akabinde harekât sürecini yorumlayan Özgen, Rusya’nın savaş hazırlıkları aşamasında Ukrayna sınırına yoğun bir yığınak yaptığını, 150.000 civarında askerini bölgeye yığdığını, Rus kuvvetlerinin bunu Belarus, Donbass ve Kırım olmak üzere 3 ana sektör üzerinden gerçekleştirdiğini, harekat sürecinin ise 4 mihverden ilerlediğini, bunların arasında Kiev’in de hedef alındığını belirtti. Özgen, Odessa’ya kadar taarruz ilerlendiği takdirde Ukrayna’nın Karadeniz’deki bağlantısının kesileceğini vurguladı.

NATO’nun ve Batı’nın da Ukrayna’daki rolüne değinen Özgen, bu aktörlerin Ukrayna’ya daha çok Stinger ve Javelin gibi tanksavar füze sistemlerini tedarik ettiğini, konvansiyonel harpten ziyade asimetrik savaşı benimsediğini, hatta Rusya’nın yıpranması için savaşın uzamasını istiyor olabileceğini sözlerine ekledi.

Ankara’nın Kiev’e sattığı Türk SİHA’ların durumuna yönelik olarak ise, Özgen, bu sistemlerin öncelikle Türk savunma sanayisi açısından umut verici olduğunu söyledi. Bayraktar TB2’lerin savaştaki rolü açısından yorumda bulunan Özgen, bu askeri sistemlerin savaşın gidişatına ne yönde katkıda bulunacağı hakkında kesin birşey söylemenin zor olduğunu, fakat şu ana kadar Rus Ordusu’na kayıplar verdirdiğini sözlerine ekledi. Şayet mevcut Ukrayna hükümeti ayakta kalırsa, gelecekteki Türk-Ukrayna sanayii iş birliğinin gelişmesi açısından ise ümit vaat edici bir senaryo ortaya koyan Özgen, savaştan olumsuz bir tablonun çıkması durumunda da üretimin Türkiye’ye kaydırılabileceğini ifade etti.

Son olarak, Özgen, Rus deniz kuvvetlerinin Karadeniz’de şu an Türk donanması ile birlikte çok etkili olduğunu ve zaten Ukrayna Savaşı öncesinde de Putin tarafından Rus filosunun Karadeniz’e konuşlandığını ifade etti. Günümüzde çok tartışılan Montrö’nün de imzalandığı şartlar açısından çok önemli bir başarı olduğunu vurgulayan Özgen, Montrö’nün bozulmadan uygulanmasının Türkiye’nin güvenliği ve askeri dengenin sağlanması açısından önemli olduğunun altını çizdi.

 

Leave A Response »

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.